Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje bolniški dopust do 30 dni

bolniški dopust do 30 dni

Obrnila sem na glavo že cel kup forumov pa ne najdem soglasnega odgovora na vprašanje, ki me muči.
danes mi je zdravnica “zagrozila” da moja bolniška na komisiji ne bo šla skozi. začelo sem jo 1.dec…zdravnica pravi da bom morala po novem letu iti delat.
Postala sem zmedena, saj sem vedno imela v glavi, da se šteje bolniški stalež,ki ga odobri O.zdravnik do 30 delovnih dni in ne koledarskih.
Iskala sem že predpise, kjer bi to bilo točno opredeljeno vendar brez uspeha.
Če ima katera kaj več pojma o tem prosim za odgovor……oz. tiste, ki imate s tem izkušnje.

hvala vsem nosečkam in drugim:)

mislim, da gre za 30 koledarskih dni.

kako pa ve ali bo šlo skoz ali ne?

sicer ne vem, v katerem zakonu je to zapisano, ampak se sigurno steje 30 koledarskih dni in NE delovnih dni.
Lp

Mala lumpa: ne vem kako ve. Njena izjava je bila, da dvomi, da mi bo zavod plačeval nadomestilo nad 30 dni bolniške.
Sama sem jo itak vprašala kaj pa če ne morem opravljat dela? Ostala sem brez odgovora.
Zagotovo zdravniki imajo malo prakse da komisiji obrazložijo kakšne težave ima pacient. Pri meni je nažalost tako, da zdravnica ne ve točno kaj mi je. V primeru ne počivanja me spremljajo hudo bolečine v nožnici in spodnjem delu maternice.
Nekatere nosečnice so doma zaradi slaboti, bolečin v križu. Pri takih zadevah lahko tudi fintiraš. Ne vem zakaj bi bil potem pri meni tak problem. Nažalost ti bolečine ne morejo dokazati ampak ti lahko samo verjamejo na besedo.
Zdaj so me pa za čez praznike čist zamorili:(

Še moj svež primer. Bolniško sem nastopila 24.11..Osebna zdravnica mi je rekla, da mi jo lahko odobri do 23.12. Če jo bom potrebovala naprej, naj prinesem izvide od ginekologinje najkasneje do 21.12., da jih pošlje na komisijo. Izvide sem ji dostavila 16.12., danes sem prejela odločbo komisije, da imam bolniško do 20.1.2010. Torej so merodajni koledarski dnevi. Naj ti ginekologinja takoj napiše izvid za komisijo in ga takoj nesi k os. zdravnici, da ga pošlje na komisijo, ali si to že naredila, pa je izvid G. vprašljiv? Lp, Larisa

Mislim, da ni faktor samo mnenje tvojega ginekologa in zdravnika, ampak tudi komisije, pod katero spada tvoj delodajalec. Pri meni je bilo tako, da sta mi ginekologinja in zdravnica zatrjevali, da mi bo komisija ziher odobrila, ker je bil v igri itak samo en teden, potem pa bi že štartala dopust. A komisija je gladko zavrnila in sem šla za en teden v službo. Moja ginekologinja ni mogla verjet, a ko je videla, da moj delodajalec paše pod komisijo Ljubljana-Center, je rekla, da ima zadnje čase polno primerov iz te komisije, ki so povsem upravičeni, a jih zavrnejo. Pač, država špara, ampak očitno vse komisije nimajo enakega metra. Moja prijateljica recimo je doma že od šestega tedna nosečnosti, rodila naj bi dva tedna pred mano – torej praktično celo nosečnost in to že tretjo, saj je vse tri nosečnosti bila doma. Pa nima nekih strašnih problemov, pač običajne slabosti…Ampak ona paše pod komisijo na Primorskem in očitno so tam bolj radodarni.

Po 30 koledarskih dnevih moraš na komisijo, izplačilo bolniškega nadomestila pa gre v breme Zavoda po 30 delovnih dnevih, do takrat ti bolniško izplačuje delodajalec.

Mavka super…..se pravi tebi, pri kateri je šlo samo za en teden in nisi dobila odobreno kaj šele pri meni, ki sem šele na začetku.
Na “srečo” tudi sama paše pod LJ-center, saj ima delodajalec tam sedež.Imam kolegico ki paše pod drugi konec lj. in je že celo prvo in drugo nosečnost doma…..brez da bi imela kakršnekoli težave, razen namišljene:)
Saj ne vem a ko ti ginekologinja sestavlja poročilo oz.osebni zdravnik je pacient zdraven? Ali osebnih zdravnik to piše samo na podlagi izjave ginekologa?

In potem, ko čakaš na odločbo in ti vmes bolniška poteče načeloma ostaneš doma in čakaš na odločitev……če ti ne odobrijo moraš porabiti dopust,če ti odobrijo ti odobrijo od končane 30 dnevne bolnišk dalje, predvidevam?

Svetlana se pravi, da do 30 delovnih dni je mogoče še upanje, da ti komisija odobri, saj gre plača v breme delodajalca in ne zavoda. Zmanjšanje stroškov je za zavod zagotovo prvega pomena.

Ne gleda se samo na stroške, temveč predvsem na razlog. Imenovani zdravnik na ZZZS dobi cel tvoj karton skupaj z mnenjem tvojega osebnega zdravnika.

Na tvojem mestu bi dobila potrdilo od ginekologa in ga dostavila osebnemu zdravniku, nato si doma in počakaš na odločbo. Če dobiš zavrnjeno je možnost pritožbe. Lahko se tudi sklicuješ na to, da si dobila odločbo že v času, ko si bila doma na priporočilo zdravnika – na ta razlog običajno ali celo vedno odobrijo podaljšanje bolniške vsaj do prejema odločbe. Če misliš zavlačevati tako, da pisma ne greš takoj iskat na pošto, pa bodi pozorna na to, da ga dvigneš v roku na pošti, saj če ti bo po preteku roka pismo puščeno v nabiralniku, se šteje, da ti je bilo vročeno tisti dan, ko je poštar pustil obvestilo – s tem zamudiš rok pritožbe.

Poskusi tudi razčistiti kaj je vzrok za tvoje težave, saj nosečnicam vse bolj komplicirajo pri bolniških. In držim pesti, da bi jo rabila čim manj.

Naj se “vmešam”.
To, da bi čakala z dvigom pošte se meni ne zdi pametno. S tem kažeš le na to, da te ni doma in da ne počivaš.

Po mojih izkušnjah in navodilih zdravnice:
Pred pretekom roka moraš dobiti mnenje ginekologinje, ga neseš k zdravnici, ki poda predlog na komisijo. Komisija ti sporoči v parih dneh. Ta čas počakaj doma, tudi če je že preko datuma. Če ne dobiš odobreno, moraš menda dati dopust oz. se je pametno pritožiti in ti odobrijo mogoče vsaj za tiste dneve.
Če je ginekologinja prepičana, da ne boš dobila, pa naj mogoče da predlog za 4 urni delovnik, če je to glede na tvoje težave opcija. Jaz sem to dobila odobreno. Nimam pa pojma, od kod imam komisijo. Mislim, da je podpisana zdravnicav iz Zasavja. Pa ne vem, če gre to glede na kraj službe, ali na kraj bivanja. V službi sem v LJ Bežigrad, stanujem pa v okolici LJ, a ne proti Zasavju.

Mam še eno opcijo in sicer, ko čakam na odobritev komisije in da mi npr. ne odobrijo lahko za tisti čas na čakanju koristim dopust in s tem sem že prekinila bolniški stalež.
Se pravi lahko v primeru da mi gre gin.na roko ponovno odpre bolniško do 30 dni z istim razlogom. To pa se lahko zgodi samo trikrat zaporedoma v primeru, da nisi v službi manj kot 10 dni. Drugač mora biti razlog za bolniško drugi.

Upam, da to kdo ne jemlje kot kakšno zaroto. Sprašujem zato, ker verjame, da je gotovo še kje kakšna nosečka, ki ima težave s katerimi ne more opravljati svojega dela normalno, pa ji komisija tega ne odobri. Verjamem, da se krivice dogajajo.

Mogoče katera bolj natančno ve katera komisija odloča o tem, sama namreč ne prihajam iz ljubljanske regije, čeprav sem tu zaposlena?

Ja, samo delodajalec ne bo preveč navdušen, če bo tako.
Bolje, da se takoj pritožiš in navedeš razloge.

ma….ti moram povedati, da ko sem govorila s šefom je sam rekel naj se probam, če že bom doma, spraviti na komisijo.
Sama sem mu ominila, da ne vem kako je z odobritvijo komisije. Pa je sam dejal, da mi še vedno ostane obcija, da za en dan pridem delat in grem na potem spet na bolniško.
hočem povedati to, da je seznanjen s tem kaj vse ljudje delajo oz. kakšne obcije so možne.
Vendar,ker sem poštena oseba ne bi rada tega izvajala. Najbolj vesela bi bila, da mi komisija odobri in bo tudi delodajalec zadovoljen.

Prekinitev za en dan ne bo dovolj. Vse bolniške, ki imajo manj kot 10 dni prekinitve se obravnavajo kot recidiv – zdravnik pošlje dokumentacijo na ZZZS.

http://www.revija.mojedelo.com/hr/bolniska-odsotnost-z-dela-in-nadomestilo-place-157.aspx

Pa še to si preberi:

http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.nsf/o/B61898CEC23D98F4C1256E8C00271C9B
posbej tale odstavek:

V primeru začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, poklicne bolezni ali poškodbe pri delu pa imajo zavarovanci pravico do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja od 31. delovnega dne zadržanosti od dela. Od prvega do tridesetega dne zadržanosti od dela pa izplačuje nadomestilo v tem primeru delodajalec v svoje breme.

Iz tega izhaja, da gre za 30 dleovnih in NE koledarskih dni, ker se spomnim, da je moja zdravnica štela 30 delovnih dni, ko me je dajala na komisijo. Lahko greš pa še ZDR brat, meni se ga ne da.

Drugače ti toplo priporočam, da iščeš čimmanj ovinkov, sploh takih, na pol legalnih. Če tej delodoajalec voljan plačevati za nedelo, potem naj ti pač izda odločbo, s katero ti bo v nadaljnih mesecih nakazoval OD, ti pa boš doma, ker npr. zate nima primernega delovnega mesta, tisto, ki ga imaš sicer, pa za nosečnico ni primerno. To se sicer izvede s pomočjo komisije z Medicine dela. Drugače pa si dolžna pravočasno (vsaj 10 dni pred iztekom odločbe oz. staleža) dostaviti os. zdravnici izvid ginekologinje, ki ga ta pošlje na komisijo, ta pa v odsotnosti (tvoji), odloči, ali ti stalež odobri ali ne. Raznih igric z “ostati doma” brez odločbe se jaz nikoli nisem šla, vedno sem 10 dni pred potekom stare odločbe prinesal nov izvid in opozorila zdravnico, da bi ne pozabila poslat papirjev. Tako sme vedno dobila novo odločbo kak dan pred potekom stare.

bila na tem…hvala ti za te podrobne informacije.
sem ugotovila, da se res šteje 30 delovnih dni s tem,da so štete še soboto.Popravite me če se motim!!
Se pravi imam še dovolj časa. Jutri imam kontrolo na katerem mi bo ginekologija napisala izvid za osebnega zdravnika. Potem je vse v roki OZ.
Resa je ta naša zakonodaja zelo zakomplicirana.Mam pa tudi tako smolo da nimam ravno zgovorne gin. ki bi mi vse to lahko že prej pojasnila.

Zdi se mi pa, da je rok za predajo izvida komisije 3 dni pred iztekom 30 dnevne bolniške in ne 10, tako kot je bilo zgoraj napisano.

Kako je s temi 3 dnevi, ne vem, pri nas komisija zaseda samo 1 x tedensko, tako da je zdravnica vedno poslala najnovejši izvid tja teden dni prej, kot mi je odločba potekla. Ker imam ginekologa 70 km daleč stran in sem imela UZ zaradi hude rizičnosti vsak teden vsaj 1 x, “svojo G” pa na 14 dni, če ni bilo kaj kritičnega vmes, izvid UZ-ja res nikoli ni bil starejši od tedna dni, samo pirporočilo ginekologinje pa skoraj vedno. Nihče ni nikoli rekel, da kaj ni v redu in tudi zavrnili me niso nikoli. Še sreča, ker bi se mi ob vsem drugem res že scufalo, če bi se morala še s tem preklat.

Noemi, roki so PREVERJENO sledeči – po domače napisano:

Glede plačila odsotnosti:
Delodajalec plača prvih 30 DELOVNIH dni, 31. dan je v breme ZZZS.

Glede odobritve časa odsotnosti:
Prvih 30 KOLEDARSKIH dni je v presoji osebnega zdravnika, od 31. dne naprej odloča ZZZS na podlagi predloga in dokumentacije, ki jo posreduje osebni zdravnik.
Tiste, ki bi rade prekinile z dopustom in spet nadaljevale z bolniško: V primeru, da je prekinitev manj kot 10 DELOVNIH dni, se šteje kot recidiv in zadeva se spet presoja na ZZZS.

Osebni zdravnik predlog pošlje približno en teden (ali prej) pred potekom 30. dni ali datuma na odločbi ZZZS. Od ginekologa rabiš vsakič novo mnenje!

Če si na bolniški iz tehtnega razloga, potem bolniška praviloma ni problem (nisi zmožna za delo).
Če si na bolniški, ker ti delodajalec ne more zagotoviti ustreznega, tvojemu stanju primernega dela, ti ZZZS lahko bolniško zavrne (si zmožna delati, vendar ne istega dela kot do sedaj).

evo pa sem doživela hladen tuš.
podaljšanje BS ni bilo odobreno. drugi teden “veselo” nazaj na delo, pa če mi vse črevesje ven pade.
Mam še možnost pritožbe, vendar to gotovo pomeni, da moram po ponovno mnenje k ginek. ki ga nato nesem k OZ, ta pa ga ponovno pošlje na komisijo v roku 3 delovnih dni.

zdaj bom pa ena izmed tistih, ki bo hodila z dolgim nosom na okoli, saj poznam cel kup nosečk, ki so doma, pa jim nič ne fali. Vendar jim je komisija vseeno odobrila. Pač eni majo srečo.

New Report

Close