Brat in korona
Pozdravljeni,
Situacija je sledeča. Naslednji vikend smo nameravali iti k staršem, videli še nismo že skoraj pol leta zaradi Korone. Živim z družino v tujini, sem noseča in imam majhnega otroka. Tudi sestra živi v bližini in dela v zdravstvu.
Za prehod meje je obvezen negativen Korona test, zato se seveda vsi pred odhodom nameravamo testirati. Dobimo tudi gratis Korona teste za domov. Super! Ko prispemo je sestra nameravala testirati starše in brata. Tu pa nastane problem. Brat pravi, da se on že be bo dal testirati za Korono, ker on v to ne verjame. Enostavno ne razumem zakaj ne. Test traja 10 sekund, v 15 minutah so rezultati. Vaše mnenje? Je to res tako nerazumno?
Saj veš, da si kot nosečnica rizična skupina in ima plod lahko zelo resne posledice (tudi okoli navadne gripe). Obisk naj počaka, ker ni samo to, da se noče testirati, ampak če tuli, da ne verjame v obstoj virusov, potem ziher ni nič upošteval ukrepe kot npr. Umivanje rok ali nošenje maske.
Jaz ne bi šla k staršem na obisk.
Če je starejši otrok 6-12mesecev pa tudi še nima 100% imunskega sistema.
Naj ti sestra, ki dela v zdravstvu podrobneje razloži – ampak jaz definitivno ne bi šla na obisk.
P.s. oprosti ker te zdaj plašim, samo bolje prva zamera, kot zadnja.
Če se že testirajo, ne bi bilo logično, da se, preden se odpravite na pot? Vi boste na pragu, oni pa pozitivni?
Osebno ne verjamem v testiranje zdravih ljudi. V taki situaciji, kot si ti, bi se testirala samo tebi na čast in uslugo, če bi te to res tako pomirjalo. Pa menda se zavedaš, da si lahko že čez pol ure pozitiven? Test ne pove drugega kot to, da se do trenutka testiranja še ni manifestirala morebitna okužba. Samo in izključno to.
Ne veste prav veliko o testih.
Hitri test pove ali si že kužen.
PCR test sporoči ali si že Okužen.
Prav zato SLUŽBE tega sveta uporabljajo hitri test, da se okužba na delovnih mestih ne širi. Hitri test ima sicer napako lažne pozitivnosti, kar pa se odpravi z veliko bolj točnim PCR testom.
Noben test pa ne zmore preprečiti, da se ti od drugih ljudi ne bi okužil.
Če opraviš hitri test, si “varen” toliko časa, dokler nisi v stiku z drugimi ljudmi, saj četudi oba človeka v zaprtem prostoru nosita dvojno masko (kirurška + blago), je možnost prenosa zaradi specifičnosti aerosolov še vedno 5%.
Plus večina ljudi ne zmore pravilno uporabljati masko.. še nosu si ne znajo pokriti in je nošenja mask farsa.
Ne veste prav veliko o testih.
Hitri test pove ali si že kužen.
PCR test sporoči ali si že Okužen.
Prav zato SLUŽBE tega sveta uporabljajo hitri test, da se okužba na delovnih mestih ne širi. Hitri test ima sicer napako lažne pozitivnosti, kar pa se odpravi z veliko bolj točnim PCR testom.
Noben test pa ne zmore preprečiti, da se ti od drugih ljudi ne bi okužil.
Če opraviš hitri test, si “varen” toliko časa, dokler nisi v stiku z drugimi ljudmi, saj četudi oba človeka v zaprtem prostoru nosita dvojno masko (kirurška + blago), je možnost prenosa zaradi specifičnosti aerosolov še vedno 5%.
Plus večina ljudi ne zmore pravilno uporabljati masko.. še nosu si ne znajo pokriti in je nošenja mask farsa.
[/quote]
Zelo dobro vem, kako delujejo testi, in ni tako, kot ti razlagaš. Hitri test ne pove praktično ničesar – ob 14.00 na primer v nosni sluznici še nimaš dovolj protiteles, da bi jih tester zaznal, ob 14.30 jih imaš zaradi okužbe, do katere je prišlo včeraj, nemara že dovolj. Strokovnjaki, ki niso navdušeni nad njimi, opozarjajo, da dajejo občutek lažne varnosti, zato so lahko dvorezen meč.
Čemu služi predavanje o maskah, pa ne vem. Ravno na temo ni.
Zelo dobro vem, kako delujejo testi, in ni tako, kot ti razlagaš. Hitri test ne pove praktično ničesar – ob 14.00 na primer v nosni sluznici še nimaš dovolj protiteles, da bi jih tester zaznal, ob 14.30 jih imaš zaradi okužbe, do katere je prišlo včeraj, nemara že dovolj. Strokovnjaki, ki niso navdušeni nad njimi, opozarjajo, da dajejo občutek lažne varnosti, zato so lahko dvorezen meč.
Čemu služi predavanje o maskah, pa ne vem. Ravno na temo ni.
[/quote]
Statistična verjetnost, da se bo stanje spremenilo od 14 do 14:30 je tako zanemarljiva majhna, da je to že absudrno.
Negativen hitri test pa je statistično vseeno dovolj dober, da bo velik del prenosa okužb preprečen in znotraj delovnika človek ne bo čudežno postal super kužen.
Hitri testi namreč niso EDINI NAČIN obrambe in ne IZLOČUJEJO vseh ostalih varnostnih ukrepov.. zato tudi o maskah.
Povejte mu, da vi ostali pa v to verjamete in če se lahko vam, debilom, na čast vseeno testira, ker se boste vi bolje počutili, da se ne bo zase testiral ampak za vas. Zanimivo mi je tole okoli testiranja in cepljenja: jaz se ne bom testiral, jaz se ne bom cepil, ker bo meni (kobajagi) škodilo. Kaj pa drugim? Ali želiš zaščititi druge? Si samo ti pomemben, drugi niso? Zakaj ne spoštuješ pomislekov svojih najbližjih, ki so v rizični skupini in v kaj oni verjamejo? Glede na to, da ja, nič mu ne bo s testiranjem.
Domnevam, da sta starša že itak cepljena? V Sloveniji so ljudje nad 65 že cepljeni vsaj enkrat, če se ne motim. Ob negativnem testu na meji še vseeno lahko do praga hiše staršev stakneš virus in ga prineseš. Bolj pomembno je, da se starša cepita. Če pa brat vztraja, starša pa nista cepljena, se pač ne dobivaj z bratom, srečaj se s starši in s sestro. Kaj naj ti rečem. Bratu povej, da spoštuješ njegovo mnenje, a da virus obstaja, je nevaren za nosečnice in za starejše in da se bosta videla kasneje.