Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? BreastScan, mamografija ?

BreastScan, mamografija ?

Zanima me, če je že katera dala skozi mamografijo ali pregled z metodo Breast Scan.
Kako je izgleda posamezni pregled in kako ste bile zadovoljne z njim ? Ali je kateri pregled boleč oz. kako vse skupaj zgleda? In koliko ste bile stare ob pregledu.

Hvala za vaše odgovore !

Uporabi iskalnik po forumu, boš ogromno našla napisanega.

kolikor vem, je mamografija boleča, primernejša za starejše ženske (pri mlajših ne da rezultatov), boleča (sodelavka je to opisala tako, da so ji joško nategnili en meter pred njo in stisnili) in nekako bolj priznana.

breastscan pa je nekakšen ultrazvok dojke. neboleč.

No, glede na to, da hodim na mamografijo že od svojega 27. leta (in to po napotitvi zdravnikov, ne po svoji presoji), se ne morem čisto strinjati s tvojo razlago, ‘mamo vs BS’. Mamografija je lahko kdaj tudi malo boleča, ni pa nujno. Tudi ni res, da pri mlajših ženskah ne da rezultatov, res pa je, da pri starejših običajno več pokaže, ker je tkivo manj gosto. Če je potrebno, te tudi pred štiridesetim letom lahko napotijo na mamografijo. Ob dvomljivih izvidih mamografije te bodo po presoji lahko napotili še na ponovno mamografijo manjšega področja, pa lahko tudi na MR mamografijo, ali pa na ultrazvočni pregled. Potem so seveda še razne punkcije in zagotovo še kakšna diagnostika, za katero jaz ne vem.

Zagotovo pa dojke na mamografiji ne nategnejo en meter pred pacientko:)

Na breastscanu nisem bila še nikoli, zato o njem nimam kaj povedati. Razen seveda tega, kar so mi druge povedale: če se jim na breastscanu zdi, da so nekaj našli, ti priporočajo konvencionalno diagnostiko in zdravljenje (beri zgoraj).

Glede bolečin pri mamografiji. Bi rekla, da je odvisno tudi od tistega, ki izvaja preiskavo. Navadno me nič ne boli, se je pa enkrat zgodilo, da me je. Tisti, ki je izvajal, se mi je zdel tudi malo bolj neroden.
Za breast scan pa najbolje, da pogledaš kar na podforum s to tematiko. Meni se zdi edino čudno to, da so nekatere ženske navajale (se pravi, da ne gre za osamljen primer), ko jim BS ni pokazal nič sumljivega, čez nekaj mesecev, pa so imele diagnozo rak na dojki. To sem prebrala ravno na forumu, čeprav osebno ne poznam nobene, ki bi se posluževala te metode.

Mene mamografija ne boli ,me pa boli uz dojk,malo me je strah punkcije ,ki mi sledi in seveda kakšen bo izvid.

Jaz sem se pozanimala za Breast Scan , pa tam pravijo, da Breast Scan skoraj 2 leti prej zazna spremembe na dojkah kot mamografija.

Zdravo,
stara sem 32 let in poskusila oboje. Ker imamo raka v družini, se vse možne organizacije ukvarjajo z mano. Malo tečno, ampak mi to odgovarja, da me pregledujejo ljudje iz različnih področjih. Bolje to kot en sam …

Mamografija, zoprna malo boleča, bolj kot fizična bolečina pa mi je bedno to, da prideš tja, si številka, fante prime v roko tvojo dojko, jo obrača kot kos mesa, malo raztegne, malo potlači da jo postavi na pravo mesto. Sicer vse prijazno in prav, ampak prijetno pa ni, nobene intime, jaz sem tisti dan kar potrta. Morda se bo kdaj navadila.
Metoda naj bi bila kar zanesljiva, je pa to rendgen in v tem smislu z leti tudi škoduje, prav tako nekoliko tudi samo mrcvarjenje.

Brestscan; v nasprotiju z zgornjim samoplačniški (precej drag) pregled, kjer glede na spremembe v temperatur tkiva ugotavljajo spremembe na dojki. V njihovi teoriji, če prav razumem, naj bi se temeraturne spremembe ob bolezni začele kazati v tkivu že mnogo prej kot sam rak. Iz tega stališča izgleda kot nekakšna preventiva, med tem ko mamografija odkrije raka ko ta je že tam.
Na obeh sem imela negativne rezultate in kot bi verjetno tudi ve po takšnih rezultatih, obojim zaupam in rada verjamem. 😉

Breastcsan ni uradno priznana metoda in je tudi dokaj nova. Če imaš npr. bulico v dojki, te gospa na breastscanu pošlje k tvojemu osebnemu zdravniku, da narediš ultrazvok in vse ostalo, kar paše zraven h klasičnemu zdravljenju. Tako da v vsakem primeru moraš iti tudi h “klasičnemu” zdravniku. Breastscan je le kot dopolnilna metoda, bolj “alterantivna”, vsaj zaenkrat. Stane 60 EUR. Meni je bilo kar malo žal, da sem šla, ker sem potem itak šla še k ginekologiji in po poti klasične medicine, kar bi šla lahko že takoj, brez breastcsana. Ne vem, kaj sem pravzaprav pričakovala od te metode… Malo me je zavedla reklama Mance Košir verjetno.

http://www.onko-i.si/medijsko_sredisce/novice/novica/article/19/135/neste/6/index.html?cHash=075fdbbaf1

Punkcije te ne rabi bit strah,ker čisto nič ne boli,resno ne.

Zdaj pa ne vem al sem jaz čudna sl ti? Kakšno intimo pa pričakuješ na zdravniškem pregledu? A na ginekološkem pa imaš intimo?
Intima je nekaj, kar je med dvema duhovo in čustveno povezanima človekoma.

New Report

Close