brahiterapija
Spoštovani!
Stara sem 36 let. Pred tremi tedni, so mi, kljub dejstvu, da sem tri leta vsake pol leta morala na odvzem brisa, postavili diagnozo rak materničnega vratu, in sicer IIB, kar pomeni, da ni več omejen le na maternico, njen vrat in zgodnji del nožnice, pač pa tudi v okolico. Operacija tako ni mogoča in imam v prihodnjem tednu laparoskopski odvzem bezgavk, glede na njihovo vsebino pa naj bi se odločili kakšno bo obsevanje. V najboljšem primeru, če bodo bezgavke negativne, me čaka bahiterapija. Nekaj se prebrala v knjižici onkološkega inštituta o tej vrsti obsevanja, me pa zanima bolj konkretno, kako to poteka, kako se človek po teh terapijah počuti in kakšni ter kako pogosti so stranski učinki (vem, da je to od posameznika do posameznika čisto odvisno kako zadeve prenaša, ampak kakše so običajne izkušnje). Moram priznati, da me je precej strah, le – ta pa trenutno ni najboljši moj zaveznik, zato bi mi vsaka informacija koristila.
Hvala že vnaprej in lep pozdrav.
Spoštovana Barbka,
Verjetno ste prebrali v knjižici z navodili, da je brahiterapija, v obliki, kot se izvaja na OI, ena najbolj sodobnih metod zdravljenja v Evropi. Planiranje obsevanja se izvaja s pomočjo magnetne resonance, tako, da je največja doza sevanja usmerjena na tumor, medtem, ko so okolni organi iz območja sevanja izvzeti. S tako obliko je brahiterapija enakovredna operativnemu posegu.
Kakšne težave boste ob tem imeli, je bolj vprašanje za radioterapevta – jaz sem radiologinja ( ukvarjam se z diagnostiko). Menim pa, da so vse možne težave zajete v knjižici. Če imaste še kakšna vprašanja, si jih zabeležite in se ob naslednjem obisku pogovorite z lečečim onkologom.
Želim vam uspešno zdravljenje.
Forum je zaprt za komentiranje.