Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Bradavice

Bradavice

Osebno imam probleme z bradavicami. Zanima pa me, če se lahko pacient sam odloči za metodo odstranitve le teh (zmrzovanje ali operacija). Sama sem si zala že enkrat zamrzovati bradavice, vendar mi je ena ostala (na palcu desne roke, ravno ob nohtu), pojavile so se mi pa tudi drugje po roki. In ker moja izkušnja z zamrzovanjem ni prav pozitivna, bi se odločila za operativni poseg. kaj o tem mislite vi?

lp Lela

Spoštovana Lela!

Zamrzovanje je še vedno metoda izbora za odstranjevanje bradavic. Operativni poseg je agresivnejši, rezultati pa so pogosto še slabši kot pri zamrzovanju. Kirurški poseg se načeloma ne uporablja, če je bradavic več.
Pacient lahko katerokoli predlagano terapijo sprejme ali zavrne. Zdravniku lahko sugerira metodo, ki jo želi, vendar lahko tudi zdravnik sugerirano metodo zavrne, če meni, da je neustrezna, ali če z njo nima dovolj izkušenj.

Ali obstaja poleg teh dveh metod še kakšna? A postopek opravi osebni zdravnik ali je potreben obisk pri dermatologu?

Spoštovani Sebo!

Poleg metode z zamrzovanjem in kirurške metode obstajajo še konzervativne metode (razni vazelini, kolodiji ipd.), ki pa jih praviloma uporabljamo kot pomožne. Zamrzovanje bradavic opravljajo dermatologi, načeloma pa ga lahko opravi tudi splošni zdravnik, če ima za to potrebne pripomočke in izkušnje.

najprej hvala za odgovor. imam pa še eno vprašanje? Ali lahko pri zamrzovanju zahtevam lokalno anestezijo?

Hvala in lp lela

Spoštovana Lela!

Uporabo anestezije pri zamrzovanju bradavic vam odsvetujem, saj je pojav pekoče bolečine pomemben znak za kontrolo globine omrzline in je varnostni mehanizem pred prehudo reakcijo.

New Report

Close