Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Boris Cibic, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Boris Cibic, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Pot do 75 kg je zelo dolga in težko boste prišli do njenega konca. Srce vam bo hvaležno za vsako zmanjšanje telesne teže. Upam, da imate ob sebi okolico, ki vam lahko pomaga z nasveti glede gibanja, pravilne prehrane, vztrajanja pri manjšanja telesne teže in pri duševni podpori. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Če vas prav razumem še lahko preprečim razvoj srčnega popuščanja če zreduciram težo za veliko kilogramov in se držim nasvetov zdravnika….Zanima me še kako dolgo je potrebno jemati tabletke Diuver dobil sem tri škatle 10 mg…hvala

Diuver je zdravilo, ki ga zdravniki predpisujejo pri zdravljenju visokega krvnega tlaka in popuščanjasrca. Izgleda, da je pri vas prišlo do popuščanja srca zaradi več vzrokov (debelost, hipertenzija, sladkorna bolezen, starost). S tabletami Diuver zdravimo istočasno visok krvni tlak in popuščanje srca. V prvem dopisu je navedba, da se zdravite zaradi hipertenzije z Valsacorjem in Lacipilom. Mislim, da morate doseči zadovoljive vrednosti krvnega tlaka z rednim jemanjem Valsacorja in Lacipila ter postopnim hujšanjem. Diuver tablete, ki tudi nekoliko znižujejo tlak, dodatno vzemite proti zatekanju gležnjev ( eno ali več tablet na teden). Lahko mi še pišete. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Oteklnina je zginila na nogah….sedaj ko vzamem tabletko Diuver ne grem nič pogosteje na vodo kot pred tem ko je nisem jemal….Najbrž je pa dober znak da med delom ne čutim nobenih težav z pomanjkanjem zraka ali težkega dihanja….Tudi 30 minutna hoja ki sem jo prakticiral zadnje tri dni mi ni delal težav, da bi se moral ustaviti zaradi dušenja…hojo sem kombiniral z zmerno in hitro in potem zmerno…le malo zadihanosti je bilo ker sem takšno hojo začel prakticirat po 3 letih….če bi šlo za popušačnje bi najbrž težko opravil takšne zadeve??

Drago mi je bilo brati, da se vam je stanje že zboljšalo. Vztrajajte. Srečno.

Potem to pomeni da so lahko bili opozorilni zanki da je potrebno spremenit ritem, dinamiko in prehranjevanje v življenju?? Če bi šlo za popušačnje srca najbrž nebi mogel izvajati takšnih naporovo?? Hvala za mnenje….

Zdravo srce zmore premagati največje napore med 20. – 40. letom starosti. Približno od te starosti naprej postaja vedno šibkejše in je pri visoki starosti kar šibko. To razliko občutijo predvsem vrhunski športniki in je lahko pri njih “preživetje” podobno ostalim ljudem. Nekoliko drugače poteka življenje pri ljudeh, pri katerih srce “ostari” prej (zaradi različnih vzrokov, na pr. zaradi genskih vplivov, zaradi sladkorne bolezni, zaradi visokega krvnega tlaka, zaradi kajenja ali čezmernega pitja alkohola, itd.). Tako ošibelo srce zmore vedno manj in prej kot pri ljudeh, ki nimajo navedenih bolezni. Navedeno ošibelost zdravniki imenujemo popuščanje srca, ki se kaže z različnimi znaki, na pr. z zatekanjem nog, zadihanjem pri vedno manjših naporih, itd. Bolnikom s takimi težavami zelo pomagamo z današnjimi zdravili. Če pazijo na svoje zdravje in se držijo zdravnikovih navodil lahko dosežejo kar visoko starost. Srečno.

Torej ni rečeno da če ti ugotovijo popuščanje srca da umreš v 3-5 letih kot piše v literaturi??

Na vaše vprašanje bi znal odgovoriti le, da sledim zdravljenju 90. let starega bolnika , ki se zdravi že okrog 10 let zaradi popuščanja srca in še hodi na kratke sprehode. Morda je izjemen primer.

Zdravim se do leta 2003 za hipertenzijo in ekstrasistolo , jemal sem coryol 12,5 nekaj časa dokler se ekstrasistole niso umirile….ko so se ponovbno pojavile sem dobil lani concor 2,5mg in Valsacor 320 ter zvečer lacipil 4mg….Pred dvema letoma je bil narejen UZ srca kjer je pisalo da je b.p…lani sem imel scintigrafijo srca zarabi občasnih bolečin v prsnici in je bil izvid b.p….1x letno imam kontrolo pri kardilogu .Za sladkorno bolezn se pa zdravim od leta 2009, gukovans 2,5/500 2×1 na dan…To je moja zgodovina zdravljenja za srce…Če bi kardiolog posumil na popušačnje srca bi vrjetno pisala tudi diagnoza na zadnjem izvidu??

Za dnjih nekaj dni sem začel hodit po 40 minut na dan in nimam posebnih težav z naporom, nog p nimam več zatećčenih, tudi po vzetju tabletke za odvajanje vode ne uriniram več kot sem prej…Sem spremenil prehrano, več zelenjave, sadja ( dieta za srce in sladkor )….Hvala vam za odgovore

Očitno vaš sedanji način življenja koristi srcu. Čestitam. Kot sem vam že sporočil, blaga stopnja popuščanja srca je obvladljiva z zdravim načinom življenja podprtim z ustreznimi zdravili skozi mnogo let. Srečno.

Imam še eno vprašanje…sedaj ko že nekj dni hodim vsaj 2x na dan po 30 minut občutim kon nekšen pritisk v vratu ( kot da bi me tam hotlo nekaj dušit ) ali pomeni da so žile pričele se bolj polnit??

Občutek dušenja v vratu ne kaže na večjo polnitev žil v vratu pač pa na možnost, da je v tistem hipu srce preobremenjeno. Predlagam, da zmanjšate obremenitve (hitrost hoje? čas hoje?)

Ali je možno da je po tednu dni ( hodim povprečno 2x 30 minut izmenično hitro in počasi ) zadihanost večja kot v začetku ko sem začel hoditi?? Pri hitri hoji navkreber cca 5 minut se ne rabim ustavit ampak premagam zadevo dobro?? Hvala za odgovor

Odgovor ni potreben

Če prav razumem je lahko to reakcija na večjo fizično aktivnost (večja zadihanost po tednu dni aktivnosti– prej je bila zelo minimalna)…Hvala

Mogoče ste prehitro stopnjevali stopnjo obremenitve.

To bi pa držalo ja….če vas prav razumem je dobro počasi dodajati napor in je v začetku dovolj hoje po ravnini vsaj pol ure?? Hvala

Odgovor že poslan

Zdravo,ali je mozno da zaradi mocnega napenjanja bruhanja me ze par dni kot stiska v srcu,ni bolecina ampak je motece.Je morda kaj krivo bruhanje in napenjanje?hvala Lp

New Report

Close