Najdi forum

bolniška

Zanima me, ali sem kot nosečnica ( še čisto na začetku ) po IVF-u, upravičena do bolniškega staleža, glede na to, da zaenkrat nimam nobenih težav, imam pa naporno službo ( kot instrumentarka – dežurstva, naporne OP, ki trajajo tudi po 5 ur ali več, prisotnost RTG, stresno delo,…sicer pa, saj poznate naše delo).
Zanima me, ali so neustrezni delovni pogoji zadosten razlog za bolniški stalež, glede na to, da ni možna prerazporeditev na lažje del. mesto. Skrbi me,od vsega še najbolj RTG, glede na to, da sem sem se kar nekaj let trudila zanositi.

Spoštovani,

o težavah z delovno zakonodajo sem že večkrat pisal, prav tako o razlogih za bolniški stalež. Do zdaj smo pod “stalež” relativno preprosto spravili vse mogoče razloge za odsotnost z dela, po novem pa to ne bo več mogoče oziroma nas bo izvajalce zdravstvenega programa slej ko prej doletel udarec po žepu. V času postopkov IVF je eden od razlogov za stalež lahko hiperstimulacija jajčnikov in po zanositvi morda nekaj tednov grozeči splav, vendar po nekaj tednih, če mine hiperstimulacija in če ne krvavite, ni več medicinskega razloga za stalež. Ostane zgolj obveza delodajalca, da vas prerazporedi na drugo delo ali pa vam plačuje odsotnost z dela sam iz nemedicinskih razlogov oziroma iz razlogov o varstvu pri delu in posebnih pogojih, ki veljajo za nosečnice, če tem pogojem ne more ugoditi. Pogoje se ureja s pomočjo zdravnika specialista za medicino dela in športa. On je pooblaščen, da organiztaciji naloži premestitev na primerno delo in če tega ni zmožna, vam mora po zakonu plačevati plačo, vam pa ni treba na delo. Bistvo spora je samo v plačniku. ZZZS se namreč vse bolj brani plačevati nadomestila za stalež domnevnim pacientom, ki niso bolni oziroma s staležem urejajo druge težave, zlasti nosečnice, ki delajo sicer v zanje neprimernih delovnih pogojih. Število delovnih dni, ki jih plačuje ZZZS s tega naslova se namreč na letni ravni vrti v stotisočih in to pomeni zajeten kup denarja, ki ga zdravstvo krvavo potrebuje.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close