Najdi forum

Zelo blizu njenega “brloga” so se začela izvajat gozdna dela. Ker je bila to zelo mlada medvedka, je pobegnila. Ko so jo opazili, so takoj prenehali z deli in lovci so postavili straže (odaljene, čez dan in noč) pa se ni vrnila. Če bi bila stara, bi bilo lahko veliko huje, a to za ljudi. Potem bi se takoj našli drugi, ki bi hoteli, da se jih spet vsaj sto postreli.
Ko sem zvedel to novico, so mi kar solze pritekle. Tako kurčevo malo lahko naredimo.
Razumem tebe in razumem ljudi, ki bi radi pomagali (kle zdraven sem tudi jaz). A zavedati se moramo, da noben medved, ki so ga hranili ljudje in se jih ne boji ne mora več v naravo. Saj tak bo dobro vedel. kje se dobi hrano. Pri ljudeh!
To pa veš, kaj pomeni.
LP

ps. tako sem jezen, pa na ljudi, ker smo tako jebeno pametni, da bomo vse živo uničil !!!

Nikakor se ne morem zbrat. Tisti medvedki mi gredo kar preveč po glavi.
V svetu, so v glavnem lovišča v zakupu. V tej smeri, so že hrvatje pred nami.
A pomisli, koliko metrov bo potem naredil tvoj pes po lovišču, ko bo nekdo plačal recimo 25 000 eurov najemnine za leto dni.
Teh časov se tudi lovci bojimo. Kako bo vse to urejeno pa mislim, da pri nas nima še nihče resnično dodelano. Ko bo prišlo do tega, se bo pa veliko stvari spremenilo. Le pri nas ni dovolj denarja, da bi se to pametno izpeljalo. Za eno lovišče, ki ga sedaj pokriva v povprečju ena LD bi potrebovali minimum 3 lovske čuvaje. To pa je zelo veliko denarja ne leto. Kar pa se tiče večjih lovišč pa tudi do 10. Tega pa si nekdo privat, ali država ne more privoščit. Saj proračun že tako poka po vseh šivih.
Če pa se čuvajska služba ne bo izvajala, bomo spet tam, ko smo bili pred leti, ko je moj oče nosil z vsakega obhoda (majhnih delov) lovišča domov žice, kot bi obiskal železarno. Zanke so bile povsod. Še pred leti (18), ko sem jaz stopil v zeleno bratovčino, jih je bilo nekaj in tudi nekaj krivolovcev. Danes je tega pri nas zelo malo. Mislim, da so sedaj zelo redki pa še ti so v naši bratovščini.
Kar se tiče necepljenih psov verjami, da se bo spremenilo. Le težko je nekaj izvajat, če se potem spravi pol slovenije na ministra, ki je odlok podpisal. Kaj misliš bi se zgodilo, če bi danes v eni vasi pobrali 30 psov. Jutri bi se vsi vaščani združili, pa v novicah bi pisalo, kako hočejo pokončati toliko psov, pa si lahko predstavljaš konec.
Težko je postaviti poštene omejitve za vstop. Vsi napišejo, kako so ljubitelji živali, kako bodo delali in podobne stvari. Ko pa pogledaš knjige v lovskih družinah, vidiš, da delajo le eni. Pa tisti, ki čistijo gozdne steze, pobirajo smeti…….. tudi poskrbijo, da je plan odstrela izpolnjen. Če bi bili kriteriji lažji za isključitev, bi bilo pametneje.
Ko si pisala, da so tvojega znanca zbadali, ker ni še nič ustrelil, se mi je to smešno zdelo. Jaz sem že dolgo lovec, pa uživam v sprehodu, opazovanju divjadi, da bi pa nekaj uplenil, mi ni nikoli “dišalo” . Vsi vedo, da sem odličen strelec (štirikrat prvi v družini) , a moram reči, da mi ni nihče nič rekel, ker nisem streljal. Le letos sem zaradi tega, ker smo hoteli izpolnit plan odšel parkrat na lov (vsakič uspešno).
Danes, se mi zdi, da ni potrebe, da se bi ustanavljalo še kakšno društvo, ki nebi moglo nič naredit.
Po mojem mnenju, bi lahko naredili red, kar se tiče psov, krivolova in tudi drugih stvari v lovišču edino na način, da se sestavi službo (minimum) dvajseti čuvajev, ki bi imeli pooblastila za nadzor na celem območju slovenije. A kako naj bi vedeli, da bodo ti ljudje, ki bi morali imet visoka pooblastila, opravljali delo, ki jim je zaupano
vredno plače. Ta pa spet nebi mogla bit mala če bi bili cele dneve na terenu.
Potem, pa bi lahko neka LD prijavila, da se nekje, vsak večer potepa pes in bi nekdo, ki ga ne poznajo, nenajavljen prišel opazovat (če je to res). Lahko bi se tudi več dni zadržal v tem lovišču. Taka skupina bi bila lahko tudi opramljena z puškami za uspavanje (primer medved v ljubljani)…. in dosegljiva 24 ur na dan.
A to bi lahko bili le ljudje, ki so resnično pošteni, do dela in da za vsa dejanja, ki jih opravijo 100* premislijo, če so utemeljena (ne le zakonsko). Taka pa poznam danes 2 in en od njiju lahko rečem, da sem jaz(ne jezi se,ker se hvalim).
Vsega, kar bi ti v vezi tega lahko napisal je veliko preveč.
Eno tako idejo, za ustanovitev v to smer društva, pa sem že imel. To bi mi podprla tudi ministrstva. In spravil bi, da bi bilo društvo širšega družbenega intersa (ali pomena, nimam sedaj pri sebi vseh papirjev, pa res ne vem kako se prav reče). A za začetek normalnega dela bi potreboval vsaj 50 000 eurov. To pa je vsota, ki mi trenutno ni dosegljiva. Še vedno pa nisem vrgel “puške v koruzo” in delam tudi v tej smeri malo.
Če bo kakšna možnost, boš pa povedala, kje se te da najti, pa te obvestim. Vsak človek, ki se ne boji dela, bo dobrodošel.

LP

Danes ti moram še nekaj napisat, ker sva se pač pogovarjala , kar na splošno o živalih.
Ko sem pisal o tem kako bi ljudje poskrbeli za divjad, sem danes prebral v novicah z dne ; torek 12 februar. Če jih kje dobiš, preberi. Kako postavljajo zanke, zato da uničujejo “škodljivce”. Ko bi bili lačni in bi srnjad imeli za v “pisker” bi jih nekako zastopil. Pa jo sploh ne poberejo. Pustijo, da umre v zanki (to včasih traja tudi 10 ur) in razpade v gozdu.
Taki smo “dobri” ljudje. Pa se sedaj vprašajmo koga bi bilo potrebno postaviti za odstrel.
Ker sva tukaj že zelo “zadaj”, se oglasi kje v vrhu foruma, če ti še kaj lahko napišem. Imej se lepo.
Pa vsaj označi, če boš vse prebrala.

LP

Hvala za pojasnilo, sem bila res radovedna, kako je do vsega prišlo. In ravno zdaj bo po TV en film, kako je nek biolog rešil 3 medvedke, jih učil preživetja v divjini….Uboga medvedka, kako se je morala prestrašiti.

Ne veš, kako sem bila besna, ko sem gledala po TV, kako so otroci hranili tistega mladička!!!! Ko bi se vsaj našel kdo, ki bi ljudem v območjih z medvedi povedal, kaj je dobro za živali in kaj ne…in da je vsako hranjenje mladega medvedka smrtna obsodba! Pa ko bi to ljudje upoštevali!

Vidim, da res lepo razmišljaš! Ko bi le bilo več takih ljudi! Veš, jaz bi bila pripravljena povrniti vsako škodo, ki bi jo morebiti naredil moj pes. Ali plačati, da bi lahko v miru hodila po gozdu. Ali to plačilo izvedla na drug način, s kakšnim delom ali kaj takega! Mi je tudi en lovec (tam iz bližine Turjaka) enkrat pravil, da so ljudje, ki zanalašč spuščajo pse ponoči na lov gozd. To se tudi meni ne zdi prav, ampak takega človeka se s tem, da se mu ubije psa, itak ne bo ustavilo. Bo pa nabavil novega. Kaznovati bi morali njega!!! In zdi se mi grozno, da bi zaradi takih ljudi ceno plačal moj pes (ki ga imam poleg svojih najbljižjih najraje na svetu). Ali pa kak drug pes, ki ni kriv, če ima slabega lastnika.

Tudi ko govorim o neizvajanju inšpektorskih ukrepov nimam v mislih pokončevanja psov, ampak udarec lastnika po žepu. Mislim, da znaša kazen za necepljenega psa do 80.000 SIT. Tudi davke za lastništvo psa bi naj uvedli! Verjetno bi se zmanjšalo število lastnikov, ki imajo psa le zato, da se na verigi celo življenje zaganja v vsakega mimoidočega ali živi na 4 m2.

Glede ljudi, tudi takih, ki nastavljajo zanke in pustijo, da žival umira v njej, mi ni treba preveč pravit. Sem kar precej razočarana nad ljudmi, nad njihovo brezsrčnostjo, otrdelostjo, pomanjkanjem sočutja, bebavostjo,….

Upam, da res ne boš vrgel puške v koruzo pri svojih načrtih. Takim, kot si ti, bi se z veseljem pridružila. Tu je moj mail: [email protected]
Bi bilo fino, če tudi ti meni pustiš svojega, da te lahko obvestim o morebitni spremembi (lahko se zgodi, da bom menjala službo in ne vem, kako bo takrat z mojim dostopom do interneta)

LP

Z davki na lastništvo psa, se nebi strinjal, saj pol bi jaz kar najj……
Pa to le zaradi tega, ker ne morem nobene živali pustit usodi.
Sedaj sem lastnik, kot v šali pravim križanca med prašičkom in terijerjem. Pa to le zato, ker so ga ljudje vrgli na parkirišču iz avta.
Nisem ga mogel pustit njegovi usodi (iskanje hrane pod avtomobili), pa sem postal “ponosni” lasnik.
Pa še to vem, da so ga imeli v polivinilasti vrečki. To vem pa zaradi tega, ker ko jo je zaslišal (od začetka sem ga imel v stanovanju, ker je bil zelo prestrašen), ga nisem mogel spravit iz pod postelje. Sedaj ponosno leta okoli hiše.

LP

Ampak kako bi lahko sploh zajezili število zavrženih psov?

Kako lepo, da si poskrbel za psička, ampak kako se bosta pa razumela s tvojim (a je doberman)?

New Report

Close