Bolniška za nego otroka
Drage forumovke !
Prejsnjo soboto smo naso dveletno puncko peljali s 40,5 vrocine na urgenco, od koder smo bili napoteni v bolnico na pediatrijo, kjer sem z njo ostala cel teden zaradi angine in vnetja usesk.
V ponedeljek morava na kontrolo, saj je se vedno na antibiotikih in bo trajalo se kar nekaj casa preden bo spet lahko sla v vrtec.
Zanima me, kdo mi v tem primeru odobri bolnisko za nego otroka. Pediater ali moj zdravnik in ali mi pripada bolniska za nego otroka v casu, ko sem bila ves cas z njo v bolnici.
Vesela bom vsakega odgovora oziroma pomoci.
Jaz lahko napišem le našo izkušnjo.
Za čas, ko je bil sin v bolniški, možu ni pripadala bolniška. Mu je pa pripadala za dan, ko je bil otrok peljan v bolnico in za dan, ko je šel domov – torej za spremstvo v zdravstveno ustanovo.
OK, pri nas ni bilo panike, ker sem jaz itaq z otrokom doma. Je pa bil mož žalosten, ker si je ravno tako želel biti ob njemu, ker je bilo hudo. Jasno pa je, da otrok potrebuje starše ob sebi, sploh pa, ko je bolan. Naš je pa na oba zelo navezan (ni tako, da bi samo eden bil “in”). Za ostale dni pa – dopust. Tako žal je. :-((
Še to – bolniško za “spremstvo otroka v bolnišnico” (ne vem, če se to tretira enako kot nega otroka – bolniška, če je otrok doma) je možu moral napisati osebni zdravnik.
LP
nika
Tudi pri nas je bilo tako – bolniško smo imeli za dan, ko smo otroka peljali v bolnišnico in za dan, ko je bil odpuščen. Ostale dni smo morali koristiti dopust! Kljub temu je bil ves čas eden od naju pri otroku, drugi pa je bil doma pri mlajši sestrici!
Res je podlo, da staršem ni omogočeno biti na bolniški, ko smo z otrokom v bolnišnici!
Srečno!
Vidka
Punce imajo prav. Tudi mene je skoraj kap, ko se nam je to zgodilo-letos februarja. Dobila sem bolniško za dan, ko sem peljala sina na pediatrično, in za dan, ko sva šla domov (napiše otrokov pediater!), za vmesne dni sem “čarala” – koristila plus ure, dopust… Sin je bil takrat star 13 mesecev! Kako neki naj bi ga tam pustila samega?!? Niti pod razno. Je pa kriminal, se strinjam. Meni so takrat rekli, da obstaja možnost, da ti za čas, ko si z otrokom v bolnici, napiše bolniško tvoj zdravnik (in ne pediater), če je razumevajoč. Jaz tega takrat nisem vedela.
Vedno smo bili s sinom v bolnišnici ponoči in čez dan! Žal smo videli, kako se dela (oz. ne dela) z otročički, ki so sami! Pogosto je kdo jokal, pa ni bilo nikogar, ki bi ga potolažil. Kaj takega ne bi privoščila svojemu otroku! Žal pa vsi starši nimajo možnosti biti ves čas z otrokom.
Čim manj bolnišničnih dni in noči želim!
Vidka
Poskusi se dogovoriti s svojim zdravnikom, da ti za ostale dni napiše bolniško (kao da si bila ti bolna). Nekateri so razumevajoči in to naredijo. Ali če imaš še kake otroka – poskusi po nasvetu punčke*. Tudi meni se zdi katastrofalno, da ti za čas, ki ga ob otroku prebiješ v bolnici ne pripada bolniška. A žal je res tako (le prvi in zadnji dan).
Jaz sem vprašala pediatra, ko sva bile s hčerkico v bolnici in mi je dejal, da mi lahko napiše štirinajst dni bolniške (če je otrok v bolnišnici), kar pa je dlje pa koristim dopust.Pri njej sem bila noč in dan. Na srečo sva bile notri samo teden dni, potem pa sem ostala štirinajst dni še doma.Tako sem dobila tri tedne bolniške za nego otroka brez problema.
Ja, vse je res, kar so napisale, bolniška ti ne pripada RAZEN če še dojiš (ne glede na to, koliko je star otrok).
Moja izkušnja je bila taka, da sem bila v bolnici en tede s 14 mesečnim otrokom, ker sem ga dojila. Ko mi pediatrinja ni hotela napisati bolniške sem malo povprašala na ZZZS in so mi rekli, da če sem dojila mi propada – pedatrinja pa naj kr njih pokliče, da ji bodo razložili. In sem dobila plačan tudi polni penzion… 🙂
Je pa res, da pa moraš otroka tehtat tako kot novorojenčka vedno pred in po dojenju in zapisovat na karton, koliko ml mleka je podojil, ker to je osnova za zavarovalnico, sicer ti pošljejo naknadno račun (na to me je opozorila prijazna sestra, ki mi je povedala, da se zgodi tudi, da pride mama s 4 leta starim otrokom v bolnico ker ga doji). Jaz sem te ml mleka kar na pamet govorila, ker se mulc ni hotel tehtat.
Naj ti povem iz lastnih izkušenj iz pred enega meseca. V mesecu juniju sem bila z otrokom v bolnici kar dvakrat (slinavka in vnetje glasilk, nato pa še doma zaradi vnetja ušes). Bila sem s sinkom v bolnici cel dan in noč. V času ko si z njim v bolnici res ne dobiš bolniške od pediatra, ampak pojdi lepo da svoje zdravnice in ji povej kako je bilo in če je dobrga srca (kot je bila moja) mi je dala bolniško za nego otroka. Naj ti se enkrat opomnim: bolniško mi je dala moja osebna zdravnica za čas ko sem bila z njim v bolnici. Ko sem bila s sinkom doma zaradi rdečih ušesk in začetnega vnetja mi je dal bolniško otroški pediater.
Zato ti predlagam da pojdi do svoje zdravnice če želiš imeti bolniško.
LP
Andreja
Takole je s to bolniško. Ko je otrok v bolnici, staršem pripada bolniška za spremstvo otroka na dan sprejema in odpusta. Če je otrok doma, pripada staršem bolniška za nego bolnega otroka.
Pediatri niso zmaji, ki bolniške ne bi hoteli dajati, problem je ZZZS, ki pravi, da otrok v bolnišnici že dobi nego in da starši iz te plati niso potrebni (ne omejujejo pa pravice biti pri otroku). Na našem koncu so se stvari z ZZZS zaostrile do te mere, da preverjajo, ali so otroci in starši prijavljeni na istem naslovu (če niso, potem jim bolnička ne pripada), če je kateri od staršev brezposelen, potem zaposlenemu staršu bolniška prav tako ne pripada…. in verjetno ni daleč čas, ko bodo preverjali, kaj je bilo staršu, da je bil na bolniški takrat, ko je bil njegov otrok v bolnici. V primeru, da ugotovijo, da je pediater staršu “neupravičeno” izdal bolniško, mora pediater plačati kazen, ki mu jo delodajalec lepo odtrga od plače.
Tudi jaz sem mama in sem zgrožena nad temi dejstvi. Res pa je, da tu ne gre za “kaprico” zdravnikov, ampak za pravila zavarovalnice.
LP, Alenka