Najdi forum

Hay, se kdo kaj spozna na delovno pravo, zanima me namreč ali sem upravičena do božičnice( nekateri jo imenujejo tudi 13. plača), ki se bo delila v podjetju v decembru, glede na to da bom takrat na porodniškem dopustu.?

Seveda ti pripada in to glede na dneve prisotnosti v letu, vsaj pri nas je tako. Ponavadi se Božičnica nanaša na ure čez celo leto in tako ti pripada pač ustrezen procent .Ni pa rečeno, da je tudi pri vas tako. Kako jo delijo je čisto odvisno od vodstva firme.

LP,Kaja

Lepo pozdravljena!
Karkoli te pač žuli, lahko v zvezi z pravnimi nasveti, poiščeš na naslovu:
http://www.eusiba.com. Tam si oglej njihove strani, postaviš jim lahko vprašanje, vendar jim moraš oddat e-mail, ki ga sicer ne objavijo, objavijo pa tvoje vprašanje, tako da je dobro da se skriješ za kak nick. Tam boš našla tudi njihov e-mail.
Sicer so pa to brezplačni pravni nasveti, svetujem ti, da vprašanje postaviš čimbolj direkt, ker znajo bit nasveti precej široki, nedoločni in zaje….i za branje.
Veliko sreče. Sašo.

13. plača, ki je izplačilo delovne uspešnosti je vezana na dobiček podjetja, le-to pa tudi samo določa kriterije za izplačilo. Običajno so to dnevi prisotnosti in dela v podjetju – in glede na to ti pripada.
Božičnica je nek fiksni znesek, ki ga podjetje nameni svojim zaposlenim – vsem enako. Za to pa ne vem, če ti pripada, v kolikor si že na porodniški.

V času porodniške sem 13.plačo (seveda sorazmerni delež dobila), božičnice pa tisto leto ni bilo. lani je bilo oboje, samo jaz nisem bila več na proodniŠKI.

TOREJ – PRVO VPRAŠANJE JE, KAJ BOSTE OZ. BODO IZPLAČEVALI.

Kakšne pa so izkušnje z izplačilom regresa. Sama bom s septembrom odšla na porodniško in me zanima kako je z regresom, ki ga praviloma dobimo v dveh delih konec maja in konec junija. Ali mi pripada?

Hvala za odgovor

Dana

Vsekakor ti pripada v celoti.

Pozabila sem še povedati, da ti pripada v celoti , če boš izkoristila letni dopust v celoti.

Božičnica v gospodarstvu kar apriori nikomur ne pripada.Lasniki podjetja se o tem odločajo kako in kaj (poudarjam lastniki podjetja).Delavcem pripada vse kar določa kolektivna pogodba in splošni akti podjetja.Če se recimo lastnik podjetja odloči,da bo božičnico izplačal glede na učinkovitost posameznih delavcev,potem se bo pač tako odločil in tako bo….in delavci proti temu ne morejo ugovarjati.Lepo da se pogovarjate o pravicah delavca,predlagam pa,da razmislite (temeljito) tudi o vaših dolžnostih,predvsem pa koliko ste z dušo in telesom pripadni svojemu podjetju,ki vam daje delo in plačo…….
Npr.jaz že med letom poskrbim,da so pridni delavci boljše palčani (na istih delovnih mestih) celo do 40% razlike je med njimi.Najprej zagotovim,da imajo vsi delavci plačo po kolektivni oz.splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo,to kar od nas zahteva zakon.Tudi pogodbeni zneski so v okviru kolektivne pogodbe.Jasno pa vedo vsi zaposleni,da lahko prejmejo tudi 40% višjo plačo če………in jo tudi prejmejo.Prav z veseljem izplačam pridnemu delavcu 40% višjo plačo.In tudi božičnico razdelim na tak način.Torej, božičnico prejmejo vsi,pridni delavci pa seveda dobijo mnogo več…….

New Report

Close