Najdi forum

Božična zvezda

Lep pozdrav vsem skupaj !

Nekaj o božični zvezdi sem na tem forumu že prebrala, ampak me vseeno zanima še nekaj stvari. Sama imam božično zvezdo od lanskega novembra in do danes mi čudovito raste, prav ponosna sem nanjo. Tako je že košata in visoka, da sem jo mogla podpreti s paličico, ker mislim, da bi se drugače zlomila. Odkar sem jo dobila, jo imam v kuhinji na mizi, zraven je balkon, tako da ima res veliko svetlobe.

Zanima me, ali je kaj možnosti, da se ji listje obarva rdeče, četudi je nič ne obrežem ? Namreč tega nikakor ne nameravam storiti. Ali jo čez zimo normalno pustim na istem mestu (kuhinje namreč pozimi ne ogrevam, tako da ni pretirano vroče, pa tudi lansko zimo je povsem dobro “preživela”) ? Ali cveti in se obarva samo, če se jo obreže ?

Najlepša hvala za odgovore !

Jaz sem božično zvezdo obrezala, kot mi je svetovala ena od forumk in sedaj se mi je posušila čisto do tal, torej lahko jo vržem stran. Tako, da o nasvetih, ki jih dobivam tu mimam dobrega mnenja.
Draga Mucka, kot laik ti svetujem, pusti jo pa boš videla kaj bo.

Sama imam tudu bizicno zvezdo od lanskega leta, ki je nisem nic obrezala in lepo raste. Tasca jo pa je obrezala in se ji je posusila.
Ker bi rada, da bo imela v casu bozica spet rdece liste sem malo pobrsklala po internetu in nasla tale navodila
http://www.fairviewflorist.com/rebloom.htm
ki se jih bom tudi drzala, potem pa bom videla kako mi bo uspelo. Sicer pa roze rabijo ljubezen in naso pozitivno energijo.

Men je božična zvezda tudi zelo všeč, ampak v mojem stanovanju je ne bo, ker je strupena. LP

Jaz jo imam skoraj 2 leti in čakam, da bo odvrgla liste, da bi jo obrezala, ker sem to prebrala v večih knjigah. Do sedaj ji niso listi nič kaj preveč odpadali, le rastla je in poganjala samo zelene liste. To, da je božič, jo lansko leto ni ganilo in je ostala zelena.

Tinoča

Jaz sem bila tista, ki ti je svetovala, da jo obreži. Moja je letos stara 2 leti in se je po obrezanju posušila, če ti je to kaj v tolažbo. Lani pa mi je ravno ta po obrezanju zrastla v lepo rastlino.

Žal.

Postavi jo v bolj temen kot, ker rabi temnejši prostor, da obarva liste rdeče.

Še nekaj besed o obrezovanju božične zvezde.
Imam jo že tretje leto. Do sedaj sem jo obrezala vsako leto bolj malo in je bila vedno lepa. Letos so ji po “cvetenju” začeli odpadati listi in sem jo porezala skoraj do zemlje – le kake 3 cm sem pustila (sem pa pazila, da so ostala očesca). V nekaj dneh je pognala nove listke in je sedaj še bolj košata kot prej.
Barvo pa listki začnejo spreminjati, ko so krajši dnevi – moja zvezda je bila najlepša februarja. Mene to ne moti – raje je nisem prestavljala v temnejši prostor, ker ne vem, če ji bo tam tudi tako ugajalo. Imam jo v kuhinji pod strešnim oknom.
LP, Alenka

Božična zvezda bo obarvala liste le če ji boste omejile svetlobo na največ 8 ur na dan.Torej ne za ves čas postaviti v senco. Podobno kot se dela s krizantemami.
Naj povem, da tudi svetloba svetilk (bodisi v stanovanju, lahko pa tudi z ulice če je svetilka blizu lahko vpliva). Če ni prevelika jo lahko pokrijemo s kakšno kartonsko škatlo ali pa s temno folijo, takšno kot so temne vrečke za smeti. Če pa imamo
prostor kjer ni svetlobe ali samo občasno luč, jo pa lahko kar tja postavimo (kakšna shramba,garaža) po 8 urah na svetlem. Če rastlino obrežemo pa moramo vedeti, da se poraba vode tudi zmanjša in je potrebno paziti z zalivanjem, ponavadi pozabimo in potem korenine zgnijejo. Ni pa to potrebno zaradi cvetenja, s tem jo le oblikujemo oz. določimo velikost krošnje.
Pa veliko uspehov pri gojenju! LP

čez poletje sem imela božično zvezdo na vrtu, da se je lepo obrasla, jeseni pa sem jo presadila v lonček in jo nekaj časa pustila, da se je privadila na spremembo. novembra sem jo začela zatemnjevati. imela sem jo v sobi, kjer je sicer svetlo, vendar sem jo vsak dan ‘dala spat’- preprosto sem spustila rolete, ko je padel mrak in jih dvignila zjutraj.ne sme jo namrec zmotiti stalna, čeprav šibka svetloba. tudi če je le cestna svetilka
rezultat: zelo lepa rdeča za praznike

New Report

Close