Božiček
Pozdravljene,
sem novopečena žena in z možem lanskoleto še nisva praznovala Božič. Ker sva se zmenila, da hočeva ta praznik v najini družini imeti, vas prosim, če mi lahko pomagate.
– kdaj se naredi smrekica
– kdaj se pod njo položijo darila
– kakšna darila so to, simbolična ali kaj več (je dovolj čokoladica, bonbonjera ali kaj bolj konkretnega ..)
– kako poteka božični dan, kdaj je večerja
– kdaj se odpirajo darila na božični večer ali zjutraj
Res bi želela vaše odgovore, saj bi rada, da bi bil to najin družinski praznik in da bova tudi otroke znala podučiti
Pozdravljena,
včasih je bil Božič bolj verski praznik, zadnja leta pa ga pri nas praznujemo kot družinski. Zdaj pa odgovori:
1. smrekica naj bi se okraševala prav na božični večer, čeprav jo pri nas
okrasimo že prej
2. darila se položijo pod smrekico ta večer, poberejo pa naslednje jutro,
ker jih je kao Božiček čez noč pustil
3. darila so lahko kakršnakoli – pri nas so za odrasle bolj simbolična, za otroke
pa bolj konkretna
4. na Božični večer imamo svečano večerjo doma, na Božični dan pa gremo k
staršem
Tako je pri nas.
LP,Kaja
Pred leti, ko božič še ni bil dela prost dan, smo božično drevesce in jaslice postavili na božični večer. Edina obvezna stvar od hrane je bila potica. Takrat se tudi nismo obdarovali.
Danes, ko je hči že poročena, imamo ponavadi kosilo okoli 15h ali 16h.Večerje nikoli nimamo, ker bi imeli potem prepolne trebuhe in bi se morali odpovedati naši poslastici, potici. Potem postavimo jelko in jaslice. Pod drevo damo simbolična darila, ki jih zaradi radovednosti takoj odpremo. Potem gredo “otroci” k polnočnici.
Na Božični dan to je 25. pa bolj lenarimo, in predvsem dan izkoristimo za sprehode.
Torej po “pravilih” se smrečica in jaslice postavljajo na Božični večer, zraven se posluša božične pesmi.
Sicer pa je za nas božični večer tisti večer, ko smo skupaj na toplem, ko se sladkamo s potico in pozabimo na skrbi.
Predvsem naj bo ta dan posvečen družini, ko skupaj okrašujete jelko in stanovanje,
da preživite skupaj prijetno popoldne in večer. Kdaj in kaj boste jedli, koliko in kaj boste položili pod jelko pa naj bo odvisno zgolj od vašega okusa, potreb in želja.
Tudi vrstni red prilagodite svojim potrebam in željam. Pri nas, sedaj ko imamo zeta,
se bomo morali odpovedati tradiciji, če jih bodo njegovi starši povabili na kosilo ali večerjo. Potem se bomo pač prilagodili.
lp
Tudi mi začnemo popoldan 24.12. z okrasitvijo smreke, pripravimo jaslice.Okoli 17 ure imamo tako bolj pozno kosilo, oz.zgodnjo večerjo – vse ob svečah in otroka prav uživata ob nenavadni večerji. Pripravim nekaj, kar imata rada. Darila za otroke so ponavadi kakšne igrače – letos izdelane kar doma, rokavice, šali, za moža ponavadi tudi kupim kaj kar potrebuje, ali pa kakšen CD …Darila damo pod smreko zvečer, ko gresta otrika spat in zjutraj veselo odpiramo in se zabavamo. Ponavadi gremo potem na zajtrk k moževim staršem in na kosilo k mojim.Tako še tam odpiramo darila, se veselimo in kakšno rečemo. Škoda, da imava oba z možem mlajše sestre, ki še nimajo naraščaja.To bi šele bilo živahno, če bi bilo več otrok…