Brazgotine po aknah in posledice njihovega zdravljenja
Pozdravljeni,
Rada bi vas prosila za nasvet.
Že od zgodnjih najstniških let se borim z aknami (sedaj sem stara 30). Poskusila sem že veliko različnih terapij od salicilnih pilingov, krem (skinoren, klimicin, belakne, zalna), do antibiotikov (summamed, doxy) in tudi roaccutana. Roaccutane je stanje izboljšal, a žal so se akne ponovile. Sedaj izbruhnejo občasno sicer v veliko manjšem obsegu. Kot posledica hudih aken so mi na obrazu ostale brazgotine, ki sem jih zdravila pri dermatologu, in sicer z metodo tixel, pri kateri gre za termično točkovno poškodbo kože. Žal mi metoda ni pomagala, ampak je na moji koži pustila posledice, ki so vidne kot drobne luknjice razporejene v obliki mreže po celotnem obrazu. Sedaj zgleda kot da imam po celem obrazu poleg brazgotin močno razširjene pore. Teh ˝por˝ prej ni bilo oz. so bile prisotne samo na določenih manjših predelih, npr. okrog nosu. Glede na posledice, ki jih je poseg pustil na moji koži in glede na reakcijo po posegu predvidevam, da je moja koža zelo občutljiva. Takoj po posegu so se mi po obrazu pojavili obsežni rdeči izpuščaji (rozacea, urtikarija?). Še dva meseca po posegu pa mi je iz luknjic, kjer je prišlo do termične poškodbe, tekla kri, če sem se le malce bolj obrisala z brisačko. Še sedaj (od posega je že 3 leta) pa opažam, da je koža precej bolj občutljiva na sonce ter se ob poškodbah veliko slabše celi kot prej.
Zanima me, kako bi mi svetovali nadaljevati zdravljenje (katere metode bi bile primerne v mojem primeru). Želim si odpraviti posledice posega, hkrati pa bi rada izboljšala tudi izgled brazgotin. Zaradi omenjenih posledic in precej bolj občutljive kože me je vsakega posega zelo strah, saj si ne želim stanja še dodatno poslabšati. Resnično upam, da vseeno obstaja možnost, ki bi izboljšala moje stanje in s tem tudi počutje.
Hvala za vaš nasvet. Lp
Pozdrav!
sam se ne ukvarjam z estetskimi posegi, zato vam svetujem lahko le to: obisk pri dermatologu, kirurgu plastiku, ki ima veliko prakse, ki se res ukvarja z brazgotinami. Ali bo poseg laserski, kemični ali kakšen drug se bo odločil ko bo videl stanje, na vsak način pa je vedno potrebno poseg napraviti na manjšem področju preden se lotiš velikih površin, sploh na obrazu.
Lp
Pozdravljeni,
hvala za odgovor. Glede na to, da se na to področje bolj spoznate, bi mi mogoče priporočali kateri dermatologi oz plastični kirurgi so na tem področju najbolj izkušeni?
Imam še podvprašanje glede aken, ki se še vedno pojavljajo po zdravljenju z roaccutane. Kako bi to stanje lahko dodatno umirila? Sama količina aken me sicer ne moti toliko, skrbi pa me, saj povzročajo nastanek novih brazgotin, čemur pa bi se rada izognila. Od svetovali so mi ponovno zdravljenje z roaccutane, s čimer sem se strinjala. Mazala sem z 2% salicilno kislino in zalna gelom, vendar bistvenega izboljšanja ni bilo.
Hvala za nasvet, Lp
Pozdrav!
Glede imen ali koga izbrati vam žal ne morem pomagati. Ker mi takoj očitajo da nekoga reklamiram.
Poskusite poiskati informacije drugod.
Glede ponavljanja aken pa takole: dokler se vnetne spremembe pojavljajo vam nihče, ki je dober terapevt ne bo šel reševati brazgotin!
Zakaj so odsvetovali Roaccutane oz. Retitren pa ne vem.
Skupna doza, če ste jo dosegli mora biti okrog 150 mg zdravila na kg telesne teže.
Lp