bratovo dekle
Mene pa zanima nekaj glede odnosov, pa bi rada vaše mnenje.
Situacija: vaš mlajši brat spozna punco, precej starejšo, pričneta se srečevati. Ona se okoli hvali da hodi s bogatim privatnikom in pove, da je to pač on. On pa prikriva in govori, da z njo nima nič. Vsi okoli njega vedo, da je to dekle veliko dalo čez, predvsem moških, da ji ugaja vse kar leze in gre. Poročeni, neporočeni, mladoletni, ……… Brat vztraja, da nima nič z njo, ona pa kaže okoli prstane, zapestnice, ……..kaj vse ji je kupil, kam vse jo vozi. Ljudje ju videvajo v oddaljenih krajih našega mesta. To se dogaja že dve leti. Medtem ko on taji, se med drugim tudi videva z drugimi dekleti. Na morje gre dvakrat brez nje, enkrat z njo. Oče mu grozi, da ga bo razdedinil, pa mu ne zaleže nič. Kaj mislite o tej situaciji?
Je možno, da je tu sploh kakšna ljubezen? Kaj bi vi storili, da ste starši tega fanta? Gre pa predvsem za to, da je fantova družina precej premožna, to dekle pa vedno išče in tudi naglas pove, da se bo poročila edino z bogatim. Izgleda kot materialno okoriščanje in spolna potešitev.
Je pa vse skupaj kar dosti resno, glede na njeno pripovedovanje in pripoved bližnjih.
Kaj si mislim ? Ja, res izgleda precej kot neke vrste izkoriscqnje
in spolna potesitev. Zenska je ocitno precej neumna, da na ves glas
govori okoli, kaj vse ji je kupil in da se bo porocila le z bogatim in podobne
stvari. Ocitno pa na vsej stvari tudi on vidi kaj pozitivnega in privlacnega,
sicer ne bi bil vec z njo.
Kaj storiti ? Ce lahko kdo kaj stori, je to ocitno le on. Ce mu je tako
vsec, bo z njo nadaljeval ne glede na vse nasvete bliznjih, ce mu pa ne
bo vec, bo pac sam prekinil. Se mi zdi, da boste od zunaj bolj tezko
vplivali nanj, ker zadeva ze dolgo traja. Nekaj pa gotovo tudi njemu ni
vsec, ce javno zanika zvezo z njo.
Glede tega ali je neumna. Jaz pravim, da je po svoje pametna, ker s tem razglaša njuno vezo in upa, da se bodo pač doma sprijaznili. Neumna pa, ker štiha njega in ve, da bo doma spet poslušal pridigo.
Da pa on ne razglaša pa mislim, da zato ne ker se vseeno zaveda, da ima punca zelo zelo slab ugled.
Potem pa res ni nobenega problema. Denar oz. premoženje je last staršev in bodo z njim naredili kar bodo hoteli. Mogoče bi že zdaj dajali bratu malo manj denarja, in bi videli, če bo nezaželeno dekle še aktualno. Če je res le “lovilka” denarja bo preusmerila svojo pozornost drugam.
Sicer pa sem proti temu, da se starši neposredno vmešavajo v izbiro partnerja. Morajo pa vsekakor povedati svoje mnenje. S svojim denarjem pa imajo izključno pravico upravljati in razpolagati.
Bom poizkušala razložiti bolj natančno. Družina je premožna, so privatniki, sin je doma zaposlen. Plačo jasno dobiva, vendar kar se pa premoženja firme tiče, tu se pa zatakne. Ni edinec in za enega otroka je že dejstvo,da bo del njegov ta pa si ga kos za kosom manjša. In za to premoženje se gre. Saj ta punca ne ve, kaj bo, če bo prišla k hiši. (čeprav pravijo doma naj se raje on odseli, kot da njo pripelje).
Tudi jaz nisem za to, da se starši vtikajo. Pri meni se niso. Ko pa gre za premoženje podjetja, katerega naj bi naprej peljali tako uspešno kot do sedaj ali pa še bolj se pa situacija obrne.
Brat je še mlad in očitni ima ” preveč” denarja. Neposredno vmešavanje in morebitne prepovedi s strani strašev ali drugih sorodnikovo rodijo nasproten učinek – prepovedani subjekt postane samo še bolj zaželen ( govorim iz lastnih izkušenj).
Starši naj vztrajajo na tem ,da se osamosvoji in odseli od doma, s plačo, ki jo prejema za svoje delo pa naj živi.
Kar nekaj primerov sem že videla, ko je preveč denarja v kombinaciji s premajhno odgovornostjo pozročilo resne težave za vse prizadete.
Za premoženje podjetja skrbi direktor, če je brat ta direktor pa naj ga lastnik zamenja in naj mu tudi pove razlog zamenjave.
Se strinjam z Galo. Potrebno je ločiti privatno življenje od tega, kakšen je brat kot delavec tega podjetja. Če je glavni mnenja, da sin ne dela dobro, naj mu to pove – a kot njegov nadrejeni in ne kot oče. Bistveno se mi zdi, da se ločijo vloge, v katerih nastopate in da ne pomešate vsega skupaj. Niti starši, niti ti kot sestra mu privatnega življenja ne smete odrejati, se vmešavati, če vas on ne vpraša za mnenje ali pomoč. Kot njegovi sodelavci pa mu le dajte vedeti, da slabega dela ne boste tolerirali.
Sicer pa je še zelo mlad in tudi sama govorim iz lastnih izkušenj: kar je prepovedano, postane najslajše.
In v tem primeru se meni zdi, da gre iz vaše strani bolj za predvidevanje, kaj se bo slabega v prihodnosti zgodilo z vašo firmo, če bo brat vztrajal s to žensko….
Noben cudez se ne dogaja. Custvo ljubezni je tukaj zamenjano z materialnim daj-dam-om. On ji daje, ona prejema. Prav tako njemu dajejo starsi, on zapravlja. Vse je v ravnovesju. Nato pa ga skusajo starsi disciplinirati z groznjo razdedinjenja (tj. odtegnitve denarja). Povsem neprimeren disciplinski postopek (je sploh potreben?) kot tudi neprimeren odnos v druzini. Ce je v tej druzini osnovni jezik denar in so z njim zakrinkana tudi custva ter zamenjuje pogovor, hja, saj fantic drugega niti ne pozna – torej dela prav tisto, kar se je naucil…
1.to ni moj brat, drugič pa gre tej družini za fanta in ne za denar. Sicer pa kaj pa bodo starši pri 65 letih s tem denarjem? Ker oni pritiskajo nanj.
Na kakšni osnovi pa naj se mu plača zmanjša in zakaj sploh?
Ne, ne gre za to. Gre za to, da res, da se starši vtikajo in njegovi prijatelji mu vsi govorijo, da zakaj si maže ime s to k….., ker potem ko se pa hoče recimo povezati s kakšno drugo punco se ga pa vse tiste “pridne” punce izogibajo, ker ga smatrajo enakovredno njej. In si zapravlja veliko možnosti, sploh pa ker trdi on da nima nič z njo. Torej, hipotetično, naj bi nekoč našel kaj bolj primernega, pa se mu zna vse to maščevati.
Sploh je pa naš kraj zelo majhne in vsi se med sabo poznamo, vsaj navidez in vsi o vsem skoraj vse vemo.