bolniška-dopust-porodniška
Moji sodelavki (sem učiteljica) sta hoteli tudi tako izpeljat, da jim ne bi dopust propadel, vendar jim v računovodstvu tega niso odobrili. Razlaga: če si na bolniški zaradi rizične nosečnosti le-te ne moreš prekinit. Če pa si na bolniški zaradi česarkoli drugega, lahko seveda porabiš ves dopust (če ti sovpade v počitnice, drugače šolnice po pravilu ostanemo brez dopusta), preden nastopiš porodniško ali bolniško pred njo.
Sama (sem v 9t) mislim pokurit toliko dopusta, kolikor ga bom le lahko, da se ne bom za vsega obrisala pod nosom.
Zelo veliko pa je seveda odvisno od delodajalca oz. ravnatelja.
Srečno in lp, Andreja
Pri meni ni bilo težav. Ti kar prijavi dopust, če bodo kaj komplicirali, pa jim povej, da pač moraš porabit 10 dni letošnjega dopusta. Naredi se, kot da ti več veš, kot oni, da je to pač nujno in da ne moreš pomagat. Večina jih itak ne pozna polovice predpisov in te pač poskusijo prepričat, če jim uspe. In če ti popustiš, prav, sicer pa popustijo oni – govorim o raznih računovodkinjah, tajnicah,… – šef itak podpiše dopust, če mu tajnica reče, da je to pač normalno, ne pa n.pr. da ti nekaj izsiljuješ ali kaj.
Vsak ima pravico do izrabe dopusta ne glede na to ali je trenutno na bolniški (kakršen koli je že razlog). Z zakonom o delovnih razmerjih (159.-166. člen) ni opredeljena nikakršna omejitev zaradi bolniške med nosečnostjo. Delodajalec ti mora omogočiti izrabo dopusta kljub neprekinjeni bolniški. Je pa tako, da v takih primerih koristiš dopust pred nastopom porodniškega dopusta in ne med eno in drugo bolniško. Razlog, ki ga je navedla andreja za svoji sodelavki je pa za lase privlečen in sta računovodkinji narobe ravnali. Takim je najbolje zalpm pod nos pomoliti in naj ti zakonsko utemeljijo zavrnitev ne pa s takimi plehkimi izjavami. Računovodkinji sta tako ravnali, da bi se izognili plačilu dopusta, saj gre to iz žepa delodajalca in ne ZZZS.
Katja
pri meni je bilo isto – so me izsiljevali nekaj s tem,da prekinem bolniško, dam malo dopusta in nadaljujem z bolniško – pa sem jim malo zakon predočila in sedaj so lepo tiho. posvetovala sem se tudi preko ZZZS in osebne zdravnice – tudi oni ne priporočajo vmesne prekinitve… tako bom koristila pred porodniško 8 dni lanskega dopusta in še 10 dni dopusta za leto 2005 (ker zakonsko ga moraš 2 tedna koristiti v tem letu, drugače ti v drugem letu to propade), ostalo pa, ko pridem iz porodniške, torej aprila 2006 (itak imamo pravico izkoristit dopust do junija naslednje leto, čeprav nam vsi perejo možgane, kako ga je treba izkoristiti do konca leta).
lp!
saj jaz mam odločbo komisij že od avgusta dalje. pa mi je zdravnica rekla, da je malo tvegano, prekinit bolniško (očitno jo lahko kadarkoli), ker v tistem času zdravnik ne jamči za to, da bo tvoje zdravstveno stanje vredu. konec koncev nisi kar tako na bolniški. kaj pa če se ravno takrat kaj zgodi? poleg tega te lahko zaj* tudi delodajalec – če si sposobna imet dopust (in prekinit bolniško), lahko tudi delaš in te v tistem času pokličejo delat… malo se še posvetuj, če si v dvomih, kaj narediti. sicer pa je moje mnenje – raje šenkam dopust in sem na bolniški, kot da bi bilo z bebiko kaj narobe. tisti dopust ni toliko vreden. lahko pa greš na stran ZZZS in jim pošlji mejl, vprašaj, itak ti bodo odgovorili tako kot sem ti že jaz. v enem dnevu ti odgovorijo. lp!
V kolikor bi imela odločbo komisije do začetka porodniškega dopusta jo je potrebno popraviti. Odločba komisije se lahko popravi na predlog tvojega osebnega zdravnika, ki mora poslati nov predlog na komisijo o predčasni prekinitvi bolniške zaradi koriščenja dopusta. Pri nas smo imeli tak primer in je šlo brez problemov.
Katja
Tudi jaz sem prekinila bolniško nekaj dni prej – pri osebni zdravnici pač poveš, kdaj nastopiš dopust, oni uredijo s komisijo, dobiš novo odločbo in nastopiš dopust. Sploh pa me ni nihče že pred zadnjim podaljšanjem vprašal, do kdaj točno bom na bolniški. Če bi me, teh težav ne bi bilo. Morda imaš ti še možnost, da zadnjo bolniško naštimaš točno?!