Bolniška ali dopust pred porodiško?
Spoštovani!
Noseča sem 29 tednov. Zaposlena sem za določen čas, do 31.12.2004. Rok poroda imam 19.6. Od 28.1.04 sem zaradi rizične nosečnosti na bolniški. Komisija mi je bolniški stalež določila zaenkrat do 30.4.04.
Moja situacija glede neporabljenega letnega dopusta je naslednja: imam še 3 dni starega, lanskega dopusta in pa celega letošnjega, to je 20 dni. Torej skupaj še 23 dni. Poleg tega naj bi mi pripadal še en dan dopusta zaradi selitve, ampak pustimo to.
Če si pred porodniško na bolniški – ali moraš res nastopiti porodniško 42 dni prej ali jo vseeno lahko nastopiš 28 dni prej?
V primeru, da bi nastopila porodniško 28 dni pred rokom poroda, mi bo le-ta pričela teči 22. maja. Zdaj pa vas prosim, ker sama nikakor ne morem ugotoviti, kaj se mi najbolj splača, da ne bom na zgubi, da mi svetujete, kaj storiti z dopustom:
a) ali od 30.4. do 22.5. vzeti dopust – to je 15 delovnih dni in preostanek 8 dni pustiti propasti;
b) ali že pred 30.4. tistih 8 delovnih dni (od 19.4.) prej prekiniti bolniško in koristiti letni dopust;
c)ali pa obstaja še kakšna tretja možnost, na katero sama niti nisem pomislila?
Kako se v posameznih primerih obračunava porodniška?
Upam, da nisem preveč zakomplicirala, ampak resnično bom zelo vesela vsakega nasveta v zvezi s tem problemom.
Pa še to: kdaj točno moram na csd urejati za porodniško? Pravijo da 60 dni pred rokom s potrdilom, jaz pa bom to potrdilo dobila šele 55 dni pred rokom, takrat, ko imam pregled pri svojem ginekologu. Upam, da ne bo prepozno.
Že vnaprej hvala za vaše odgovore!
Zala
Za potrdilo ne bo prepozno.
Glede nastopa porodniške lahko izbirate, ali 42 ali 28 dni.
Naštela bom samo nekaj dejstev, ki jih upoštevajte pri svoji odločitvi:
– v kolikor prekinete z bolniško, bo šlo breme spet na delodajalca.
– če koristite dopust, imate tudi pravico do regresa.
– vprašanje pa je, kako bo na to gledal delodajalec.
– pri porodniški pa ne bo bistvene razlike.
v kolikor nisem bila najbolj jasna, se še oglasite.