Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Boris Cibic, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Boris Cibic, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Vaš občutek ne kaže na prizadetost srca pač pa prizadetost mišic prsnega koša ob napenjanju pri bruhanju. Pričakujem, da bo težave v kratkem konec. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani!

Prosila bi vas, če mi lahko samo na splošno odgovorite na vprašanje, kaj pomeni tanjša srčna stena (oče je bil na UZ srca, vse ostalo naj bi bilo vredu, imel pa naj bi tanjšo steno – napisanega izvida še nima-opravil je tudi obremenitveno testiranje-izvida še ni). Naj povem še to, da je pred desetimi leti za kratek čas padel v nezavest, bil je urgentno obravnavan v KC Lj, vzroka niso odkrili, niso pa mu nikoli naredili UZ srca. Drugače pa nima nobenih zdravstvenih težav in je športno aktiven.

lep pozdrav in lepe praznike in srečno 2015

Podatek je pomanjkljiv za pravilen odgovor. Moda bo lažji odgovor ob upoštevanju napisane ugotovitve kardiologa.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

spoštovani, hvala za vaš odgovor, žal izvida oče še nima, zdravnik kardiolog pa naj bi mu še povedal, da je vidna tudi anevrizma. Kako nadalje, mu ni povedal ničesar (verjetno lahko to pričakuje v izvidu).
Zanimalo pa me je samo na splošno, ali tajšna stena in videna anevrizma predstavljata hujše bolezensko stanje (naj samo še povem, da sem bila sama pri 23. letnih operirana na srcu zaradi ASD – operacija je bila zelo uspešna in nimam nobenih težav – od tega je minilo že skoraj 10 let).

Najlepša hvala za odgovor.

Vedno si prizadevam, da s svojimi odgovori vsaj malo pomagam ljudem iz zadrege.
Anevrizma je beseda s katero povemo,da je stena izbočena. V takih primerih je stena stanjšana (lahko malo, lahko močno).

Spoštovani,
hvala za vaš odgovor,
sedaj pa imam izvid in vas samo prosim za razlago oz. če je ugotovljeno stanje očeta potrebno spremljati ali sploh ne (kjer piše o atrijskem septumu):

”UZ srca: prikaže normalno velik levi prekat 95ml, iztisni delež 60-65% in brez segmentnih motenj kontrakcije. Em 8,1 cm/s, Am 10/1 cm/s (septalni del LP). Mitralna zaklopka je funkcijsko in strukturno v celoti v mejah normale. Levi atrij ima največji premer 3,7 cm in UZ je b.p., kontraktilnost sten ohranjena. Atrijski septum je spremenjen v smislu kompletne anevrizme s stalnim bočenje v desno, kar dokazje manjšo komunikacijo. Volumske razmere desnega srca so v celoti v mejah normale. Največji tlačni gradient 17 mmHg. Aortna zaklopka je trilistna z dobro separacijo lističev in čistimi komisurami. pljučna arterija in perikard b.p.”

Obremenitveno testiranje pa je pokazalo nadpovprečno aerobno zmogljivost (oče pa je star 67 let in drugače vseskozi zdrav in aktiven).

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Hvala za vaš odgovor.

Pri anevrizmi atrijskega septuma niso potrebni kirurški posegi. Terapija je odvisna od simptomatike (antiaritmiki idr.).

Spoštovani g.dr.Cibic
Pred nekaj dnevi sem vam poslal vprašanje glede neprijetnega in nepričakovanega pospešenega srčnega utripa, ki se mi pojavlja od začetka tega leta. Ne najdem izhoda iz te zoprne stvari. Obiskal sem osebnega zdravnika, ki me je poslal na EKG; katerega izvid je bil popolnoma bp.
Naj vam povem, da imam od februarja 2009 vstavljene umetno aortno zaklopko, s katero se že od samega začetka “ne razumeva dobro”. Še po tolikem času ropotanje zaklopke slišim sredi glave, kar je zelo zoprno ob hitrejšem utripu, ki me dodatno znervira. Jemljem naslednja zdravila: Procoralan, Preneso (oboje po 2×1 tableto/dan in seveda Marevan po shemi.
Da me življenje ni prav nagradilo z zdravjem, naj povem, da sem imel že 2x raka in sicer leta 2011 in 2012, uspešno in pravočasno so mi odstranili prostato in desno ledvico. Sedaj sem zdrav in imam “samo” zgoraj omenjeno težavo. Prosim vas torej za mnenje in po možnosti napotek, kako omiliti težavo.
Star sem 61 let in sem redno upokojen.

Hvala in lep pozdrav, Viktor

Spoštovani dr. Boris Cibic

Imam razne diagnoze izvizov, in sicer (I20.8 Sindrom AP, I2510 Aterosklerotična srčna bolezen neopredeljenih arterij, I11. Hipertenzivna bolezen srca, E03.9 Hipotiroza-neopredeljena, atrijska hipertenzija, stanje po nadprekatnih motnjah ritma in C65. Tu renis sin/st. post nephrectomiam sin Stres incontinentio.
Uporabljam Zdravila: 2×1 tbl. ORMIDOL 50mg, ASPIRIN PROTEKT 100MG1X1, ATORIS 20MG 1X1, PRENESSA 1X1/2 IN 1X1 TBL.

Večkrat zvečer me zaboli glava in imam visok krvni pritisk 210/90/pulz 63. To je bilo pred 3 dnevi. Zdravnica na urgenci mi je dodatno napisala zdravilo LACIPIL 4 MG 1/1 . Ali sploh lahko uporabljam to zdravilo glede na mojo diagnozo, ali po potrebi.
Stara sem 70 let.

Hvala, lp

Navedena vrednost krvnega tlaka je kar visoka in kaže na nezadovoljiv učinek zdravil za znižanje tlaka. Pravilno je zdravnica predlagala še jemanje tablete Lacipil 4 mg. Če predlagani omerek še ne bo dovoj delova lahko ga povišate na odmerek Lacipil 6 mg. Srečno.

Odgovor že poslan.

(korpion)
Branje vašega dopisa me je kar pretreslo. Kaj vse ste pretrpeli in uspešno vse premagali.Ostala je le mala motnja, ki jo sedaj težko prenašate in obvladate. Morda že veste, da niste osamljen primer. Namreč ni hudo redek pojav da bolnik čuti ali sliši utripanje umetne zaklopke lahko še dalj časa po operaciji, mnogo krat ob določenih legah telesa, menda pri vas pri pospešenem bitju srca. Pravijo, da bolnik se polagoma nauči odmisliti motnjo, eventuelno s pomočjo z blagega pomirjevala. Srečno.

Spoštovani gospod doktor Cibic,

Najprej hvala za odgovor. Zanima me pa še naslednje:
Poleg tablet Marevan jemljem še Procoralan in Prenessa 2x na dan po eno tableto. Omenjene tablete imajo kar hude stranske učinke, ki jih velikokrat sam občutim. Tudi svojem osebnem zdravniku sem že večkrat to omenil, pa je rekel, da to pozna in nima boljše alternative. S tem mislim, da zdravila ohranijo svoj osnovni učinek, da pa so stranski učinki manj obremenjujoči. S tem mislim na zelo pogoste rahle vrtoglavice, slabo počutje, občasno kratkotrajno izgubo vida in izgubo okusa. Rad bi vaše mnenje o tem. Pa še to, kako dolgo normalno deluje umetna zaklopka? Zakaj se zgodi, da bolnik ob zamenjavi umetne aortne zaklopke umre. Tak primer se je zgodil mojima dvema sokrajanoma.

Hvala že v naprej in lep pozdrav,

Viktor

Pozdravljeni,
danes sem prejela izvide ECG. Zanimajo me neki izrazi in kaj pomenijo določene številke:
pri normalnem dihanju: SF 79/min, sinus rhythm, leftward axis, osi:P 56, QRS -23, T 46.
Globok vdih in zadržan: SF 69/min, sinus rhythm, abnormal left axis deviation, left anterior fascicular block, osi:P–, QRS -62, T 25.
Stara sem 26 let.

Najlepša hvala vam za odgovor

Hvala za zaupanje. Opravičujem se za pozen odgovor.
Ni zdravila brez stranskih učinkov! Ko predpišemo zdravilo bolniku, si vedno prizadevamo, da predpišemo zdravilo, ki bo uspešno delovalo ob minimalnih stranskih učinkih. V glavnem nam to uspe. V nasprotnem pimeru skušamo rešiti zaplet tako, da predpišemo zdravilo s podobnimi indikacijami. Na srečo je zelo redek primer, da ne moremo nikakor ugotoviti zdravila brez motečih stranskih učinkov. Zdravilo Prenessa dobivate za zdravljenje povišnega krvnega tlaka. Seznam zdravil za znižanje tlaka je zelo velik Upam,da ne bo težko rešiti problema. Namesto Procoralana lahko poizkuzite zdravilo iz skupine “betablokatorjev”.
Življenjska doba umetnih zaklopk je dolga, nekoliko različna, statistično preko deset let.
Glede na vašo ugotovitev smrtnega izhoda operacije aortne zaklopke, mislim, da je šlo za izreden zaplet, ki je, morda, presenetil tudi kardiokirurga, ki je bolnike operiral.

Pozdravljeni!
Stara sem 25 let normalne postave. Občasno imam težave s srcem. Imam občutek kot da mi preskoči in začne zelo hitro biti, postane mi slabo, v glavo mi butne kri, čez nekaj sekund se umiri in vse je normalno. To se ne pojavjla vsakodnevno ampak vsake toliko. Ne bi me skrbelo ampak oba starša imata aritmijo. Ali je to lahko začetek?
Hvala za Vaš odgovor.
Lp

Skoraj ni družine na svetu , ki ne bi imela nobenega člana s podedovano nagnjenostjo za eno ali drugo bolezen. Morda je še kateri sorodnik v vaši širši družini, ki razen vaših staršev, ima aritmijo, vendar vas to ne sme skrbeti. Mislim, da imate sedaj, neodvisno od morebitne dedne obremenitve, prezgodnje srčne utripe (ekstrasistole) zaradi različnih vplivov. Priporočam zdrav način življenja, predvsem dosti gibanja. Zelo koristijo polurni sprehodi, delno z živahno hojo, 4 – 5 krat na teden, nekajenje, omejeno uživanje alkohola in kave, zadostni nočni počitki, izogibaje stresom, po potrebi tudi jemanje blagih pomrjeval (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).

Zanimajo me prvo kakšni so znaki popušanja srca? Stara sm 85 let imam AF fibrilacijo in neakomaeren ritem srca. Prejemam tablete RYTMONORM 150 MG katere moram uzeti na 4 do 6 ur na dan. Bolujem tudi za KOB. Prisota mi je tudi mocna bolecina u prsnem košu ali to izvira od bolezni KOB. Veselim se vašega odgovora. Lp

Srce je organ, ki nastane in začne delovati že v zgodnjih mesecih nosečnosti. V teku življenja mu škodujejo številni dejavniki (visok krvni tlak, sladkorna bolezen, kajenje, itd.). V najboljših pogojih srce lahko brezhibno deluje preko 100 let. To so redke izjeme. V veliki večini primerov, zaradi škodljivega vpliva različnih dejavnikov, nastanejo okvare srčne mišice in moč srca začne pešati. Pešanje srca se kaže z raznimi znaki, med katerimi sta najbolj pomembni vedno večja zadihanost pri telesnih obremenitvah in zatekanje spodnjih okončin. To imenujemo popuščanje srca. Z zdravim načinom življenja in z ustreznimi zdravili lahko zelo zaviramo napredovanje srčnega popuščanja in s tem bolnikom zboljšamo in podaljšamo življenje. Srečno.

Spoštovani G.Primariji. Najlepša hvala za odgovor .oglašam se v svojem imenu . Žedolgo sem sem srčna bolnica z hudo AF in aritmio srca otekajo mi tudi noge zlasti na večer v gležnju in nartu .Ker imam tudi KOBP težje diham in se zasopem pri delu .Ponoči me zbudi apnea občutek da mi bo ravnokar zmanjkalo nato sape in bo konac nato mi prične srce noro neenakomirno utipati moram vstati in takoj vzeti tableto RYTMONORM stopetdesetmg prejemam še AMPRIL EUTHYROX diuver in kapsule PRADAXA dvakrat dnevno. Sem pokretna gospodinjim in vrtnarim seveda z mnogimi vmesnimi počitki . Moja sedaj največja skrb je da imam to neredno bitje srca vse bolj pogosto in moram že na vsakih štiri ali šest ur vzeti tableto .Vem da pri petinosemdesetih letih nimam kaj dosti pričakovati razen hitrega konca, vendar bi vam bila hvaležna za vsako pomirilo glede te pogostnosti utripanja srca. Vnaprej prisrčno zahvaljeni ODGOVOR POD GESLOM BOŽA
.

New Report

Close