Spoštovani!
V začetku leta sem imela (nepotrebno!) operacijo trebuha. Brazgotina je zelo obsežna (20cm) in poteka tudi čez popek. Zanima me, koliko časa je smiselno počakati do morebitne korekcije brazgotine in seveda tudi popka? Kaj v takem primeru lahko storite? Ali je pregled pri vas lahko z napotnico splošnega zdravnika? Kaj pa poseg?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Priporočam da brazgotino mažete s silikonskimi mazili naprimer silgel ali dermatix .
Brazgotina zori leto do dve. V tem času se spreminja in postaja od pordele srbeče brazgotine stabilna manj opazan kožne barve.
Na pregeld seveda lahko pridete , da vam bom lahko podrobneje svetoval.
Lep pozdrav
Aleš
Pozdravljeni!
Zanima me v čem je prednost krem silgel in dermatix pred kremama kontrakel in kontratubex. Sama uporabljam zadnji dve. Brazgotina je zlasti v spodnjem delu trebuha še vedno rdeča, se širi in me zadnje čase občasno tudi srbi.
Koliko časa povprečno traja, da brazgotina postane kožne barve?
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Evidence based Medicine je način kako primerjati spoznanja primerljivih študij po celem sveto o učinkovitosti določenega načina zdravljenja.
Pri teh raziskavah je ugotovljeno , da imajo silikonska mazila statističnjo signifikanten učinek, zališčna mazila (Kontrakel, kontratubeks in podobna) pa ne.
Kljub temu se zdi da imajo tudi zeliščna mazila ob ustrajni masaži ugoden učinek. SO tudi bistveno cenejša.
Brazgotina običajno zori približno leto dni včasih tudi precej več. Torej to je čas ko pričakujemo umiritev – zorenje brazgotine in postopno pridobitev kožne barve
Lep pozdrav
Aleš
Pozdravljeni
Najverjetneje zaradi draženja oziroma vraščanja živčnih končičev v novo nastalo tkivo: brazgotino. V brazgotini in okolici je še leta dplgo nekoliko višji metabolizem kot sicer, nekaj otekline, to je verjetno tudi razlog da stare brazgotine in zlomi trgajo , bolijo in ščemijo ob spremebah vremena itd.
lep pozdrav
Aleš