Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Borelioza

Borelioza

Spoštovani,

 

ali testi lahko pokažejo, če je bila oseba okužena z borelijo za 25 let nazaj?

 

Le pozdrav

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani, testi s ugotavljamo, ali je oseba bila v stiku in se je odzvala s tvorbo protiteles. Ali pa je bilo to pred par ali 20 let, pa ne moremo vedeti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

sem čudno napisala. Ali se pri testih pokaže pretekla/pozdravljena okužba? Ali se pokaže tudi v primeru, da je bila okužba dolgo časa nazaj?

Lep pozdrav

Testiranje je precej zapleteno, ni enoznačno in ga je vedno treba vrednotiti v povezavi s klinično sliko. Prisotnosti določenih protiteles kaže na stik s povzročiteljem v preteklosti. Nihanje nivoja teh protiteles skozi čas ali pa pojavljanje teh protiteles z drugimi pa kaže ali na reaktivacijo stare okužbe ali na svežo/ponovno okužbo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

ali je možno, da ni protiteles kljub pretekli okužbi?

Ali je možno, da so v preteklosti predpisovali kremo za izpuščaj od borelioze?

Lep pozdrav

Spoštovani, je možno, nekateri bolniki se na okužbo ne odzovejo s tvorbo protiteles, ali pa so le-ta v tako nizki koncentraciji, da jih z laboratorijskimi preiskavami ne zaznamo. Lyme boreliozo poznamo že dolgo in jo že desetletja zdravimo z antibiotiki. Predpisovanje kreme bi se zgodilo le v primeru napačno postavljene diagnoze.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

ali je možno, da ne bi bilo protiteles, kljub temu da se je izpuščaj že pojavil?

Lep pozdrav

Seveda, izpuščaj se pojavi že cca 1 teden dni po okužbi, protitelesa pa par tednoc po okužbi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni, sin (4) leta, je imel klopa v začetku leta. Kolobarja nismo opazili, ker je bil klop na glavi, med lasmi, a vmes imel večkrat vročino, otečene bezgavke, parkrat je rekel da ga boli glavica. Poslan na test za borelijo, za meningitis je cepljen. Prvi izvidi sledeči: metoda Clia: protitelesa IgG pozitivno 189,3 , protitelesa IgM: neg 13,98. Po metodi imunoblot pa IGG – 7 (mejno). Zdravnica je svetovala ponovitev testa čez 3-4 tedne, izvidi tokrat slabši, in sicer: metoda Clia: IgG 140,9; IgM 13,15; metoda imunoblot: IgG 12 POZITIVNO.  Osebna zdravnica ga je pod nujno poslala v bolnico, tam so rekli da to nič nič in nam dali datum za infektologa. Sedaj zaskrbljeno čakamo.

Kakšno je vaše mnenje? Po testu imunoblot naj bi bila borelija vsekakor potrjena.  Hvala vam.

Spoštovani, otrok sodi k infektologu, ki bo laboratorijske izvide primerjal s klinično sliko pri otroku in se tudi odločal o zdravljenju z antibiotiki.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close