Najdi forum

bolnica s shizofrenijo

Prosim za nasvet za sledeči problem.
Imamo mlado sosedo, ki je shizofrenik – po besedah njenega zdravnika.
Ta njena bolezen se kaže na zelo moteč način. Že dve leti prenašamo njeno razgrajanje, razbijanje pa zatem jok in kričanje, najhuje pa je, da meče predmete skozi okno. Živi v mansardi v bloku skupaj s tipom, ki je zanjo podpisal ne vem kaj – tako sam pravi. Sedaj, ko se ji je bolezen poslabšala, oz se ji kaže na najbolj moteč način, bi se je pa rad iznebil. On je najemnik stanovanja, ki je občinsko in ona mu je že vse uničila, razbila okna, vrata, vodo pusti teči tudi pol dneva, račun je velik za vse, ker imamo skupni števec. Njega večino časa ni doma, saj ko pa pride, pa se prepirata, prerivata… Skratka ni miru ne podnevi, ne ponoči. Spodaj pred blokom se igrajo otroci, ona pa meče predmete(včeraj je vrgla poleno) in vpije nanje. Njej so hčerko odvzeli in predvidevamo, da je jezna na vse.
Že na pogled se ji vidi, da je odvzeta. Vsi jo videvajo, ko tava po ulicah, govori sama s seboj ali pa z navideznim . Grozno. Shujšala je že tako, da je kot smrt. Normalno, saj ne kuha in ne more skrbeti zase.
Zanjo nima posluha ne njen zdravnik, ki pravi, da je brez njenega dovoljenja ne more spraviti v bolnico. Sama pa seveda noče iti. Posluha nima socialna služba, pravijo, da tu ne morejo nič.
Sedaj se pa sprašujemo, ali mora res priti do nesreče, da se bodo pristojni zmigali. Ali se bo poškodovala sama, ali pa bo nastradal kateri od otrok ali mimoidočih.
Povejte, če veste, kaj bi lahko storili, da jo spravijo v ustanovo, kamor nedvomno sodi. Da bodo sosedje normalno zaživeli v miru.

Pozdravljeni!

O tem kdaj je kdo primeren za kakšno ustanovo, se morajo odločiti ljudje, ki so za to strokovno usposobljeni.
V kolikor so koflikti tako hudi, da je to skrajno moteče in ogroža druge, pokličite policijo. V primeru, da ogroža druge ali sebe pa je možna tudi prisilna hospitalizacija.
Verjamem, da je za vas sosede to precej stresna situacija, vendar se morate zavedati, da se ljudje kar povprek ne morejo spravljati v različne ustanove, saj jih večina izmed njih s terapijo in podporo lahko samostojno živi.

Lep pozdrav,
Tanja ;Ozara

Hvala za odgovor. No, kar se tiče policije, ta je že nekajkrat prišla, povem vam pa kako se konča takšno posredovanje. Največkrat se ženska skrije v stanovanju, se zaklene in se dela, kot, da je ni. In seveda, ker je mir, se policaji obrnejo in gredo. Le enkrat samkrat so jo presenetili, takrat so jo morali ukleniti in na silo odpeljati. A so jo čez dve uri pripeljali nazaj. Bila je očitno pod vplivi pomirjeval, saj je potem dala mir.
No, razlog zakaj pa spet pišem o tej temi pa je naslednji: Situacija se slabša izn dneva v dan. Prejšnji teden je zmetala na dvorišče polena, eden je padel na sosedov balkon, ki ima mimogrede punčko, staro dve leti. v petek je tako zaloputnila z oknom, da se je ta odlomil in padel s šipo vred na dvorišče, k sreči ni bilo v tistem trenutku nikogar, ki bi šel mimo. Pa je sosed poklical policijo, prišli so in ker je ona sama pometala steklo iz enega kupa na drugi kup, so dejali: “Saj je vse v redu, saj pometa!” Groza.
Pometala je vse dopoldne in že vsak lahko vidi, da je hudo bolna.
Vem, da vseh ljudi ne moremo strpati v ustanove, a žal je ta čisto pravi primer za psihiatra.
Sprašujem, ali mora res priti do tragedije, da se bo kdo zmigal?
Pustimo policijo in njenega zdravnika, saj ta pravi, da jo pozna, a da mora napotnico za žensko napisati njen psihiater. Ta pa sploh ne ve, kaj ženska dela, saj je takrat mirna, ko gre k njemu na pregled. Kot bi si nihče ne hotel mazati rok s tem primerom.
Kaj pa sedaj predlagate? Pišem vam zelo zgodaj saj je bila noč dolga, ker smo poslušali kričanje in razbijanje…..

Ksenija bravo. V celoti se strinjam s tabo. Imam v družini primer shizofrenika in mi je povsem zelo dobro znano kaj le-ti lahko počenjajo, kadar niso pod ustrezno terapijo in zato te tudi v celoti podpiram. Tudi pri nas se je naš bolnik samopoškodoval, nato je ogrožal sebe in ostale na zelo prometni cesti, begal itd. itd. Pa medicina, niti policija nič in nič, dokler ni odtaval sredi noči v planine in sem šele po vseh peripetijah končno dobila napotnico za prevoz z rešilnim. To pa je naše zdravstvo in ostali varuhi. K sreči se meni ni nič zgodilo, kljub temu, da mi je tiščal nož na vrat.
Hvala bogu. Tovrstna obolenja imajo tako izrazite znake bolezni, da nikakor ne moreš obnašanja in dejanj ocenjevati le kot “posebnost karakterja”, kakor pač gleda na to stroka.
V dobro bolnici ti predlagam, da si vztrajna in čimvečkrat o njenem stanju obvestiš zdravniško službo (morda kar v Polje) ali policijo ali center za socialno delo. Morda pa se bo zadeva ugodno končala v korist vseh.
Želim ti, da z razumevanjem prenašaš izpade, dokler se zadeva ne razreši drugače, upam, da ne bo prepozno.

New Report

Close