Božja rutica-povečanje mleka
Zanima me, če res vpliva na povečanje količine mleka? To sem zasledila na eni starejši temi, poguglala in dejansko videla, da je prav omenjeno, da omenjena semena povečajo količino mleka. Dobi se lahko kot čaj, semena, jaz sem pa našla kapsule v eni spletni trgovini.
Rastlini se reče tudi jastrebovina ali sabljasti triplat.
Nisem nikjer zasledila, da bi omenjali to kot priporočilo.
Prav tako še ena stvar, za vse mamice, ki uporabljate čaje za dojenje; sprobala sem že marsikaj, sedaj vem, da mora vsebovati kumino, janež, kamilico. Noben čaj pa ni bil tako uspešen, vsaj zame, kot tisti rumeni bebe čaj. Ki je za otroke od 6. meseca dalje.
Zelišč, ki veljajo za galaktogoge, je kar precej, med njimi sta denimo benediktinka in sabljasti triplat (grško seno ali božja rutica ali smiljka). Kolegica svetovalka za dojenje Alenka sporoča, da je mogoče v Stični naročiti čajno mešanico omenjenih zelišč (g. Jože Kukman, 01 78 77 065). Mati pije 3x po 3 dl tega čaja na dan.
Seveda si lahko najdete na spletu svoj vir grškega sena, če boste iskali več informacij v angleščini, pa se zadeva imenuje fenugreek.
Matere se odzivajo različno, toda ta zel je res med najbolj priporočljivimi za matere, ki jih skrbi za tvorbo mleka.