Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Brazgotina sečnice

Brazgotina sečnice

Spoštovani!

Pred letom sem bil operiran – radikalna odstranitev prostate zaradi karcinoma.

Po tej operaciji se mi je že trikrat ponovila striktura na mestu, kjer je bila sečnica prišita na mehur (STRICTURA ANASTOMOSIS POST RRP). Zadnjo, tretjo operacijo sem imel pred štirinajstimi dnevi.

Ker me je strah, da se bo to še ponavljalo, me zanima vaše mnenje.
Urolog mi je povedal, da so pravkar dobili novost – nekakšen vstavek, ki bi mi ga ev. prihodnjič vstavil v mehur, vendar ne ve, kako bi bilo potem glede inkontinence.
Po drugi strani sem slišal da v Celju oravljajo operacijo strikture sečnice lasersko in da to naj ne bi puščalo brazgotin.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Očitno ste med tistimi 1% nesrečnikov, kjer je po radikalni prostatektomiji prišlo do zapleta s strikturo anastomoze. Med temi približno polovici pomaga operacija, kot ste jo omenili – incizija ali resekcija strikture, polovici pa se striktura ponavlja. Enostavne ali za vse primerne rešitve ni. Vsak ki dela radikalno prostatektomijo ima ali pa vsaj pozna bolnika s takšno težavo (in moli, da se to ne bo zgodilo bolniku, ki ga bo operiral sam, čeprav – če ima dovolj veliko število operacij, se bo ta zaplet prej ali slej zgodil vsakemu).

Incizija strikture sečnice na kateremkoli delu z laserjem po rezultatih v literaturi nima nič večjega ali manjšega uspeha kot s hladnim nožem ali z eketrokoagulacijo. Vsak mojster pač hvali svoje orodje.

Glede stentov v uretri sem zelo skeptičen, dosedaj nobeden ni funkcioniral dolgoročno v redu, če vam ga bodo že vstavili, naj vstavijo takega, ki ga je moč odstraniti. Sam z njimi nimam veliko izkušenj, pred leti (leta 2006/7) sem v Angliji sodeloval pri vstavitvi nekaj Memokath stentov v uretro in v ureter ter opravil manjšo raziskavo o njih, imajo namreč to prednost, da jih je moč odstraniti – poliješ ga s toplo vodo in spiralo izvlečeš kot žico. Če vam bodo vstavili stent, ki ga je moč odstraniti, predlagam da to vsekakor poskusite. Problem bo dovolj kratkega plasirati ravno na pravo mesto, ampak Memokath je mogoče odstraniti in zato je poskus s tem stentom morda smiseln, glede drugih stentov pa se ne morem opredeliti ker jih ne poznam.
Sam bi trenutno v opisanem primeru morda poskusil s Thireschem preko katetra, ampak možnost za uspeh je zelo majhna.

Sicer pa gredo rešitve v dve smeri – ena je samodilatacija – se pravi si vsak dan ali 1x tedensko sami vstavite kateter za enkratno uporabo in tako sami vzdržujete odprt prehod iz mehurja v sečnico. Druga pa je reanastomoza, se pravi večja operacija, ki verjetno povzroči trajno inkontinenco in tej sledi vstavitev umetnega sfinktra sečnice. Umetni sfinkter sečnice v Slo vstavljajo samo v UKC Ljubljana.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close