Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Borna kislina

Borna kislina

Pozdravljeni!

Kremo za dojenčkovo ritko sem kupila v Mariborskih lekarnah in sem zasledila, da vsebuje borno kislino in sicer 3%. Nato sem šla na internet gledat kaj je to. Je res tako škodljiva? Zakaj jo torej še uporabljajo in to še za dojenčke?

Sem namreč že porabila skoraj celo kremico in tudi pod vratom sem dojenčka včasih namazala, ker je imel rdečo in ker je pediatrinja rekla, da ga lahko tam mažem s kremo za ritko.

Kaj vi mislite o vsem tem? Me je kar prestrašilo.

Hvala za razumevanje in odgovor.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Borna kislina je toksična v kolikor pride do njene absorbcije v telo – sistemska toksičnost. Zato se odsvetuje njena uporaba na večjih površinah kože in sluznicah, ter na poškodovani (močno vneti in ranjeni) koži, da ne bi prišlo do absorpcije borove kisline.

Otroška koža je precej bolj občutljiva in tudi precej tanjša in tako bolj prepustna za učinkovine (absorbcija je lažja in bolj učinkovita), zato se uporaba borove kreme pri dojenčkih in otrocih, mljaših od treh let odsvetuje. Njena uporaba je pri otrocih do tretjega leta zaradi potencialne toksičnosti kontraindicirana.

Vsekakor vam svetujem da borove kreme pri dojenčku ne uporabljate več. Uporabite raje hladilno mazilo s cinkom, Sudocrem ali Praško pasto.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pa sem mu zdaj že kaj škodila z uporabo te kreme? Porabila sem je malo več kot polovico 100g kreme?

Na to vprašanje vam žal ne morem tako enostavno odgovoriti. Nikakor namreč ni možno oceniti kakšna je bila stopnja absorbcije, če je do nje sploh prišlo. Sam se ne bi obremenjeval s preteklostjo (včasih, ko je bilo o borni kislini znanega manj so jo uporabljali precej pogosto, tudi pri otrocih), vnaprej pa raje sezite po kakšnem od prej omenjenih pripravkov.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Prosim vas, probajte odgovoriti na moje zgornje vprašanje, ker se mi bo počasi zmešalo od skrbi, da sem zaradi napake drugih škodila svojemu otroku.

Hvala za razumevanje.

Spoštovani!

Kot sem že napisal, se borna kislina pri odraslem človeku preko kože ne absorbira in tako dermalni nanos krem, ki vsebujejo borno kislino, na nepoškodovano kožo, ne predstavlja nikakršnega tveganja.

Pri otrocih je koža sicer tanjša in na splošno lažje in hitreje prihaja do absorbcije različnih učinkovin preko kože. Vendar je kljub temu absorbcija borne kisline pri nanosu na nepoškodovano kožo načeloma kljub vsemu zanemarljivo majhna.

Če koža ni bila izraziteje poškodovana je tako strah povsem odveč!

Lep pozdrav,

Sem farm. v penziji in lahko povem, da se je včasih borno kislino veliko uporabljalo, pa nisem v dolgoletni praksi slišala za noben primer toksičnosti.
Nasprotno, velikokrat se jo je dodajalo ravno v mazila, ki so se uporabljala pri vnetjih.
Zato prenehajte s “paniko” in uporabite zdravo kmečko pamet, da verjetno lekarna ne bi delala niti prodajala “strupene” kreme…

Spoštovana kolegica!

Seveda se v določeni meri strinjam z vami, moram pa dodati kratek komentar. Tudi danes, ko se vedno bolj zatekamo le k z dokazi podprti farmaciji (Evidence Based Pharmacy), razne kreme z dodatki borove kisline še vedno veljajo za zelo učinkovite in seveda povsem varne pri najrazličnejših vnetnih stanjih in drugih obolenjih. Potrebno pa je upoštevati navedena opozorila in priporočila!
Med drugim, se po današnjih smernicah uporaba pripravkov z borovo kislino odsvetuje pri otrocih mlajših od treh let.

Lep pozdrav,

New Report

Close