breglutenski in brezmlečni kruh iz kruhomata- kako?
Lepo, lepo prosim, če mi napišete, kako naj spečem brezglutenski kruh v kruhomatu. Ker je sin alergičen tudi na mleko, mora biti brez mleka. Torej moka SCHAR Mix B ne pride v poštev. Probala sem že s SCHAR Mix C, z riževo moko, Celiaks pan – pa brez uspeha. Kruh je trd, zbit, zdi se mi celo surov. Nekaj verjetno počnem narobe. Prosim pomoč!
Hvala!!!
Kaj pa pirina moka – jaz sem svoji hčerki pekla kruh iz pirine moke, ki ne vsebuje glutena, zraven pa sem dodala vodo, kvas… Samo vedeti moraš, da se mora pri pirini moki dodati večja količina tekočine, ker se moka bolj napije in če dodaš premalo vode, se kruh zelo drobi.
Sicer ga je pa hčerka imela zelo rada, tudi meni je bil dober za jest!
Upam, da ti to kaj pomaga.
Ira, iz Scharjeve moke nastane zeloooo dober kruh, sama bi ga kar naprej pekla, če bi bila moka cenejša. Rahel, okusen…
Recept:
– 500 g moke,
– 1 kocka kvasa fala,
– sončnično olje na oko (2 žlici cca).
– približno pol litra tople vode, lahko tudi več, odvisno od moke,
– dodaj semena po okusu: lan, sončnice, prosene kosmiče…
Vse to zmešaj z mikserjem, nastavek kavlji, ne za smetano metlice,
masa mora biti malo bolj gosta kot tekoča, tako da jo z žlico postrgaš, daš v model brez da bi prej namazala ga, ko vzhaja, ga pečeš 50 min na 200 C (vroč zrak).
Če ti prvič ne bo prav uspel, je mogoče preveč redko ali pa pregosto, vendar ne obupaj, dober kruh uspe. Sama sem ga potem včasih mešala z Celiax pan, vendar sem slednje dala malo, ker s te moke pa res postane naslednji dan trd kruh kot kamen. V kruhomatu kljub vsem prebranim nasvetom na forumu mi nikoli ni uspel kruh. V navadni pečici pa.
Poročaj mi o uspehu in pogumno!
sem našla na portalu ringa raja
KORUZNI KRUH:
Sestavine:
16 dag koruzne moke, 1 ščepec soli, olje, vrela voda.
Priprava:
Segrejemo vodo, da močno vre, nato med stalnim mešanjem dodajamo vreli, kipeči vodi koruzno moko, nato olje in zopet premešamo. Vlijemo v pekač in pečemo kot kruh, ko na eni strani porjavi, ga obrnemo in pečemo še na drugi strani. Postrežemo še toplega.
RIŽEVE IN KORUZNE ŽEMLJE:
Sestavine:
21 dag koruzne moke, 13 dag riževe moke, 0.25 dag pecilnega praška, 3 dag olja, 3 dcl vode, ščepec soli (po želji).
Priprava:
Presejemo moko in pecilni prašek, dodamo vodo in olje ter mešamo 2 minuti. Vse skupaj vlijemo v dobro namaščen pekač in pečemo 10 minut v močno segreti pečici, nato zmanjšamo na srednjo temperaturo in pečemo še 15 minut.
najbrž lahko z tem receptom narediš tudi kruh.
samo oba recepta sta mišljena v pečici, ne vem poskusi.
sama ga še nisem pekla, recept je iz ringa raja
KRUH IZ AVTOMATA ZA PEKO KRUHA za 1 kg >
Sestavine:
Za kvasec: malo tople vode, 15 g kvasa (približno 1/3 kocke, ki jo lahko kupimo v trgovini), žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali riževega mleka. Za testo: 10 dag tapioke, 10 dag Celiax moke, 20 dag Schar Mix-C moke in 10 dag riževe moke, sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja, 2.5 dcl – 3 dcl tople vode Dodatki: praženo sončnično, sezamovo ali bučno seme
Priprava:
Najprej preverimo, če je mešalnik na svojem mestu. V visoko posodo avtomata natočimo 2.5 – 3 dcl vode (odvisno od vrste avtomata). Dodamo staljeno rastlinsko mast ali olje. Natehtamo moko, malce posolimo in stresemo na vodo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. 2 žlici dovoljenega olja.Na moko dodamo semena ali jih dodamo, kakor zahteva program avtomata. Posodo damo v avtomat, nastavimo program in lahko gremo pomivat posodo, kruh se bo mesil in pekel sam. Ko je kruh pečen, vzamemo ven pekač in kruh zvrnemo na čisto kuhinjsko krpo. Zavijemo in pustimo, da se na rešetki od štedilnika počasi ohlaja. Nasvet: Če imate alergijo na pšenico ali če imate celiakijo, vam avtomat za peko kruha pride zelo prav. Vanj se sestavine enostavno (v pravilnem vrstnem redu) natresejo, nastavite uro in ob želeni uri dobite pečen, svež in dišeč kruh. Prihrani vam veliko časa, ki ga morate drugače aktivno preživeti zraven: mesenje, vzhajanje, …, pa še peka kruha v njem je mnogo bolj varčnejša kot v pečici.