Po odstranitvi nevusov na hrbtu so mi ostale brazgotine, atrofične. Koža je šla narazen skoraj za celo širino izreza. Zanima me ali se da kaj popraviti. Moram tudi reči, da se mi zdi, da sem premalo časa lepila gor steristrip. Zanima me tudi ali kaj pomaga lokalno vbrizgavanje kortikosteroidov v hipertrofične brazgotine in koliko časa po operaciji.
Živijo
Atrofične (ugreznjene, razvlečene brazgotine) nastanejo po izrezih na hrbtu sorazmerno pogosto. Koža je toga debela, Prečen sile na rane so velike (zaradi obračanja telesa, sklanjanja).
Možen je le ponovni izrez in zašitje, vendar se bodo tudi nove brazgotine zelo verjetno razvlekle. Proces brazgotinjenja in zorenje trajajo leto ali več. Lepljenje ran in bandažiranje tako dolgo je nepraktično. Tako da si glede steristripov nimate kaj očitati.
Zdravljenje hipertrofičnih (pordelih, izbočenih bujnih brazgotin) je možno na več načinov. Masaže z ali brez mazil, dolgotrajni pritisk, silikonske obloge, vbrizgavanje kortikosteroidov in kombinacije.
V primerih , ko gre za funkcionalno moteče brazgotine pa je potrebno kirurško zdravljenje. Izrez, preoblikovanje brazgotine, menjava smeri, nadomestitev s presadki…
Koritkosteroide lahko praviloma vbrizgamo v brazgotine enkrat mesečno do 6 mesecev zapored.
lep pozdrav
Aleš
Pozdravljeni
praviloma brazgotine s časom zbledijo in postanejo kožne barve. Ta proces pri nezapletenem poteku brazgotinjenja traja od 6 mesecev do dve leti.
Tekstura brazgotin je tudi po končanem procesu drugačna od neprizadete kože. Normalno tkivo je v brazgotini nadomeščeno s prepletom kolagenskih vlaken brez lojnic znojnic in dlak in brez normalne ureditve kože v plasti. Zato so brazgotine vedno opazne.
Lep pozdrav
Aleš