Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? bolniška odsotnost

bolniška odsotnost

Kljub iskanju po že zastavljenih vprašnjih nisem nič našel. Če odgovor na moje vprašanje že obstaja, me samo napotite tja.
Torej zanima me naslednje:
Če otrok zboli, so starši uporavičeni do zadržanosti od dela (bolniška) zaradi nege bolnega otroka. V tem primeru pediater izda ustrezno potrdilo za delodajalca.

Zanima me, če se je to enako tudi, če otroka mora v bolnišnico in bi bil rad eden od staršev poleg njega.

sandi vsekakor imaš pravico, do bolniške zaradi bolezni otrok. V bolniški si lahko ti ali žena tako je tudi, če želi kateri od staršev biti zraven otroka v bolnišnici. Pediater ti izda potrdilo o odsotnosti z dela, zaradi bolezni otroka. Ne skrbi lahko si v bolniški.
Želim vama čim bolj zdravega otročka
Lep dan
Doroteja

Doroteja, hvala za tole sporočilce. Krasno bi bilo tudi, če bi vedel da se to tudi v praksi izvaja. Naš pediater namreč meni, da če je otrok v bolnišnici (kjer je zanj “poskrbljeno”) starši niso uporavičeni do bolniške odsotnost.
Napotil me je k mojemu osebnemu zdravniku, češ naj mi on napiše bolniško.

Resnično ne razumem v čem je hec in kdo pravzaprav mora oz. lahko napiše potrdilo o uporavičeni zadržanosti od dela v takih primerih.

Sandi, povprasaj se pri osebnem zdravniku. Ampak kolikor je meni znano, je zal tako, da ce je otrok v bolnisnici, starsem ne pripada bolniski dopust, razen materi v primeru, da otroka se doji.

Morebiti pa bi osebni zdravnik vseeno bil tako razumevajoc, da bi prepisal bolnisko.

Verjetno bo se koga zanimalo kaj sem ugotovil. Na ZZZS so mi dali naslednje pojasnilo:

1. Če se otrok zdravi doma, in ni mogoče zagotoviti nege drugače, potem ima eden izmed staršev pravico do nege in s tem upravičeno zadržanost od dela. Potrdilo o uporavičeni odsotnosti napiše pediater.

2. Če zdravstveno stanje otroka zahteva, da se zdravi v bolnišnici (istočasno pa ne ustreza pogejm – dojenje ali hujše okvare oz. usposabljanje staršev), potem starši nimajo pravice zadržanosti od dela.
Če je eden izmed staršev v takem primeru kljub vsemu z otrokom v bolnišnici, potem plača sam stroške svojega bivanja v bolnišnici, prav tako pa ne more dobiti potrdila o upravičeni zadržanosti od dela.

3. Če bi starš dobil potrdilo za nego in bi na podlagi takega potrdila delodajalec zahteval nadomestilo (zavod pa ugotovil “goljufijo”), potem zavod delodajalcu ne odobri zahtevka za povračilo plače.

Zaključek: Če se pediater drži predpisov, ne sme odobriti bolniške za take primere. Vprašanje seveda je, če bi bilo mogoče, da zavod odkrije goljufijo?

Spoštovani!

Napisali ste povzetek Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki za kršitve Pravil nalaga tudi kazni. Povedati je treba, da nadomestilo plače za nego otroka znaša 80% osnove in da ga podjetju v celoti refundira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije! S tem ima tudi neposredni pregled nad odsotnostjo z dela zaradi nege. Nepravilnosti ni težko izslediti, predvsem pa ne vem, zakaj bi na eni strani nagovarjali k nepravilnostim, na drugi pa si želimo zdravnikov, ki bodo vedno in povsod in za vsakokar delali pravično, brez razlik in dobro.

Še to. Za nego otroka, otrokov zdravnik lahko odobri 7 delovnih dni odsotnosti, ki jo Zdravniška komisija I. stopnje Zavoda lahko podaljša do skupno 14 delovnih dni. Če pa je otrok mlajši od 7. let pa je to 15 oziroma 30 delovnih dni.

Zdravnik enega od staršev ne more odobriti odsotnosti z dela za nego otroka, če ni hkrati tudi otrokov izbrani zdravnik in je zato nasvet, ki ga omenjate zgrešen, zavajajoč in po sistemu “pređi briga na drugoga”.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

Naj vam povem, da spoloh nisem nagovarjal k goljufiji. Hotel sem le povedati kaj sem ugotovil. Zakaj, zato ker poznam ljudi, ki jim pediatri brez težav in pomislekov napišejo bolniško tudi za primer zdravljenja v bolnici.

Sedaj vem, da se naš pediater drži pravil ter da to ni njegova muha.

Konec koncev pa niso važne samo bolniške ampak predvsem vse ostalo, kar pediater kot zdravnik počne (tudi odnos in pristop do otroka ter staršev).
Zaradi vsega tega drugega jih imamo radi ali pa tudi ne.

Lepo pozdravljeni,
Sandi

New Report

Close