Najdi forum

bolniški stalež

Tudi jaz kombiniram dopust z bolniško. Na žalost mi komisija ni več odobrila, pa sem se z delodajalcem zmenila za 4 dni dopusta (os.zdravnica je reka,da je to minimum,da lahko grem spet na bolniško,ampak pod drugo diagnozo-ne nosečnost), drug teden pa mi bo zdravnica pisala bolniško za 1 mesec. NAto spet par dni dopusta,par dni bolniške in ves ostali letošnji dopust. Je pa fajn,ker se delodajalec s tem strinja.

Jaz nisem na bolniški in upam, da mi tudi ne bo treba na bolniško, kar pomeni, da se solidno počutim, čeprav vsak dan težje prenašam to sedenje.
Moram se oglasit v zvezi z navedbami, da se lahko gre na več zaporednih bolniških s pardnevnimi prekinitvemi pod pogojem, da ti dohtar napiše neko drugo diagnozo.
Moje mnenje je tako: To nikjer ne piše. Kajti če imam jaz npr, migreno in grem po mesecu dni (ki gredo v breme delodajalca) v službo, nato zaradi hudih migren nazaj k zdravniku, potem prosim lepo, naj me zdravnik da na bolniško zaradi migrene, ne pa zaradi prehlada, če pa nisem prehlajena. isto je z nosečnostjo. Zakaj. Ker sem pred kratkim imela v družini določeno zdravstveno zadevo in sem malce prečekirala njihova (ZZZS pravila) ,ki pravijo, da če greš na bolniško za isto bolezen, pa je prekinitev bolniške trajala manj kot 10 dni, potem se nadaljna bolniška koristi v breme ZZZS (beri države). Ker pa menim (to je le moje mnenje), da imajo tudi zdravniki “normo” in najbrž naredijo vse, da bi zdravstveno blagajno čimmanj obremenili, potem ti napišejo neko drugo diagnozo in jovo na novo udarijo po žepu delodajalca (ki mimogrede tudi mesečno vplačuje v zdravstveno blagajno za teke namene, ko pa rabi koriščenje tega, nima nič od tega). To je svinjarija v naši državi.
če mora bit nosečnica na bolniški, naj bo na bolniški, ne pa da ji dohtarji svetujejo, naj gre dva dni v službo zrak mešat in nato nazaj k zdravniku po novo bolniško z neko novo diagnozo. Bedarija in naša država.
In vsi dohtarji delajo tako, zato mislim, da imajo tudi oni nekaj od tega (naj me popravijo, če se motim, kar sem zgoraj navedla).
V našem primeru, ki sem ga omenjala, je naš družinski član pred zdravstvenim domom “padel skupaj” od hudih bolečin, so ga naložili v rešilca in direkt v bolnico pod nož. Kirurg ga je rešil zadnjo minuto. Zgodilo se je, da je ta naš član ravno tisti mesec prekinil Vzajemno in se dogovoarjal za prostovoljno zavarovanje pri drugi zavarovalnici. Posledično temu je bil brez dodatnega zavarovanja in je moral doplačat stooritve (reševalni prevoz in bolnišnico, operacijo ipd). Ampak glej ga zlomka, v pravilih ZZZS piše, da v kolikor nujno gre za ohranitev življenja, se stroški v celoti krijejo iz obveznega zavarovanja (ki ga imamo preko zaposlitve), ne glede na prostovoljno zavarovanje. Ampak ne, zdravnica je že, ko so ga naložili v reševalno vozilo napisala na napotnico “nenujen prevoz”, in tako smo dobili položnico za prevoz z rešilcem in za doplačilo storitev v bolnišnici. Kaj potem je nujno in ne recite mi, da to ni prirejanje pravil po svoje. Dohtarji delajo z nami kar hočejo. In mi jim ne moremo nič.

Po moje si ti neke čudne zaključke potegnila….praviš, da če je prekinitev trajala manj kot 10 dni, gre v breme ZZZS – države … ja, ampak tega financiranja ne odobri tvoj osebni zdravnik (torej ne gre za nobeno “normo”), pač pa komisija ZZZS. Torej velja isto, kot če bolniške ne bi prekinil. In le redko je problem v tem, da ti osebni zdravnik/ginekolog ne bi dal priporočila, v veliki večini gre za to, da komisija potem zavrne, na kar osebni zdravnik nima nobenega vpliva.

V tvojem primeru to pomeni – če ti po enem mesecu komisija zavrne, da si lahko še naprej v bolniški v breme države zaradi “migrene”, te bo osebni zdravnik pač dal v bolniško zaradi “prehlada”, saj ti država “mirgrene” pač ne bo plačevala….

Mic, se ne strinjam s tabo. Ne glede na to, kdo odobri financiranje, je zdravnik tisti, ki ti napiše diagnozo. Zakaj bi moral meni napisat neko X diagnozo, če pa sem ponovno na bolniški za isto bolezen. To je prikrojevanje v prid zdravstveni blagajni, v katero vsi vplačujemo, in logično je, da potem delodajalec zganja slabo voljo nad delavca, saj se ponovno šteje od začetka boleznina v breme delodajalca, kar pa NI PRAV in pika.
In če je bila vmes prekinitev, ti ničesar komisija ne zavrne, saj gre za “novo bolniško” , za katero je zopet od začetka pristojen osebni zdravnik, in ne za nadaljevanje brez prekinitve, kjer po mesecu dni odloča komisija.
Poleg tega komisija nima kaj “odobrit” financiranja, saj so Pravila ZZZS jasna in objavljena v Uradnem listu in tam to lepo piše, kot sem napisala, za primere s prekinitvijo manj kot 10 dni.

In zakaj hudiča imajo dohtarji tako prakso, da ti rečejo po mesecu dni, da pojdi dva dni v službo, potem pridi pa nazaj. Vsaj tiho bi bili in poslali človeka v službo, pa bo že sam prišel nazaj, če se bo počutil slabo.

Sem šla prav našo računovodkinjo zdajle vprašat kako je s tem, pa mi je razložila, upam, da bom znala prav napisat, da če si na bolniški do 30 dni in začneš delat, potem pa v roku 10 dni greš v stalež za ISTO diagnozo, gre ves ta drugi del v breme ZZZS. Če pa si na bolniški nad 30 dni (torej že v breme ZZZS) in prekineš, greš delat in nato po par dnevih spet na bolniško, pa gre jovo na novo v breme firme. Res imajo čudna pravila, a verjetno že vejo zakaj, vsak pazi na svojo blagajno.
Naj bo čim več zdravih nosečk:)

X diagnozo ti napiše zato, ker ti gre na roko, da sploh lahko nadaljuješ bolniško. Če se vrneš na bolniško po manj kot 10-ih dneh od zaključka prejšnje (in prvi in drugi del skupaj trajata več kot 30 dni), greš na komisijo – pa neglede na to, ali si tistih 30 dni naredil v enem kosu ali pa si bil vmes 2 dni v službi! In če je diagnoza kakšna “brezvezna”, ti komisija pač ne bo odobrila nadaljevanja in boš moral v službo…

Za “novo bolniško” gre, če je prekinitev nad 10 dni! V nasprotnem primeru gre za recidiv in se šteje pod isto bolniško in rabiš odobritev komisije.

Čaki, kaj pa misliš, da komisija ZZZS počne? Odobri nadaljevanje dolgotrajne bolniške in s tem posledično seveda financiranje take bolniške s strani države. Država ti bolniške ne bo izplačala kar tako pač pa šele potem, ko boš imel v roki odločbo komisije.

Pozdravljeni!

Ker vidim, da ima še kdo enake probleme kot jaz imam tudi sama eno vprašanje, če zna kdo odgovoriti.Namrež na bolovanju sem tri mesece neprekinjeno zaradi poškodbe .Med tem časom sem hodila na fizioterapijo,ker se stanje poslabšuje sem zdravljenje morala prenehati na mnenje fiziatra ki spramlja potek zdravljenja .Čakam MR, bojim se da mi bo komisija, ki jo imam kmalu zaključila bolovanje ker med čakanjem na MR ne poteka nobeno zdravljenje. Tako so že naredili pred štirimi meseci za to enako poškodbo in stem opeharili mojega delodajalca kar se mi pa ne zdi prav .Sedaj se bojim, da bo enako, ali to lahko res počno?

LP

New Report

Close