Bracht-Convayova metoda
Dragi doktor, ko je novorojenčka pregledala pediatrinja, je na odpustnem listu porodnišnice prebrala, da sem rodila v medenični vstavi po Bracht-Convayovi (?) metodi in rekla: “A po Bracthu ste rodila. Ja, boga reva”. Nimam pojma, kaj to pomeni, zato sem gledala kot tele, na internetu nisem našla nikjer nobenih podatkov, pri rojevanju pa tudi nisem imela občutka, da sem ne vem kako grozno drugače rodila ali trpela, ali da bi se morala smiliti sama sebi. Morda veste, za kaj gre, ker me to vprašanje močno muči!
Hm…, ne vem kaj si je pediatrijna predstavljala pod pojmom Bracht vendar ni to nič drugega kot način vodenja poroda, ko se otrok rodi z zadnjico naprej. V bistvu pa obstaja vodenje poroda pri medenični vstavi bodisi po Brachtu ali po Covjanovu, ne oboje. Po Brachtu se praviloma rojevajo manjši otroci, manever pa sestoji iz preprostega usmerjanja otroka proti trebuhu porodnice, pri tem se ramice otroka rojevajo prečno, pri Covjanovu, ki ga uporabljamo za rojevanje večjih otrok pa je potrebno otroka najprej usmeriti proti trebuhu, da rodimo zadnjo ramico ploda, nato proti križu, da rodimo sprednjo ramo in nato ponovno proti trebuhu porodnice, ko porajamo glavico ploda.