Najdi forum

bradikardija

Spoštovani dr. Cibic

Imam vprašanje glede moje mame. Stara je 56 let. Od zdravil redno jemlje Concor 5mg, včasih vzame tudi aspirin protect (starši umrli zaradi infarkta). Dobre dve leti nazaj je bila pri kardiologu, ki jo je pregledal in jo dal na obremenilni test, vendar je rekel, da ni nič posebnega, vendar ji kljub vsemu zaradi preventive predpisal Concor. Njen srčni utrip se giblje od 40 pa maksimalno do 60. včasih čuti stiskajočo bolečino v prsnem košu, ki sama mine. Pred kratkim je imela sistematski pregled, kjer so ji naredili tudi EKG, vendar ni nihče omenil, da bi bilo z izvidi kaj narobe. zanima me predvsem ali je ta vrednost srčnega utripa zaskrbljujoča in ali je smiselno ponovno obiskati kardiologa.

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pri odraslih ljudeh je, po mednarodnem dogovoru, srčna frekvenca normalna, če srce bije s frekvenco 60-100 utripov v minuti. Počasnejše bitje (pod 60 utripov v minuti) opredelimo z besedo bradikardija. Bradikardijo imajo ljudje, ki so v dobri telesni kondiciji (težki fizični delavci, vrhunski športniki, vagotoniki, ljudje, ki jemljejo zdravila, ki upočasnjujejo srčno frekvenco (npr. Concor) in srčni bolniki z obolelim srčnim prevodnim sistemom). Mislim, da ima vaša mama nekoliko počasnejše bitje srca zaradi vplivov Concorja. Pri bolnikih, ki imajo težave (več krat omotice) zaradi počasnega bitja srca (navadno pri srčni frekvenci pod 40 utripov v minuti) vstavijo srčni spodbujevalec, da jih zavarujejo pred padci v nezavest.

Boris Cibic

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Tudi jaz se oglašam v zvezi s podobnimi težavami moje mame. Stara je 63 let in ima dolgo zgodovino bolezni, in sicer:
začelo se je pri 44-tih, ko je bila prvič v bolnišnici, kjer so ugotovili hipertenzijo na podlagi stresa. Začelo se je s povišanim pritiskom, hudimi glavoboli in bolečnami v trebuhu, dokler niso trajale neprekinjeno en mesec. Pri 48-tih letih starosti so ji odstranili maternico, ker je ob teh napadih bil hud pritisk na črevesje, mehur in na maternico (maternica je ogrožala mehur, ker se je povesila navzven). Neprekinjene bolečine v trebuhu so po operaciji maternice minile, vendar se je pritisk v trebuhu – tankega črevesja na mehur in debelo črevo na določena obdobja ponavljal skupaj s srčno aritmijo, visokim pritiskom in bradikardijo. Ob vsem tem jo muči še ulkus in vnetje zaradi prevelikega izločanja želodčne kisline.
Okrog starosti 60 let so ti napadi postali redkejši, vendar so pridobili na intenzivnosti. Vsi pregledi ščitnice in nadledvične žleze so v mejah normale (morda samo opomba, da ji raste golša).
Napad se začne z mrzlico, vedno hujšim glavobolom, pritiskom na debelo črevo (pred pol leta je prestala tudi 3 x podvezovanje notranjih hemerodiov z vsakokratnim hujšim vnetjem mehurja). V tem napadu se ji poveča tudi stolični in histolični srčni pritisk (tudi do 200/105), utrip pa ji pade pod 50 (47). Spremlja jo slabost.
Leto dni trpi tudi zaradi začetka glavkoma in v teh napadih se ji stanje drastično poslabša (rdeče in pekoče oči).

V času, ko teh napadov ni, pa ji pritisk niha, in sicer ji pade celo na 80/55.
V tem primeru se utrip normalizira (60-75)

Najslabše pri vsem tem pa je to, da kadarkoli obišče zdravnika in specialiste, so izvidi v mejah “normale”. Ironija je namreč tudi v tem, da so vsi ultrazvočni pregledi notranjih organov “bp”, srce po pregledu kardiologa je tudi mejah normale (starosti primerno).

Trenutno jemlje: 10 mg olivin, polovico bloxana, ultop in apaurin in kapljice za oči travatan. V prosti prodaji uporablja protibolečinske tablete.

Sicer sem se zdaj razpisala in mnenja vseh zdravnikov že imamo… pa vendar ostaja upanje za morda kakšen dodaten nasvet…..

Hvala in lep pozdrav

Petra

Prebral sem vaš dopis več krat. Sporočeni podatki dopuščajo misel, da mama boleha za visokim tlakom zaradi obolenja nadledvičnih žlez. Napisali ste, da so zdravniki s preiskavami to obolenje izključili. Ali so ji pregledali tudi seč, ki ga izloči ob napadih? Napisali ste vrednosti tlaka ob “napadih”. Ali so napadi visokega tlaka povezani z lego telesa? Ali pa ob posebnih gibih telesa? Ali izloči večjo količina seča ob napadih? Ali, ob napadih visokega krvnega tlaka vzame takoj zdravilo za znižanje tlaka?
Ko postavimo diagnozo hipertenzije (visokega krvnega tlaka) skušamo ugotoviti ali bolnik boleha za samostojno bolezen, ki ji pravimo esencialna, primarna hipertenzija ali pa gre za visok krvni tlak zaradi obolenja ledvic ali žlez. V takem primeru pa pravimo, da bolnik boleha za sekundarno hipertenzijo. Izgleda, da so pri vaši mami zdravniki izključili sekundarno hipertenzijo in, da boleha za nekoliko neobičajnim potekom primarne hipertenzije, ki jo zdravimo z zdravili. Ali je ob napadih srčna frekvenca visoka? Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani dr. Cibic!

Hvala za odgovor.

Seč so ji sicer pregledali, a takrat, ko je zbirala seč, napadov ni bilo. Sicer so zdravniki povedali, da so vrednosti v mejah normale, ampak vrednosti, ki pa so zapisane na izvidih, mi seveda ne razumemo, nihče si ni vzel čas za obrazložitev, čeprav po naši laični presoji in primerjavi z referenčnimi vrednostimi, ki so zapisane na izvidu, ni videti, da bi bilo v “mejah normale”

če prepišem / datum izvida 1.4.’08:

list 1

118 / dU-noradrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 136-620
7 / dU-adrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 22-110
sledi / dU-vanilinmandlj. k. / nima zapisane vrednosti točk / referenčna vrednost 0-35,2

list 2
124 / dU-noradrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 136-620
8 / dU- adrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 22-110
29,3 / dU-vanilinmandlj. k. / 3,41 točk / referenčna vrednost 0-35,2

list 3
134 / dU-noradrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 136-620
ni vrednosti / dU-adrenalin / 6,54 točk / referenčna vrednost 22-110
pod mejo detekcije
33,1 / dU-vanilinmandlj. k. / 3,42 točk / referenčna vrednost 0-35,2

pri “normalnem” laboratorijskem pregledu urina letos je vse v mejah referenčnih vrednosti, le U-hemoglobin je 1 (H)

Upam, da sem prepisala prav…

Ob njenih napadih se voda zapira, povzroča tudi zatekanje.
Kar se tiče lege telesa, nismo opazili nobene povezave z napadi.
Doma imamo aparat za merjenje pritiska, s katerim redno spremljamo stanje. Ko pritisk narašča vzame olivin in bloxan in apaurin. Pojavi se glavobol in slabost z razbijanjem srca. Če pritisk pada, so sicer znaki podobni (slabost in glavobol – migrena in razbijanje srca). Ne vzame tablet (olivina in bloxana), ampak samo apaurin, saj ji le-ta srce umiri (v obeh primerih).

Pri zastajanju vode vzame mudoretik.

Ob napadih visokega tlaka, utrip (frekvenca) srca pada – tudi pod 50 utripov na minuto (najnižja je bila 47). Ob padanju pritiska se utrip prične normalizirat, vendar nikoli nad mejo normale (v povprečju okoli 60-70 utripov na minuto). Če ji utrip srca naraste preko 70, se počutje poslabša. Najbolje se počuti pri utripu okrog 60 udarcev / minuto in če je pritisk v teh vrednostih: zgornji 120-130, spodnji pa od 70-80.

Morda bi omenila nekaj, kar sem pozabila v mojem privem pisanju: mama ima tudi vensko popuščanje v nogah – ali to kaj vpliva na potek bolezni?

Hvala za vaše mnenje

Petra

Zdravniki, ki zdravijo vašo mamo so že izključili sekundarno obliko bolezni. Bodite brez skrbi. Prepričan sem, da bosta, skupaj z mamo, počasi le ugotovila, kako postopati ob porastih tlaka. (Pri navedbi točk pri pregledu urina, navedena številka je podatek za obračun storitve). Pri odraslih, srce v večini primerov bije s frekvenco 60 – 70 utripov na minuto. Niso redki ljudje, pri katerih srce bije s frekvenco okrog 40 – 45 utripov na minuto. S pregledom EKG ugotovimo ali je tako srce bolno ali pa je bitje počasno zaradi dobre telesne kondicije. Nekoliko me preseneča podatek, da se mama počuti slabo že pri frekvenci srca rahlo nad 70 utripov v minuti.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vaš čas in za vaše mnenje.

Žal zaradi narobe zastavljenega zdravstvenega sistema in posledično predolgih čakalnih dob, še tako dobri zdravniki verjetno ne bodo prišli do dna težavam, ki jih doživlja moja mama in bolniki s podobnimi težavami.

Skozi to dolgo obdobje njene bolezni se je v posvetovanju z zdravniki naučila sama dozirati zdravila po potrebi. Upam, da bo to zadostovalo še naprej….

Želim vam lep dan in še enkrat hvala

Petra

Disrefleksija avtonomnega živčevja?

Avtonomna disrefleksija

Avtonomna disrefleksija je nenormalna, pretirana reakcija nehotnega (avtonomnega) živčnega sistema na stimulacijo. Ta reakcija lahko vključuje:

Sprememba srčnega utripa

Prekomerno znojenje

Visok krvni pritisk

mišični krči

Spremembe barve kože (bledica, rdečica, modro-siva barva kože)

LP

New Report

Close