Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Borelioza

Borelioza

Spoštovani,

hčerka je stara 2 leti. V sredini julija je imela klopa, katerega sem ji s pinceto odstranila. Do sedaj nisem nikoli opazila kakšnega kolobarja. Po enem mesecu od vboda je imela 3 dni vročino, in sicer do 38,5° (sredina avgusta), kar se mi je zelo čudno zdelo, da bi lahko zbolela sredi poletja – vročine. Po mesecu in pol od vboda je imela povečano zatilno bezgavko (prb. v velikosti fižolčka), druga zatilna bezgavka je bila dosti manjša. Nato sva se čez kakšen teden ponovno zglasili na kontroli in oddali sva kri v pregled. Včeraj sem prejela izvid, in sicer igg protitelesa so pozitivna, torej naj bi šlo za staro okužbo.

Zdaj me pa zanima, ali je mesec in pol po vbodu klopa pozitiven igg ali igm, ker to je edini klop, ki ga je imela oz. ki sem ji ga kdaj odstranila.

Prav tako je dr. rekla, da je velika verjetnost, da je test lažno pozitiven, zato so poslali vzorec krvi v nadaljnje preiskave in v primeru, če bo tudi ta pozitiven, da se za zdravljenje ne bodo odločili, ker ni klinične slike. Pa me zanima, sicer sem že zgoraj brala en post o podobni težavi, ali zdravljenje z antibiotikom pri pozitivnem izvidu in ob odsotnosti kliničnih znakov za boreliozo ni učinkovito, da se za to ne odločijo, oz. v čem je vzrok za takšno odločitev stroke. Jaz kot mamica svojega otroka si želim, da bi jo poslali na zdravljenje, in po pravici povedano, sem čist “fertik” ob misli, da ima otrok boreliozo, in mi hodijo po glavi misli, kaj in kako bo z njo.

Povrh vsega je pa lahko tudi drugi test lažno pozitiven, tako da v bistvu nikoli ne bomo vedeli, ali jo ima ali ne. Zanima me, ali bi bilo smotrno testiranje ponoviti, torej, da izključimo virozo, ki naj bi lahko vplivala na lažno pozitiven test.

V naprej hvala za odgovore in lep pozdrav!

IgG kažejo na staro okužbo in se povišujejo s časom po okužbi.
[img]http://www.imugen.com/images/Antibody%20Capture%20EIA%20Antibody%20Response%20to%20B.%20burgdorferi.jpg[/img]
Za interpretacijo izvida je pomembno tudi, v kakšen titru so pozitivni IgG. Nizkih izvidov brez znakov bolezni infektologi ne zdravijo. Vsekakor pa se zdravi, če najdemo znake bolezni in povišana protitelesa IgM (lahko IgM in IgG, odvisno od časa, ki je minil od okužbe). Nizko poziziven izvid se ne šteje za okužbo.
Če je izvid nejasen, se ga ponovi čez nekaj tednov, ko koncentracija protiteles naraste oz. je povsem jasno, za katera protitelesa gre in kdaj približno je bila okužba.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

pišem glede hčerke stare 1leto in 7m, pri kateri smo po 2 mesecih od vboda klopa (prtrjen je bil na ušesni mečici zadaj, najverjetneje je bil prisoten 3 dni), opazili kolobar, značilen za boreliozo. Pediatrinja je predpisala Ospen, 2,5mL, 3x na dan 14 dni.

Razen utrujenosti, malce razdražljivosti (ki smo jo pripisovali izraščanju vseh štirih trojic) nismo opazili drugih znakov. Je pa po 3 tednih od vboda imela povišano temperaturo, malce izcedka iz nosu in kašlja, zato je takrat pediatrinja smatrala, da gre za virozo. Po cca 1 mesecu smo opazili izginjajočo rdečico po telesu, ki se je selila, npr. najprej na trebuhu, trajalo cca 30 min, nato se je preselilo na roko, nato na nogo itd. Po treh dneh je to izginilo. Nato pa smo po 2 mesecih opazili kolobar, precej velik, ampak izjemno blag ter rdečina na zadnji strani ušesne mečice, kjer je bil prvotni vbod.

Po treh dneh jemanja Ab, je hči bolj živahna, kolobar je skoraj neviden. Me pa skrbi, da so vsi opisani dogodki povezani ter da gre že za 2. fazo borelioze? Ali lahko sploh kaj še ukrenemo, ali pač čakamo na dolgoročni izid?

Hvala vnaprej za vaš odgovor!

Dokler je na telesu ena sama tipična sprememba, štejemo to za zgodnjo lokalizirano – enostavno obliko.

Pozne oblike se pojavijo kasneje.

https://drmed.org/wp-content/uploads/2022/11/VII-70.pdf

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close