Božična zvezda
Lep pozdrav vsem skupaj !
O božični zvezdi je bilo že kar naekaj napisanega glede obrezovanja, mene pa tokrat zanima, ali je to pravilno, da moji božični zvezdi zdaj ko se bliža zima pospešeno odpadajo in rumenijo listi ? Saj ne, da je že čisto gola, ampak na teden ji odpadeta kakšna 2-4 listi (prej pa nič). Obrezala je nisem nič in je tudi ne nameravam.
Imam jo že eno leto (od lanskega novembra), zalivam jo že od samega začetka enako, enkrat na 10-14 dni (pač po potrebi, ko vidim, da je zemlja suha). Torej prekomerno zalivanje ne pride v poštev. Ali je torej možno, da ji malce bolj listje odpada zaradi letnega časa oz. obdobja, ki se bliža ?
Hvala za pomoč in odgovore !
Preveč ali premalo zalita rastlina pokaže iste znake. Pri prevč zaliti korenine ne dobivajo dovolj kisika, pričnejo gniti, raslini začnejo rumeneti in odpadati listi. Če takšne rastline ne rešiš mokrote, propade.
Verjetno ji v tvojem primeru primankuje vode, zrak okoli nje pa je suh. In, da se obdrži pri življenju odmetava liste.
Sicer jaz svetujem, da lončnico potopiš v vodo, tolko, da voda sega čez rob lončka, jo tam pustiš 10 do 15 minut, da se “napije” vode, potem jo postaviš na nek podstavek, da iz lončka odteče odvečna voda, in takšno zalivanje je za rastlino najboljše in temeljito, saj se sama oskrbi s količino vode, ki jo potrebuje.
To lahko narediš čisto brez škode, in ugotovila boš, koliko vode bo vzela, ter koliko se je bo še odteklo. Tako dobiš tisto količino, ki jo rastlina potrebuje za nek določen čas.
Lahko je tudi lonec že prepleten s koreninami, in možno je, da voda enostavno odteče. To vidiš tako, da pogledaš na dno lonca, in če koreninice silijo skozi odprtino na dnu, ji primanjkuje že tudi zemlje. Ali če jo, potem ko si jo zalila, rahlo dvigneš in lonca in ne vidiš drugega, kot ovite korenine, je tudi že čas za presaditev.
Nikakor pa božična zvezda v tem letnem času ne bi smela odmetavat listov tako množično.
lp
Najlepša hvala za pomoč in mnenje.
Možno, da je imela res premalo vode, včeraj je bila zemlja čisto suha in sem jo takoj zalila. Ker v stanovanju že kurijo, je verjetno tudi slab in suh zrak, čeprav v kuhinji, kjer jo imam sploh nimam radiatorja. Ali bi bilo kaj narobe, če jo občasno popršim z vodo (s plastenko za pršenje rastlin) ?
Bom zdaj bolj pazljiva, ker očitno je v stanovanju tako toplo, da se kmalu zemlja izsuši in potrebuje več vode kot ponavadi. Presadila sem jo pa poleti, ker je bila v zelo majhnem lončku in to v kar precej večji lonec. Nisem pa povedala, da kljub temu, da zgubi tu in tam kakšen list, tudi lepo naprej raste. In tudi tam, kjer ji list odpade, ji začne poganjati nov.
Še nekaj pa me zanima, če morda veš: ali se da božično zvezdo kaj razmnoževati ? Namreč pri nekaterih rastlinah se kar odstriže del rastline, da v vodo in ko poženejo korenine, se jo posadi v zemljo. Ali je kaj podobnega možno tudi pri božični zvezdi ? No, ali pa kakšen drug način razmnoževanja ? Če morda veš, bi te lepo prosila, da mi postopek natančo opišeš.
Najlepša hvala še enkrat !
Moj postopek z božično zvezdo od lanskega leta:
Spomladi sem jo porezala na približno 5 cm dolge poganjke in jo presadila v novo zemljo. Kmalu je začela poganjati nove poganjke za vsakim listom, tako da ima sedaj 11 vrhov. Zalivala sem jo kar precej, ker stoji na toplem in sončnem oknu.
V začetku meseca oktobra sem jo začela zatemnjevati. Ob 15. uri sem jo dala v omaro do 7. ure zjutraj, potem pa zopet na okensko polico. To sem počela do konca meseca. Pognojila sem ji s paličicami za gnojenje zelenih rož. Sedaj je zvezda močno redeče obarvana, pokazala pa je že tudi cvetove. Mislim, da je bil začetek zatemnjevanja malo prezgodaj, drugo leto bom začela kasneje, da bo lepo rdeča pred prazniki.
jaz sem mojo zvezdico dobila lani za praznike in je kmalu potem , ko je odcvetela izgubila skoraj vse liste. maja (ko je imela le se en list) sem jo presadila na vrt v polsenco in si je zelo lepo opomogla; zrasla je dvakrat večja od prvotne velikosti. oktobra sem jo dala spet v lonček in jo začetek novembra začela zatemnjevati kot je opisala Mateja (vendar le od 17ih- 7ih)- za praznike je bila zelo lepa, vendar je kmalu po tem, ko se je začelo bolj kuriti spet začela izgubljati zelene liste. opazila sem, da je to res zaradi prevročega in presuhega zraka- zato jo imam sedaj v sobi, kjer je zaprt radiator, pomembno pa je tudi rošenje.