Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Skrinjica idej! Božično žito

Božično žito

Punce potrebujem vašo pomoč kako naj naredim glavo iz božičnega žita. Saj veste tiste prijetne glavice, ki imajo lase iz žita. Vem, da je narejeno iz najlonke, ne vem pa v kaj dat žito, da bo vzklilo? Upam, da me razumete kaj hočem. Lp

jaz sem doslej vedno na mokro vato potresla nekaj pšeničke in je zrasla lepa travica, tako kot je to vedno delala moja babica.
Letos pa sem kupila prav vrečko s semenom “božično žito” in tudi ne vem, kako naj se loteim, na ovitku pa tudi nič ne piše. Ne vem, ali lahko kot vedno potresem po vlažni vati ali moram prav posejati v lonček z zemljo.

Jaz jo vedno dam le na mokro vato in jo vsak dan malo poškropim z vodo. Postopek je isti

Na dan sv. Barbare (4. december) in sv. Lucije (13. december) odrežemo lipovo, višnjevo ali češnjevo vejico in jo postavimo v posodo z vodo. V vejici zbudimo speče in zamrzlo življenje.

V tem času damo v plitve posode kaliti pšenično zrnje, da bo za božič ozelenelo. Pšenično zrnje pristavimo kasneje k jaslicam, v bogkov kot ali na božično mizo. Prebujanje življenjske moči v vejah in v zrnju budi v človeku upanje, da ga svetloba ni zapustila. V tajinstveni grozi hladu in pojemajoče svetlobe bo zasijala luč iz jaslic.

V plitvo posodico malo zemlje, poseješ pšenico, dodaš še malo zemljice, pošpricaš z vodo in bo kmalu skalila, vsega kakšnih 5 cm naj bo v posodici.
če se preveč osuši pošpricaj. Ko preveč zraste, lahko postrižež. lahko pa čez teden dni, še v drugo posodico poseješ in imaš vedno lepo zeleno žito.
N

e daj posodice preveč na mrzlo, ker bo počasi skalilo.

PREPISANO IZ STARIH FORUMOV.

Lahko ga daš tudi v žaganje.

V mokro (se semena lepo primejo na nogavico) najlonsko dokolenko nasuješ suha semena, potem pa nogavico zapolniš z vato, peno, žagovino, mahom…lahko narišeš obrazek, postaviš z zavezanim(to je spodnji konec) v lonček in vsak dan rosiš.

Spet nekaj novega, fino.

Hvala za vaše nasvete.
V kolikem času pa to žito vzklije?

V podstavek od lončka nasujemo malo zemljice, potem potrosimo božična semena po celem podstavku, posujemo še malo – rahlo – zemljice, poškropimo z vodo in damo na okensko polico. Tako pripravljena pšenička bo vzklila v kakih petih dneh. Ko zraste na – več kot 8 cm, jo porežemo, da je spet majhna in ima vedno kakih 5 cm. To postavimo pod smrekico ali pa kar na mizi poleg venčka.Zalivati oz. škropiti moramo vseskozi,da se ne posuši.
Zanesljivo je tako in uspe. To pa pomeni ,da vam bo vprihodnjem letu vse uspevalo. .
Pa še nekaj vsem svetujem. Nikoli ne imejte na Božični večer obešeno perilo – ne na balkonu in ne na vrvici. Pospravite vse.Upoštevajte ta nasvet, vem zakaj.
Srečno novo leto 2014 vam vsem želim.
Andrejka

New Report

Close