bolniška po podaljšani porodniški
Imam podaljšan dopust za varstvo in nego otroka za 90 dni. Terapevti, ki skrbijo za našega malčka svetujejo bolniški stalež, dokler otrok ne shodi. Ali je imela katera mamica mogoče podoben primer in kako je to reševala? Zanima me tudi podaljševanje bolniškega staleža za otroka, ki je nad 30 dni. Ali tudi tukaj velja, da se ne smeš premakniti iz hiše (otrok je v bistvu zdrav in rabi svež zrak, bolniški stalež bi bil zaradi možnosti še nadaljne intenzivne krepitve mišic). Hvala vsem, ki boste kakrkoli svetovali.
Za otroka, ki še tudi ne hodi – imamo intenzivno fizioterapijo, imam bolniški stalež, po podaljšanem porodniškem dopustu. Odobreno imam 4 mesece (sedaj teče 3. mesec). Razvojni zdravnik ti napiše mnenje, pediater ti napiše nek obrazec ali prošnjo za Zdravstveno komisijo in pošlje na Zavod za zdravstveno varstvo. Mi smo večino časa doma, ker tudi res delamo z otrokom ampak na sprehode, v trgovino in na obisk tudi gremo. Otrok ni bolan – ima predpisano intenzivno izvajanje fizioterapije (in to ne rabi biti doma v stanovanju).
pozdrav,
Natasa
Pozdravljeni! Zal nimam spodbudnih novic, a iz prakse vam lahko povem, da sem sama mamica otroka, ki ima gibalne probleme in sem prav tako dobila priporocilo zdravnikov ter zdravniske komisije na pediatricni kliniki, naj bi po podaljasnem starsevskem dopustu ostala se na bolniski 3 mesece. Toda ZZZS je menilo, da do tega nisem opravicena in mojo vlogo zavrnilo. Tudi pritozba je bila nicelna. Zato cimprej v borbo za povsem vsakdanje zivljenje in cimbolj normalen otrokov razvoj. Sin je vkljucen v razvojni oddelek vrtca Najdihojca in oba sva z oskrbo zelo zadovoljna. Ob izdatni fizioterapiji pa je sin tudi shodil in je manj gibalno oviran.
Torej le pogumno, saj smo starsi edini, ki dejansko lahko naredimo najboljse za svoje otroke!