Najdi forum

Božično žito

Kupila sem božično žito, na katerem pa ni navodil, kako to posaditi. Ali rabim zemljo ali lahko kar na vato dam? Če rabim zemljo – je potrebno v zemljo zagrebst ali dat kar na vrh? Kako pogosto je treba zalit in kdaj bo vzklilo?
Pozdravček!
J.

Po mojem bo čisto vredu, če daš na vato. Pazi pa, da bo vata vedno vlažna, sicer ne bo nič. Kako pogosto je potrebno zalivati’ težko rečt – odvisno od tega, kam boš postavila, ampak zalivaj kar pogosto.

Lahko narediš eno ali drugo. Meni osebno je lepše, če raste žito iz zemlje. Če semenca daš v zemljo, jih rahlo zagrebeš (vsaj jaz naredim tako). Zemlja mora biti vseskozi vlažna, voda pa ne sme zastajati. Isto velja, če semenca natreseš kar na vato ali mah. Torej-redno škropljenje z vodo ali nežno zalivanje, pa bo. Se pa v skladu z izročilom žito pripravlja na Sv. Barbare dan, torej 4. decembra. Čisto za info., tudi zame letos nov podatek. Sem vedela le to, da je treba v začetku decembra dat kalit, da ti za božič že lepo skali oz. da imaš do takrat že lepo živo zeleno preprogico.
Lp,
A.

Tudi meni je bolj všeč, da raste iz zemlje, saj pri nas vedno tako hitro raste, da ne vem, kako bi se obneslo na vati, ker zraste 10 cm ali več – jaz jo prej postrižem, da lepše zgleda. Najbolj enostavno je, da daš zemljo v lonček, natreseš seme in povrh daš še plast zemlje, približno 1 cm. Če smo zamudili 4.december, ni panike. Jaz sem enkrat posejala en teden pred Božičem, pa dala na toplo, pa je pšenička zelo hitro pokukala ven.

Hvala Jasna, da si me spomnila, jaz bi se verjetno spet malo pred Božičem.

Lep pozdrav vsem, Tina

jaz sem ga kupila vceraj in mi je prodajalka razlozila, da je bolje ce je v zemlji, ker je dalj casa lepo zeleno, sicer kmalu propade.

Božično žito se seje ali na god sv. Lucije ( 13.dec.-najbolj priljubljeni setveni dan) ali pa na god sv. Barbare ( 4. dec.) ali pa na Marijin praznik ( 8.dec.). Najbolje je, da ga poseješ 13. decembra, saj zelo hitro vzklije in je najlepši med prazniki. Če ga seješ prekmalu, ga je že potrebno strič in ni več tako lepo, zeleno! Moje izkušnje.

V Semenarni v Ljubljani se da kupiti komplet, ki je setavljen iz lične keramične posode, zavitka zemlje in vrečke s semeni (manj kot 600 SIT). Mi smo ga posejali na god sv. Barbare in že prav lepo kali. Vsak od otrok (3) ima svojo posodico in kar tekmujejo kdo ima že več travice.

New Report

Close