Najdi forum

Bolniški stalež

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšne vrste bolniški stalež imam lahko med nosečnostjo? Nekje sem namreč zasledila, da obstajajo treh vrst in sicer tak, ko pač moraš zaradi ogrožanja sebe in otroka ležati in biti doma, tak, da si omejen na gibanje v domačem kraju in tak ko se lahko giblješ tudi izven domačega kraja. Jaz sem na bolniški (bruhanje v dopoldnanskem času, bolečine v križu in težave z želodcem in žolčnikom) in imam priporočene sprehode in telovadbo za nosečnice. Ginekolog in moj osebni zdravnik sta rekla, da zaradi tega ni potrebno biti v domačem kraju, da se lahko sprehajam kjerkoli kadar se pač dobro počutim.
Na komisiji še nisem bila, me pa zanima na podlagi česa ona določi bolniški stalež in kakšne so reakcije, če me ni doma če npr. dobim kontrolo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Zakon o zdravstvenem vartsvu in zdravstvenem zavarovanju govori le o bolniškem staležu, zato se lahko pogosto pojavijo problemi pri določenih kategorijah zavarovancev, kjer ni smisel bolniškega staleža ležanje v postelji (imela sem primere s psihiatričnimi bolniki). Menim, da je v vašem primeru smotrno postopati po navodilih osebne zdravnice. Če pa dobite kontrolo od elodajalca, svojo odsotnost opravičite s pisnim mnenjem osebne zdravnice in morebitno tožbo za ugotovitev nezakonitosti pogodbe o zaposlitvi, če bi šla stvar tako daleč!

Pozdrav,

Tanja Koderman

Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC Povšetova 37 1000 Ljubljana Tel: 01/540 19 14 E-mail: [email protected] Odgovori PIc-a, so finančno podprti iz strani ZZZS-a.

Zanima me v zvezi s staležem,kaj pomeni gibanje-ali lahko grem le na sprehode,ali lahko peljem otroka v vrtec in iz vrtca(ker nimam nikogar,da ga pelje),ali mi mora to posebej odobriti osebna zdravnica.Torej kako široko lahko se razlaga bolniška z gibanjem?Hvala, mami

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close