Boris Cibic, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Prim. Boris Cibic, dr. med. je eden od ustanoviteljev Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in njegov podpredsednik. Predvsem je nepogrešljiv pri dajanju nasvetov, tako na forumu kot tudi po telefonu ali osebno.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije deluje že 21 let. Društvo je nevladna humanitarna organizacija, ki se ukvarja s preventivo bolezni srca in ožilja. V ta namen izvajamo razne dejavnosti, kot so:
– izdajanje revije Za srce,
– izdajanje različnih brošur in knjižic o osveščanju dejavnikov tveganja in za otroke s prirojenimi srčnimi napakami,
– meritve dejavnikov tveganja (krvni tlak, holesterol, krvni sladkor, trigliceridi, gleženjski indeks, enokanalni EKG, svetovanja glede zdravega načina življenja – vse meritve si je mogoče izmeriti v naših posvetovalnicah ali na različnih terenih),
– organizacija temeljnih postopkov oživljanja za odrasle in za otroke in dojenčke,
– organiziranje predavanj,
– organiziranje raznih rekreativnih prireditev (pohodi, kolesarske prireditve…),
– razne akcije (Obleci me v rdeče, ki je posvečena ženskemu srcu (več: www.zenskosrce.si), Atrijska fibrilacija, Svetovni dan srca, Pomoč otrokom s prirojenimi srčnimi napakami…).
Vabimo vas v našo družbo! Lahko se včlanite na naši spletni strani ali nam po e-pošti [email protected] sporočite vaše podatke. Letna individualna članarina znaša 13 EUR, družinska članarina pa 17 EUR, v članarino je vključeno prejemanje revije Za srce. Za družinsko članarino se lahko odloči družina z najmanj dvema članoma (vsak član izpolni svojo pristopno izjavo). Vsak član prejme svojo člansko izkaznico, prejemajo pa samo en izvod revije Za srce.
Več informacij na naši spletni strani: www.zasrce.si.
Pozdravljeni!
Sem košarkaš, približno sedem let treniram košarko 4x tedensko, sem v slovenski reprezentanci za gluhe. Prosim pišite vaše mnenje, kaj je narobe s menoj. Lahko še naprej treniram košarko? Ker že konca junija odpotujemo v EP v Turčijo. Kako se da tole najhitreje pozdravit? Je to krivo da sem jedel veliko beljakovin? Prosim vaše mnenje.
Jaz sem prišel na zdravniku zaradi napadov hitrega utripanja srca.
Prvič mi je pojavilo pred dvemi leti, skupno desetkrat, takrat so trajali po približno pet sekund, enako tudi leta 2011. Od konca februarja letos je bil pogostejši in daljši, pojavljam se ob vsakem treningu. Minem po počitku z dvignjenimi nogami. Nimam bolečin v prsih, zanikam težje dihanje. Kadar tečem (5km) nimam težav, pojavljajo pa se ob sunkovitih naporih (pri košarki, prodori, skoki).
EKG: sinusna artimija s fr. 68/min, normalna srčna os, voltažni kriteriji za hipertrofijo levega prekata, q v II, III, aVF, bifazični T v III, dvignjena točka J v V2-V4.
UZ srca:
Votlina levega prekata je normalno velika. IV septum je močno zadebeljen,m ostale stene zmerno. Stene leveega prekata niso zadebeljene. Globalna sistolična funkcija levega prekata je normalna (izstinsi delež po 3D 70%). Segmentnih motenj krčenja ni. Utripni volumen je normalen (VTI v iztočnem traktu levega prekata je 25.9 cm). Diastolična funkcija levega prekata je normalna.
Desni prekat je normalno velik. Prosta stena ni zadebeljena. Globalna sistolična funkcija je normalna. Segmentnih motnenj krčenja ni.
Levi preddvor je zmerno povečan, desni v manjši meri.
Vse zaklopke so morfološko in funkcijsko normalne.
Aorta je v začetnem delu normalno široka. Pretok v descendentnim aorti je normalen.
Znakov šanta v področju srčnih votlin ne prikažem.
Obe koronarni arteriji izhajata iz ustreznih sinusov.
Perikard: brez posebnosti.
Imel sem tudi 24 urni HOLTER
Osnovni ritem je sinusni s srednjo fr. 70/min in razponom med 38/min med spanjem in 180/min med treningom košarke. Med treningom košarke je prišlo tudi do 4 PSVT s fr. do 250/min, trajanja do 35 sekund. Ta čas mi je cisto mejčken bolelo. Sicer je bilo blago povečano tudi število posameznih SVES. VES so bile redke, monomorfne, vendar so se trikrat pojavile tudi v paru. VT ni bilo. Med PSVT so se pojavile izrazite denivelacije veznice ST, sicer pa dinamike veznice ST ni bilo.
UZ preiskava srca
http://shrani.si/f/1R/L6/ySUfAPF/2012-05-25-220547.jpg
Kri Labo izvid
http://shrani.si/f/3a/oD/QAccWL2/2012-05-25-220609.jpg
Holter
http://shrani.si/f/2r/b3/pms5BKC/2012-05-25-220620.jpg
Bi bil zelo hvaležen na vaš odgovor
Lep pozdrav
Pri vas so ugotovili močno zadebeljen pretin med prekatoma in napade hitrega bitja srca ob večjih naporih, morda v zadnjem času več kot ob prvem pojavljanju. Obrnil sem se na kliničnega kardiologa in mu predstavil vaš problem. Nekoliko ga je presenetilo, da niste že dobili mnenja od vaše uradne kardiološke službe. Dobil sem podatek, da se paroksizmi tahikardije lahko vselej ponovijo ob ekstremnih akutnih naporih pri igri košarke in vas, sunkovito, lahko samo za kratek čas, prisilijo prekiniti obremenitev . Svetoval mi je, da vas izbrani zdravnik napoti na pregled na kardiološki oddelek na Polikliniki v Ljubljani v ambulanto v kateri se izrecno posvečajo motnjam srčnega ritma. Morda bi vas “ablacija” za vselej zavarovala pred napadi.
Pozdravljeni
Želela bi vaše mnenje oz.odgovor na moje vprašanje!
Motnje srčnega ritma so moja težava zadnjih pet let, torej od 55 leta dalje.Kardilolog me je poslal na kar nekaj preiskav- UZ, EKG, celodnevno merjenja sr.ritma, obremenitv.test, RTG požiralnika, slikanje vratnih žil, gastroskopija-vse je v mejah normale.Zadnje čase se ta težava pojavlja skoraj na vsake dva dni, včasih kar intezivno, kjer ritem doseže 175 utripov in sistolični tlak se dvigne na 145 in diastolični na 135.To stanje lahko traja 36 ur.Trikrat sem bila prepeljana na IPP, in naj povem, da sem na čakalni listi za katetersko ablacijo atrijske fibrilacije ( že eno leto).Naj povem še to, da se motnja ritma začne z odhodom v posteljo. Sklonjena drža in napor, ter določena vrsta hrane( kapučino, suho sadje, agrumi, suho meso…) sta velikokrat vzrok.
Moje vprašanje je: kako si v takem primeru sama lahko pomagam in ali ablacija uspešno ustavi tovrstno težavo?
Frančiška
Hormonsko zdravljenj
08.04.13 10:42
Na zadnjem pregledu prostate, po radikalni prostatektomiji, mi je PSA narasel na 0.55. Urolog mi je predpisal Casodex. Nastala pa je težava po nekajdnevem jemanju, so me začele močno boleti noge v mečih-zožitev žil, kar sem prej nekako obvladoval. Bi bilo kakšno drugo zdravilo bolj primerno?
Le pozdrav in hvala za odgovor!
http://www.pisateljstvo.com
Pišem odgovor že tretjič. Ker slabo obvadam “tajnosti” računalnikov ne znam odgovoriti na vprašanje kje sta moja prejšnja odgovora. Ponovim: Ker ne poznam podrobnosti o zdravilih za prostato ne vem odgovoriti na vprašanje, katero zdravilo bi vam več pomagalo in bi bilo brez stranski učinkov.
Pozdravljeni !!
Star sem 44. Že nekaj časa imam težave z sinusi in dihanjem. Po telesnem naporu ko se segrejem mi iz sinusov začne teči sluz v sapnik. Ponaporu tudi iz sapnika začnem metat rumeno zelekast lepljivo sluz , ki me občasno če se preveč zapiham ovira pri dihanju in , kar nekaj časa rabim da pridem do sape. Nimam bolečin v prsih ampak kot pritisk in čutim v bronhijih ravno to sluz in občasno ko izpiham iz bronhijev me je potem kar dobro. Občasno pa tudi če sem segret če imem glavo skolnjeno i se dvignem , kar teško pridem do sape. Je povezava sinusov in ta togajanja z sluzjo ?? Me je kar strah, ko se to zgodi.
Lp, hvala za odgovor.
Pozdravljeni !!
Star sem 44. Že nekaj časa imam težave z sinusi in dihanjem. Po telesnem naporu ko se segrejem mi iz sinusov začne teči sluz in iz sapnika metat rumeno zelekast lepljivo sluz , ki me občasno če se preveč zapiham ovira pri dihanju in , akr nekaj časa rabim da pridem do sape. Nimam bolečin v prsih ampak kot pritisk in čutim v bronhijih ravno to sluz. Občasno pa tudi če sem segret če imem glavo skolnjeno i se dvignem , kar teško pridem do sape. Je povezava sinusov in ta togajanja z sluzjo ?? Me je kar strah, ko se to zgodi.
Lp, hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni
Sin je bil pred 4 meseci operiran na srcu, vstavili so mu umetno aortno zaklopko. Po operaciji mu je pulz padel najprej na 40 in pozneje celo pod 30 .Po 14 dneh , ko se ni normaliziral so mu vstavili spodbujevalec.Nato se mu je po 3 tednih nabrala tekočina v osrčniku in so mu morali operativno vstaviti kateter. Potem se je vse nekako uredilo, v aprilu je odšel na 14- dnevno rehabilitacijo in nenadoma se je začel slabo počutit, pravi da ima vrtoglavico in občutek v glavi kot nek pritisk. To traja že 1 mesec, vmes mu je njegova kardiologinja zamenjala zdravilo concos z procoralanom,po 1 tednu je enako, zdaj mu je oboje ukinilain ga poslala na slikanje glave. Jaz sem prebrala kontraindikacije teh zdravil in pri drugem celo piše , da ga bolniki s spodbujevalcem ne bi jemali, poleg tega ima nizek pritisk (100-110) pulz normalen in sem mišljenja , da so vse te težave zaradi teh blokatorjev in ali so v njegovem primeru sploh potrebni. Na zadnji kontroli prejšnji teden so vsi rezultati normalni razen teh težav z glavo in zaradi tega je že psihično popolnoma sesut. Hvala za odgovor !
Glede na vsebino teksta so kirurgi pri vašem sinu pred štirimi meseci vstavili umetno aortno zaklopko. Nekaj časa po operaciji je občasno (?) nastopilo počasno bitje srca, zaradi česar so mu vstavili spodbujevalec (ki ga še ima?). Za tem se je v osrčnikovi votlini nabral izliv, ki so ga operativno izpraznili. Počasi se je stanje popravilo in je sledila napotitev na 14-dnevno rehabilitacijo Po končani rehabilitaciji je kratko dobo stanje bilo zadovoljivo.Vzadnjem mesecu se pa je stanje poslabšalo. Bolnik ima več krat vrtoglavico in čuti v glavi neodrejen pritisk. Zdravi se po zdravnikovih navodilih. Ker mu Concor ni pomagal je lečeči zdravnik (kardiologinja) predpisal Procoralan, ki mu tudi ni pomagal. Šel je na slikanje glave. Izvida še nima. Baje ima normalno srčno frekvenco in nekoliko nizek zgornji (sistolični) tlak.
Procoralan je zdravilo, ki ga zdravniki predpisujejo pri prehitrem delovanju srca, Concor je zdravilo, ki ima več učinkov (blago znižuje tlak, deluje proti nerednemu bitja srca in upočasni delovanje srca).
Upam, da niso zdravila “vzrok” za sedanje težave. Bolj verjetno gre za posledico hudih psihičnih obremenitev v zadnjih mesecih. Lahko mi šepišete.
Pozdravljeni,
star sem 26 let. Prosim Vas če mi interpretirate naslednji izvid ultrazvoka srca.
M, 2D, Doppler.
Opis. MItralna zaklopka gibljiva, pomik prednjega lista MZ proti La, E=0,91 m/sec, A=0,66 m/sec, E/A=1,4, DT 222 ms, e’sep.=14,6 cm/sec, e’lat. =17,6 cm/sec, e’av. = 16,1 cm/sec, E/e’av.=5,65. MItralni obroč je brez posebnosti, odmik obroča 20mm. Premer aorte 28mm, na 2D vidni 3 kuspisi, kuspisi so dobro gibljivi. Maksimalna hitrost preko aortnega ustja je 1,5 m/sec, maksimalni gradient 9mmHg. Gradient na pulmolnalni zaklopki je 8 mmHg, akceleracijski čas 144 msec. Hitrost v iztočnem traktu desnega prekata je 1 m/sec, levega 1,5 m/sec. Interventrikularni septum in zadnja stena se gibljeta sinhrono, ni najti večjih segmentnih motenj kontrakcije, debelina zadnje stene je 12mm. Diastolni premer levega prekata je 49 mm, sistolni 28 mm, ejekcijska frakcija je 74%, masa LV 126 g/m2. Velikost levega atrija je 41mm. Desni prekat in atrij sta normalno velika. TAPSE 29 mm, ocenjen CVP 3 mmHg. Ni znakov za perikardialni izliv. Z barvnim dopplerjem ne ugotovim posebnosti.
Zaključek: Hipertrofija levega prekata s povečano votlino levega atrija.
Drugače imam reden srčni utrip (nikoli še nisem čutil razbijanja srca) od 50-60 na minuto, zgornji pritisk imam od 120-140, spodnji pa je od 60 – 70.
Pri naporu ne čutim nobenih bolečin ali nerednega bitja srca. (kolo, tek, nogomet).
Ko sem opravljal test zmogljivosti mi je pritisk v 5-6 stopnji narasel na 220.
Zanima me ali je možno, glede na moj izvid ultrazvoka, da imam hipertrofično kardiomiopatijo?
Če potrebujete še kakšne informacije jih vam z veseljem sporočim.
Lepo vas prosim za odgovor.
Lep pozdrav, Rok
Pozdravljeni,
prosim Vas če mi interpretirate naslednji izvid ultrazvoka srca.
M, 2D, Doppler.
Opis. MItralna zaklopka gibljiva, pomik prednjega lista MZ proti La, E=0,91 m/sec, A=0,66 m/sec, E/A=1,4, DT 222 ms, e’sep.=14,6 cm/sec, e’lat. =17,6 cm/sec, e’av. = 16,1 cm/sec, E/e’av.=5,65. MItralni obroč je brez posebnosti, odmik obroča 20mm. Premer aorte 28mm, na 2D vidni 3 kuspisi, kuspisi so dobro gibljivi. Maksimalna hitrost preko aortnega ustja je 1,5 m/sec, maksimalni gradient 9mmHg. Gradient na pulmolnalni zaklopki je 8 mmHg, akceleracijski čas 144 msec. Hitrost v iztočnem traktu desnega prekata je 1 m/sec, levega 1,5 m/sec. Interventrikularni septum in zadnja stena se gibljeta sinhrono, ni najti večjih segmentnih motenj kontrakcije, debelina zadnje stene je 12mm. Diastolni premer levega prekata je 49 mm, sistolni 28 mm, ejekcijska frakcija je 74%, masa LV 126 g/m2. Velikost levega atrija je 41mm. Desni prekat in atrij sta normalno velika. TAPSE 29 mm, ocenjen CVP 3 mmHg. Ni znakov za perikardialni izliv. Z barvnim dopplerjem ne ugotovim posebnosti.
Zaključek: Hipertrofija levega prekata s povečano votlino levega atrija.
Drugače imam reden srčni utrip od 50-60 na minuto, zgornji pritisk imam od 120-140 (občasno tudi čez 140), spodnji pa je od 60 – 70.
Pri naporih ne občutim nobenih bolečin ali omotic. Ukvarjam se dokaj redno s športom (kolesarim tudi po 30 km, nogomet, tek). No priznam da sedaj bolj zmerno.
Zanima me ali je možno, glede na moj izvid ultrazvoka, da imam hipertrofično kardiomiopatijo?
Lepo vas prosim za odgovor.
Lep pozdrav, Rok
Mislim, da so pri UZ pregledu srca ugotovljene spremembe majhne. Glede na hipertenzivno reakcijo ob obremenitvenem poskusu je v diferencialni diagnozi potrebno misliti tudi na možnost prikritega visokega krvnega tlaka.
Verjetno ste že slišali ali brali, da je mnogo krat pri majhnih odstopih vrednosti spremenljivk težko trdno ugotoviti naravo (vzrok) spremembe. Zdravnik, ki je pri vas ugotovil spremembe se ni odločil za dokončno diagnozo. Mislim, da je , med ostalim, upošteval tudi opis sprememb na srcu pri visokem krvnem tlaku. Citiram: …”z UZ preiskavo ugotavljamo različne vrste hipertrhipertrofije levega prekata” in pri hipertrofični kardiomiopatiji …”pri tej oibliki kardiomiopatije se pojavi hipertrofija levega prekata, lahko tudi desnega..” Če je pri vas izključeno, da so opazovane spremembe posledica nezadostno zdravljenega visokega krvnega tlaka se diferencialna diagnostika usmeri v potrditev napredovanja opazovanih sprememb s kontrolnimi UZ pregledi in z drugimi postopki (dilatacijska, hipertrofična, valvularna, ishemična, vnetna, avtoimunska kardiomiopatija, itd.).
Pozdravljeni prim. Boris Cibic, dr. med.
Nujno potrebujem nasvet.
Star sem 26 let. Naj opišem svojo situacijo.
14 dni nazaj sem se rutinsko odpravil s kolesom v službo,kar počnem že zadnje 3 mesece ( 7km ena smer).
Razlika je bila samo ta da je bil 14 dni nazaj vročinski val,tako da ko sem prišel v službo,s 40-ih stopinj v klimatiziran prostor je bilo vse ok. V roku 40-ih minut pa se mi je zavrtela cela proizvodnja. Izjemna vrtoglavica, z občutkom da bom vsak čas doživel,nevem zastoj srca, da bom omedlil. Nagonsko sem dihati začel kot nosečnica ki rojeva. Transportiran sem bil v zdravstveni dom,zavesten,kjer so mi rekli da sem dehidriral. Dobil sem infuzijo in bil kot nov,le izčrpan. EKG je bil vredu.
Problemi pa se iz dneva v dan stopnjujejo. Občutek vrtoglavice,tresenja,nekakšni napadi se iz dneva v dan vlečejo,zdravniki nevejo kaj je,v petek,16.08.2013, sem ponovno končal na urgenci. Napad je trajal od 13 ure pa do 18.30. Nihanje razpoloženja,vrtoglavica,tresenje,preplavitev telesa z ogromno količino adrenalina,čeprav sedim,mirujem, srce ne bije bistveno hitreje, ampak je utrip močan,kot da bi srce črpalo pesek in ne tekočine. EKG ponovno vredu, odvzeli so mi kri,izvidi tudi vredu,Izključili so tudi označevalce za poškodbe srca,če sem se pravilno izrazil.
Vendar še vedno sem v nekakšnem čudnem stanju,kot da bi se komaj zbudil izpod narkoze,strah me je napadov, tako da dobim še nekakšne napade panike. V ponedeljek 19.08.2013,so me napotili h kardiologu, predpisali concor 5 mg tablete, ki naj bi jih vzel ob napadu. Tableta še nisem vzel.(strah)
Na napotnici piše napadi tahiaritmije ?
Nemorem se več ukvarjati s športom,ker srce ob kardio treningu enostavno čutim v grlu.( V 15 mesecih sem pri 180cm,shujšal iz 92 na 79.5 kg-namreno).
Je vzrok morda pritisk ? Nihanje pritiska ? Stres ? ( novembra lani sem izgubil mamo-dostikrat podozivljam stvari) Enostavno več nevem kako naj poslušam in umirim svoje telo.
Jem zdravo,saj sem se odločil za definicijo telesa,gibam se,zdaj pa me v 14 dnevnem mirovanju napadi tako prestrašijo in izčrpajo da samo še zaspim kot otrok.
Bojim se samo,da se nebi več zbudil in ne videl svojega otroka.
Hvala za odgovor,
Ermin
Hvala za zaupanje in hvala za dovolj jasno opisane motnje. Iz dopisa povzemam, da ste bili v zadnjem času dva krat na pregledu v ambulantah za urgentne primere in en krat na pregledu pri kardiologu. Zdravniki “ne vejo kaj je” , so pa pomislili na možnost, da imate napade hitrega nerednega bitja srca. Težave trajajo in vas se loteva panika. V zadnjem letu ste namerno shujšali in pred nekaj meseci ste izgubili drago mamo.Res je, da včasih imajo bolniki pisane težave preden “izbije” slika organske bolezni, mislim, pa, da pri vas ni tako. Napisali ste, da so zdravniki opravili več preiskav (EKG, pregled krvi). Mislim, da lahko izključimo prisotnost organske bolezni na srcu. Na osnovi dosedanjih pregledov ne moremo posumiti niti na druge bolezni razen na preveliko delovanje ščitnice, ki lahko podpira hujšanje in nastajanje napadov nerednega hitrega bitja srca. Mislim, da gre samo za anksiozno stanje, ki je nastajalo v zadnjih mesecih. Priporočam, da začnete jemati tablete Concor po navodilu zdravnika (kardiologa?). Dodatno priporočam, da vzamete 1 – 2 tableti na dan blagega pomrjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali druga zdravila, ki jih lahko predpiše izbrani zdravnik).. Zelo priporočam zdrav način življenja (nekajenje, omejeno uživanje alkohola in kave, izogibanje stresnim situacijam, dovolj nočnega počitka) Zelo priporočam tudi polurne sprehode s pospešeno hojo več krat na teden. Pričakujem zboljšanje v kratkem času. Svetujem še pregled ščitnice
Hvala za tako hiter odgovor.
Pri kardiologu še nisem bil,danes se bom naročil,ker izbiram zaradi čakalnih dob.
Tablete concor mi je predpisal moj osebni zdravnik,in sicer 1 tableto ob napadu,
ki naj bi umirila bitje srca,in tudi znižala pritisk.
Strah me pa je,da mi tablete slučajno nebi preveč znižale pritisk,ali bitje srca.
Takoj se odpravljam h osebnemu zdravniku za pregled ščitnice.
Hvala lepa za Vaš čas.
Lep pozdrav,
Ermin