Bonsai mucke
Tako mi je grozno, da vas moram vprašati, če kaj veste o tej temi. Danes sem v sobotni prilogi prebrala grozljiv članek o tem, kako imajo Japonci nov hobi, namreč teden ali dva stare mucke stlačijo v steklene posode, kjer ostanejo kakšno leto dni ali pa kar celo življenje. Ljudje jih kupujejo zato, ker mačkice ostanejo za vedno majhne, pa še obliko posode imajo, ko jih vzamejo ven…Ali jih pa imajo vse nihovo življenje na televizorju za okras…Hranijo jih s tekočo hrano po sondi, po drugi pa se iztrebljajo, saj jim analno odprtino prej zalijejo z voskom…Grozno, ne morem vam povedati, kako mi je pri srcu. Človek je res neusmiljena zver. Misli, da si lahko privošči a ma prav vse…
to je bila hit fora lanskega poletja … o tem je bilo že govora …
http://med.over.net/phorum/read.php?f=17&i=25255&t=25255
lp, B.
Eva
tudi če je že bilo objavljeno,nekateri pač takrat nismo brali in prav je,da si povedala.
Spreleti me srh ko berem o tem.Nekoč sem gledala oddajo kako ,po hitrem postopku, hranijo purane.Od takrat se mi je puranje meso zagabilo.
Žalostno je,da nihče ne ukrepa.Beremo,gledamo,kupujemo in življenje teče dalje.
Spremembe morajo nastati v naših glavah, predno bomo lahko na kakršenkoli način, pomagali tudi živalim.
Lepe pozdrave
Res te ne razumem. Kaj bi morali po tvoje postrelit ljudi, ki so ga hranili.
Saj ta medvedek res ni kriv, da bi zrasel v medveda, ki se nebi bal ljudi in bi zaradi tega postal zelo nevaren medved.
Odstrel tega medvedka ni bil zaradi tega, ker se je približal preveč ljudem. Ampak zato, ker se ni več bal ljudi.
LP
Ja, o bonsai mačkah lahko rečem samo hvala Jovanoviču, da se je spomnil nanje in opozoril tudi še druge bralce. Naša največja moč, da spremenimo svet je v tem, da čim več govorimo o teh stvareh, da ne zatiskamo stvari. Šele ko se bodo stvari v glavah premaknile, se bo izboljšalo. Tudi za medveda mi je grozljivo žal, nikomur ni nič slabega naredil. Norci so tisti, ki so na oblasti.
Poglejte, tudi pri Trojanah živi en pes, velik, črne barve, odkar pomnim, je zmerom na verigi 24 ur na dan, mimo pa se vozi tisoče avtomobilov. Uboga pasja uta poleg razkošne hiše. Včasih mislim, da se bi ustavila in pozvonila pri hiši, kaj za vraga delajo s psom. Vesela bi bila, če bi ljudje začeli to tudi delati, ne le govoriti.
LP!
Tudi za medveda mi je grozljivo žal, nikomur ni nič slabega naredil. Norci so tisti, ki so na oblasti.
To je bil še medvedek, ko bi pa zrasel , bi bil medved. Potem pa, ko bi nekje prebrali, da je nekje bil spet razmesarjen človek, bi isto, kot si sedaj napisal/a
(norci so tisti, ki so na oblasti) pisali drugi. Saj bi morali že prej vedeti, da se bo to zgodilo.
LP
Moje mnenje je, da so živali – tudi zveri – dosti bolj nebogljene kot človek, ker je vse na tem svetu že narejeno po meri človeka. Nobena zdrava žival ne ubija iz zabave ali dolgega časa. Ljudje pa si kar izmišljujemo pravila, po katerih naj bi živele tudi nič hudega sluteče živali. Srne pa res niso krive, če se parijo in jih je – po človekovih merilih – preveč. Potem pa gredo lovci in jih nekaj postrelijo, pa na veselici skuhajo v golažu. Potem pa lovci zagovarjajo svoj obstoj s tem, da pozimi skrbijo za živali. Narava bo že sama poskrbela zanje. Saj vemo, boj za obstanek, zakon močnejšega…Kakšen smisel je v tem, da jih pozimi futrajo, potem pa pobijajo???
Že, že, SR, a lahko bi ga dali npr. v živalski vrt ali odpeljali kam drugam, kjer ne bi ogrožal ljudi, ha? Če bi vprašal medveda, kaj bi si raje izbral, živalski vrt ali smrt, no, ja, možno, da bi raje izbral smrt, kot vse življenje preživeti v kletki, a glede na živalski nagon po preživetju v to kljub temu močno dvomim, zato bi bilo edino pravilno ravnanje, da bi ga poskušali ohraniti in čim bolje poskrbeti zanj, ne pa po liniji najmanjšega odpora (skreganega z vsako moralo) – nenazadnje so medvedje bili tu mnogo pred nami in če bomo tako ravnali, kmalu otroci ne bodo vedeli, kaj je to medved (da ne govorimo o tem, da se narava tako in tako za vsak naš greh pošteno maščuje, in prav ima! – kako se naj drugače ohrani?).
Dam ti prav. Medvedje in druge živali, so bile veliko pred nami tukaj. A ljudje smo se spomnili, da bomo pridno uničili vse živo. Resnično naši zanamci, ne bodo v naravi več mogli, opazovat živali.
Mi ljudje, smo naredili planinske poti, pa poti za tek na smučeh, pa izumuli odličen način , kako izropat naše gozdove vseh gozdnih sadežev, pa……………… Z tem, pa uničujemo naravni življenski prostor živalim. Misliš, da bi se ti dobro počutila, če bi ti nekdo vedno hodil po hiši in te vznemirjal. To pa se dogaja živalim v gozdovih. Mi ljudje jim v njihovemu domovanju ne damo mira.
Si že kdaj videla, kako spuščen hišni ljubljenček (pes) raztrga srno, ki mu v snegu ne more uiti. Jaz sem na žalost videl. Si videla, kako ležijo raztrgane srne (v eni noči pet kosov), ki so jih ponoči “naši” psički , ko so bili spuščeni poklali.
Ljudje, pa smo tako pametni, da našega ljubljenčka odpeljemo v gozd in ga spustimo z povodca. Zakaj, ga ne izpustimo (redki ga) na travniku, ko ga imamo lahko na učeh.
Veš , da je sedaj mlada medvedka zapustila štiri (zelo redkogdaj ima štiri) še slepa mladičke, ker je imela “brlog” na nepravem mestu in so jo ljudje preveč vznemirjali (če se do konca prejšnega tedna ni vrnila k njim, so jih že pospravili, saj so pomrli).
Kar se pa tiče živalski vrtov, bi pa le nekaj napisal. Enkrat sem bil v ljubljanskem. Tisto pa je mučenje živali. Vsaj veliko vrst, ki jih imajo notri.
LP
Skoraj vse ti dam prav. Le na nekaj bi te opozoril.
Ljudje smo porušili naravno ravnovesje v naravi in moramo sedaj skrbeti za to, kar imamo.
Veš koliko škode naredi na njivah divjad. Lovske organizacije pa jo morajo plačat. A ta denar morajo tudi od nekje dobit. Veš, koliko denarja se pri nas obrne od prodaje divjačinskega mesa. Veš koliko plačajo tuji lovci, ko pri nas lovijo. Pa od tega lovci nič (vsaj pošteni) nimajo. Edino , kar imajo zagarantirano je lovska članarina, ki pa kot sem seznanjen tudi ni majhna.
Hranit pa mora vsak dober gospodar svojo čredo, da potem od nje lahko kaj dobi. Divjad v naših gozdovih, pa je tudi ene vrste čreda, le z njo se ne ubada vsak posameznik.
LP
SR, me veseli, da mi daš vsaj delno prav in obenem me veseli, da si postregel s tako dobrim in uporabnim primerom: seveda se ne bi dobro počutila, če bi mi nekdo (nepovabljen) hodil po hiši in me vznemirjal, toda: a bi on zato imel pravico ustreliti mene?! Če sem v hiši prej bila jaz, bi se imela kvečjemu pravico jaz prej znebiti njega, kot pa da se on znebi mene, ker je prišel v MOJO hišo in ga zdaj tam JAZ motim – to, da pa mnogo bolj moti tudi on mene, pa sploh ne pomisli, ne, zakaj bi to pomislil, če me lahko kar ustreli in me ne bo več motil?
To, kako pes, volk, medved itd. raztrga srno, se pa je in bo dogajalo v naravi vselej, saj je to pač naravni red, v katerega se nimamo pravice mešati – pač, močnejši preživi. Seveda se nam vsem smili srnica bolj, saj je ljubka, nebogljena, ampak, a imamo zato pravico ustreliti medveda, ker je manj ljubek in močnejši in ker bo morda napadel srno? Saj jih je napadal tudi davno pred obstojem človeštva, pa sta se obe vrsti ohranili, torej se tak način dolgoročno gledano obnese mnogo bolj, kot če ljudje iztrebljamo vrste umetno zaradi usmiljenja do šibkejšega in zato sistematično pobijemo vse močnejše – menda se ti ja to ne zdi inteligentna rešitev? – in marsikatero vrsto smo tako že iztrebili, mnogim pa to še grozi.
Torej, če zaključim z uporabo tvoje lastne metafore: raje se mi umaknimo iz njegove hiše – gozda, kot da vdiramo vanjo in ubijamo njene naravne prebivalce.
A je ta zahteva res prevelika?
Ja, ja, SR, ko pa lovec ustreli srno je pa to vse lepo in prav, kajne????
In ne vem, od kod ti tako suvereno prepričanje, da vsako srno, katere ostanke vidiš, ubije pes?
In ko pijani, ostareli lovci sredi vasi skozi okno avtomobila ustreli psa, je pa vse OK. In ne reci mi, da so to izjeme, ker so ravno tako izjeme psi, ki bi ubili srno. In take lovce lovska organizacija ščiti, saj so vsi trdili, da mu nič ne morejo, da nimajo dokazov in bla bla bla, čeprav se je točno vedelo, kdo je to izvedel. Ponavljam – ob cesti, sredi vasi!!!!
Pa še odgovor na tvoje vprašanje: psa sprehajam po gozdu zato, ker tudi sama obožujem gozd in sprehode po njem.
draga Tatjana, smo na internetu .. tu je možno prav vse. Fotke zretuširati pa je najmanjši problem, tako da .. ne verjemi prav vsega kar vidiš.
če si še vedno v dvomih .. izvoli link http://urbanlegends.about.com/library/weekly/aa021401a.htm
pa še domačo stran teh mucic … http://www.bonsaikitten.com/
če še ni dovol .. pojdi na google.com .. iskalnik .. kjer dobiš še cel kup drugih strani povezanih s to tematiko ….
pa da ne bo pomote … niti slučajno ne zagovarjam takšnega ravnanja .. pa čeprav je to le delo neke zdolgočasene mularije …
lp,
B.
Napisal sem , da je gojitev divjadi, sedaj tako panoga, kot kmetijstvo. Se sploh zavedamo, kaj bi se zgodilo, če nebi zo to skrbeli.
Naj danes prepovejo lovcem skrbet za divjad. V letu dni, bomo zavedni lastniki zemljišč pobili vse kar leze in gre.
Srne nam ne bodo več jedle našega radiča, divje svinje ne bodo več uničevale njiv z koruzo, medvedje ne bodo več “strašili” ljudi po gozdovih……. Ne potrebujemo pušk, saj so naši očetje znali delat zanke , tudi pasti, se še najdejo po podih in podstrešjih………
Veš kaj. Ko dobijo lovci prijavo od lastnika zemljišča , da leži na njegovi zemlji pet rastrganih srn, pripeljejo s sabo veterinarja in ugotovijo kaj (kdo) jih je rastrgal. Tudi v primeru , da se najde le en kos mrtve srnjadi, se ugotavlja zakaj je do smrti prišlo. Pasji ugriz, pa vsak veterinar pozna. Pri nas, pa je naravni sovražnik srnjadi edino pes (odštejem volkove in rise, ki jih v delu kjer živim ni).
Kar pa se tiče streljanje psa, kot si napisala, ne morem nič napisat, ker situacije ne poznam. Rekel bi le to, da se vedno najdejo ljudje, ki iskoriščajo svoj položaj , v vseh panogah. A tudi tega je iz dneva v dan manj.
Če pa ti greš na sprehod s psom, po gozdu, to pomeni, da imaš psa na povodcu. To je sprehod. Če pa ga spustiš, pa to ni več sprehod. Moraš pa vedeti, da je zaradi stekline prepovedano po zakonu spuščati pse. Zato se ti lahko zgodi, da ga bo kakšen lovec ustrelil. In potem bo spet jok, pa čeprav bo on ravnal v skladu z zakonom.
LP
Midva bi se pa dobro zastopila. Predzadnji stavek, mi je zzzeeeelo všeč.
A kaj ko ne more bit tako.
….kako pes, volk, medved itd. raztrga srno, se pa je in bo dogajalo v naravi vselej……. /prepis/
V tem delu se nisva razumala. Tukaj sem napisal le pes. Saj medved ni naravni sovražnik srnjadi. To primerjavo, sem dal zato, da prikažem kako ljudje ščitimo divjad, na drug način pa počnemo take neumnosti (spuščanje psa v gozdovih).
Pri vsej stvari, bi še nekaj napisal.
Ko prebiram, kako hvalijo tujce, ki imajo “odlično” narejene zakone o varovanju divjadi, nihče ne pomisli zakaj so njihovi zakoni taki. Oni so prišli do tega, da so morali res divjat gledat v živalskem vrtu. Imeli so prazne gozdove.
Pri nas, pa kolikor najdemo napak (kdor dela greši) bi morali pohvali ljudi, ki so tako dobro “krosali” med različnimi mnenji ljudi (naprimer ljudje v mestih se borijo za to, da se medvedov ne strelja, ljudje, ki pa živijo na vaseh kjer so medvedje, pa hočejo, da se postrelijo) in poskrbeli, da se v naših gozdovih trenutno ni bat za izumrtje nobene avtohtone vrste. Pri nas takih restrektivnih zakonov ni potreba, saj se je skrbelo za divjad prej, predno je prišlo do ogrožanja kake vrste.
LP