Bradavice
Draga Karmen !
Ne vem, če ravno spadam na ta forum, ker še nisem mamica, sem pa v 29. tednu prve nosečnosti in imam vprašanje, na katerega drugje ne dobim odgovora. Upam, da ti to obvladaš, 🙂
Zanima me, zakaj so se mi v nosečnosti pomnožile drobne bradavičke po prsnih bradavicah. V neki brošuri o dojenju sem zasledila, da bi to lahko bile Montgomery žleze, vendar ne vem, čemu služijo.
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav !
Teja
Teja pozdravljena!
Dobrodošli med nami! Kljub temu, da še niste mamica pa še kako spadate na ta forum, saj je prav, da se dobro podučite o dojenju in starševstvu preden pride otrok (in ste potem lahko presenečeni). Prave in dobre informacije so vedno zlata vredne.
Saj vem, da ste prav mislili, tudi sama velikorat uporabljam ta izraz. A da ne bo nesporazumov – najprej malce anatomije: bradavica je le tisti, špičasti, končni delček, ki štrli ven. Temen, obarvan kolobar okoli bradavice pa imenujemo areola. Ponavadi rečemo vsemu skupaj prsna bradavica, a to ni čisto pravilno, saj zato mnogo mamic izraz, da otrok sesa prsno bradavico napačno pomeni, da dojenček sesa le tisti končni, špičasti delček, ki štrli ven. Dojenček pa pravilno rečeno MOLZE kar največji del prsnega kolobarja in ima bradavico globoko v zadnjem delu ust. In potem so težave zaradi nepravilnega pristavljanja še prehitro tu.
Razvoj dojk se začne v puberteti,, ko začnejo prsi rasti, se razvijati in dobivajo obliko. V puberteti se pod vplivom hormona estrogena razvijejo mlečni vodi, ob prvih ovulacijah in menstruacijah (hormon progesteron) pa se sproži še razvoj mlečnih žlez. V času nosečnosti se dojke močno spremenijo in razvoj mlečnih žlez se dokonča. Dojke se nato spreminjajo še vse življenje.
V času nosečnosti je značilno, da se ne temno obarvanem delu pomnožijo mahjne pikice, to so res Montgomery žleze, uporablja se tudi tudi izraz lojnice, ker je njihova naloga, da z mastno snovjo “podmažejo” občutljivo in nežno kožo na tem predelu. Tako skrbijo, da je koža pravilno navlažena, ravno prav suha in namazana. Bradavica mora biti za nežna dojenčkova usteca voljna in mehka, ne pa vsa hrapava od drgnjenja z grobo brisačo ali celo zobno ščetko.
Spremembe na bradavicah povzročajo hormonske spremembe v telesu matere med nosečnostjo.
Še sama bi ti dodala svojo izkušnjo.
Po porodu mi je prve tri mesece iz teh mini bradavičk teklo mleko, sedaj, ko pa se je laktacija vzpostavila, pa mleka na tem delu ni več. Sama sem bila enako presenečena, no, pa sem na koncu ugotovila, kot ti piše Karmen, da se bradavice in dojke nasploh tako kot celo telo v nosečnosti in po njej, do neke mere preoblikuje in da je z mano vse OK. In s tabo tudi. Pa veliko veselja pri dojenju in lp, Natali.