brez denarja
Pozdravljeni, par mesecev nazaj sem izgubila službo, od takrat sem brez prihodkov. Do nadomestila nisem upravičena, zaprosila sem tudi za socialno pomoč, žal so mi jo zavrnili. Kako bom plačala položnice, in vse ostalo ne vem. Poleg tega mi je prejšnji teden še avto crknil, vse prihranke ki sem jih imela sem morala dati za popravilo, saj ga nujno rabim. Torej na koga se sploh lahko obrnem za pomoč? Kako do dodatnega denarja? Ker se spopadam z zdravstvenimi težavami trenutno žal nisem sposobna za delo.. verjetno rdeči križ za hrano? Kaj pa ostalo? Hvala že vnaprej za vse nasvete.
Če ste zaradi zdravstvenega stanja nesposobna za delo, naj vam to potrdi zdravnik z zdravniškim potrdilom o nezmožnosti za delo. Na podlagi Zakona o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre) je Center za socialno delo dolžan zagotoviti denarno socialno pomoč osebi, ki nima dovolj sredstev za preživetje in si jih zaradi zdravstvenih razlogov ne more zagotoviti sama. S tem potrdilom ponovno oddajte prošnjo na CSD, priložite vso zdravstveno dokumentacijo in svojo situacijo jasno razložite. Če je potrebno, se na CSD oglasite tudi osebno in vztrajajte, da vam nekdo prisluhne.
Občina: Za dodatno pomoč se lahko obrnete tudi na občino, v kateri živite, npr. če ste iz Ljubljane oddate vlogo na MOL (Jankoviću), kjer lahko zaprosite za izredno denarno pomoč, ponavadi vedno pomagajo, sploh tistim z zdravstvenimi težavami.
Eko sklad: Pri Eko skladu lahko preverite možnosti za subvencije ali izredno pomoč pri stroških energije (elektrika, ogrevanje, kurjava), zlasti če ste v socialni stiski ali imate nizke dohodke. Pogoji so odvisni od razpisov, zato se splača oddati vlogo ali povprašati.
Cerkev: Za pomoč lahko zaprosite tudi v cerkvi ali župniji v vašem kraju. Pogosto pomagajo pri kritju položnic, poleg tega pa nudijo tudi hrano in oblačila.
Rdeči križ / Karitas: Obrnete se lahko tudi na Rdeči križ ali Karitas, kjer praviloma nudijo hrano, higienske potrebščine, oblačila in druge osnovne materialne stvari za vas, vašo družino in dom.
Če ste bili prej zaposleni in se vam je delovno razmerje prenehalo, preverite tudi svoje pravice na Zavodu za zaposlovanje, predvsem odvisno kakšne okoliščine so bile ko ste in zakaj ste izgubili službo.
Če CSD odobri narkomanom, brezdomcem, romom in lenuhom ki so zdravi in za delo sposobni ampak se jim pač ne da delat, morajo odobrit pač tudi vam, samo pravilno in odločno se postavite zase.
Lahko pustite mail pa vam pomagam spisat vlogo za CSD, če želite.
Če potrebujete še kak nasvet kar pogumno napišite sem.
Srečno in lep pozdrav !
Spoštovani,
vaša stiska je resna in razumljiva. Mogoče velja še enkrat poudariti, da je Slovenija socialna država: če nekdo objektivno ni zmožen za delo in nima sredstev, mu neka oblika pomoči praviloma pripada – bodisi socialna, izredna, zdravstvena ali invalidska.
Če vam pomoč ni bila odobrena, to običajno pomeni, da je sistem prepoznal premoženje, prihranke ali osebo, s katero živite in ki je po kriterijih dolžna prispevati. To ni moralna sodba, ampak administrativna logika sistema. Prav zato je smiselno te razloge natančno raziskati na CSD in preveriti, kaj je začasno mogoče spremeniti ali premostiti.
Humanitarna pomoč (Rdeči križ, Karitas) je v taki situaciji seveda dobra ideja. Hkrati pa je del odgovornosti tudi v tem, da pogledate, katere vire imate trenutno na voljo: pomoč bližnjih, prilagoditev stroškov, morebitna prodaja premoženja ali druga začasna rešitev, dokler se zdravstveno in finančno ne postavite nazaj na noge.
Cilj teh korakov ni, da “zdržite v stiski”, ampak da si ustvarite prehodno obdobje, v katerem postopno znova prevzamete več nadzora nad svojim življenjem.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić