Najdi forum

bolna skobčevka?

Pozdravljeni!

Za vas bi imela nekaj vprašanj glede naše nove skobčevke. Dobila sva enomesečno samičko, za katero je rejec rekel, da ni popolnoma siguren, da je z njo vse v redu. Nima še čisto razvitega perja, vendar je jedla in se obnašala kot ostale, driske ni imela. Ko sva jo dobila, je dobila drisko in okoli kloake je imela zelo zapackano, kar sva ji potem umila. Zelo je šibka, čeprav je opaziti, da ko je začela malo jesti, ima že več moči v nogicah, ker prej je kar narazen čepela. Popravili so se tudi iztrebki, sama si tudi delno očisti, če se kaj prisuši. Je pa še vedno zelo zelo mirna, precej okorna, leti ne, verjetno zaradi perja, na palčki se ne zmore obrnit, malo pleza, očke ima večino časa zaprte in zelo malo gleda, bolj pogleda šele takrat, ko je v prostoru kakšen močnejši zvok. Je možno, da je z njenimi očmi kaj narobe? Kaj bi drugače lahko bilo narobe z njo? Je možno, da je podhranjena in more priti k močem? V kolikem času naj bi se videlo, kaj bo z njo in če bo napredovala? Je možno, da bo celo življenje ostala tako mirna in s “slabimi” očkami?

Hvala vnaprej za kakršnekoli informacije!
Tina iz Cerknice

Pozdravljeni!
Pokličite dr. Pleteršek Barbaro, ki se pri nas ukvarja s to problematiko. Pokličete jo lahko na tel. 01-2005180. Vaše vprašanje sem poslal naprej.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

Po opisanem sodim, da je vaša skobčevka v precej slabem zdravstvenem stanju, težave pa so lahko posledica že prirojene motnje v razvoju, slabih pogojev po izvalitvi ali pa zgodnje virusne ali bakterijske okužbe. Vsekakor zaprte očke niso dober znak in bolj pogosto kot na bolezni oči kažejo na splošno oslabelost.
Če morebitne prirojene motnje niso preveč resne oz. če ji boste nudili čim boljše pogoje, se ptica lahko popravi, lahko pa ostane posledica v smislu slabšega priraščanja ali slabše odpornosti na spremembe v okolju in oskrbi. V primeru da je vzrok v okužbi je nujno čimprejšnje zdravljenje.
V vsakem primeru vam priporočam, da se z vašo skobčevko čim prej oglasite na pregledu pri veterinarju.

Lep pozdrav,

Barbara Pleteršek, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni

Včeraj, mi je poginila 3 letna skobčevka, samček. Njegovo stanje je bilo sledeče: ene teden nazaj je postal nestabilen in se je zvil v klopčič – glavico je imel za vratom ter nasršeno perje po celem telesu, najbolj vidno je bilo na hrbtu. Imel je pospešeno dihanje in zelo hitro se je utrudil. Takoj naslednji dan ko sem opazila da z njim nekaj ni v redu sem ga odpeljala k veterinarju, mikroskobsko mu je pregledal blato in dejal da ima rahle zajedalce v črevesju. Dal mu je injekcijo, ter za domov zdravila, ki sem mu jih dajala v kljunček 5 dni. ( ni bil čisto prepričan da je ta diagnoza kriva za njegovo oslabljeno zdravstveno stanje, poleg te, je bilo morda še kaj, vendar ni mogel ugotoviti ). Na vsaka 2 dni bi ga morala k veterinarju pripeljati, da bi dobival injekcijo. Torej do sedaj je dobil 3 injekcije in ravno ta dan je bil zanj usoden. ( Po 4 dneh zdravljenja je dobil večji tek in hkrati več energije, tudi stabilnejši je postal. Vendar dihanje je bilo še vedno pospešeno in tudi hitro se je utrudil. ). Zadnji dan, ko mu je veterinar dal 3tjo injekcijo, ga postavil v kletko na palčko, je lepo obstal gor in ker se je malo prestrašil je bil rahlo zbegan. Hotel je še odvzet bris golše, nato ga je ponovno vzel iz kletke in ker se je papagajček opiral in bežal pred njegovo roko, ga je zagrabil in mu z vatirano baby palčko tudi odvzel bris golše ( imel je zelo malo energije in vso je porabil z upiranjem in histeričnim čivkanjem ). Po odvzemu brisa, ga je postavil nazaj v kletko na tla, vendar se ni mogel več pobrati. Njegovi smrti je bil poleg bolezni kriv tudi povečan stres, ker ga je bilo strah in tudi tista vatirana palčka v njegovem požiralniku ni bila ravno prijetna zanj. Sedaj me pa zanima, če bi mi Vi lahko po omenjenih besedah lahko povedali kaj je pravzaprav bilo narobe z njim? Zelo mi ga je žal saj sem bila nanjga zelo navezana, on pa tudi name. Izvalil se je pri nas, tako da sem ga imela od njegovega prvega dne življenja.Hotela sem mu samo pomagati, zato sem ga tudi odpeljala k veterinarju, vendar mu veterinar tudi žal ni znal pomagati. Morem pa tudi povedat, da je bil vse do njegove bolezni živahen, ljubeč in razvajen ptiček. 🙁

pozdravljeni.Rad bi vas nekaj vprašal ,pred približno 4tedni sem kupil skopčovko-samčka .Ni preveč aktiven ,no iz kletke gre , zunaj leta kakšnih 10-15minut in potem se vrne v kletko in se naje in ostanek dneva većinoma prespi .zanima me vaše mnenje ,kaj menita je ta samček bolan ali kaj.Kupil sem mu tudi samičko vendar se je am ne vzeme .Zanima me tudi ali lahko imam skopčevke in ščinkovce v isti kletki .

Pozdravljeni!
Vaše vprašanje sem posredoval dr. Pleterškovi, ki se ukvarja z zdravstveno problematiko ptic.
Obrnete se lahko tudi na ambulanto za male živali Veterinarske fakultete v Ljubljani.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

Doma imam skobčevko, ki je stara okoli 5 let. Območje nad kljunom se ji je oluščilo in je sedaj rožnate barve. Je to znak staranja ali bolezni?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Doma imam že par let papagajčka, skobčevko, staro 7 let (kakoooo gre čas hitro naprej). Imam ga v sobi, skupaj z miško, s katero se kar naprej opazujeta. Hrane in vode ima vedno dovolj, kletka pa je redno čiščena. Vendar se zadnje čase na palčki “zvija” tako, da da glavo na hrbet in zapre oči. Je mogoče depresiven, ker se z njim ne ukvarjam dovolj? Naj povem, da sva v istem prostoru večino dneva, razen ob vikendih, velikokrat ga ogovarjam, poskušam pobožati … Kaj bi lahko bilo? Hvala za odgovor.

Vaše vprašanje sem posredoval dr. Pleterškovi.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

To kar ste opisali bi lahko bilo dremanje, saj ptice pogosto počivajo z glavo na hrbtu. Na njih precej vpliva dnevno nočni ritem in zimski čas s kratkim dnevom je lahko razlog za več spanca. Vendar pa je pretirano spanje lahko tudi znak, da se ptica ne počuti najbolje. Ena od stvari je žal starost, skobčevke živijo tam od 5 pa do 10 let, seveda so tudi izjeme. Depresija bi bila možna, če bi se občutno manj ukvarjali z njo ali če bi jo prestavili v drug, bolj izoliran prostor. Pazite, da je kletka čim dalj od radiatorjev in na previsoko temperaturo ter presuh zrak v prostoru. Hrana naj bo čim bolj raznolika, priporočam dodatek vitaminov in mineralov. Če vas skrbi, še posebej pa, če se pojavi še kakšna druga težava, se oglasite pri veterinarju.
Barbara Pleteršek, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni,

imam osem let staro skobčovko (samčka), kateri je bil do pred prejšnjega tedna zelo živahen, zgovoren in družaben. Sedaj je tih, zelo rad se samo crklja, aktiven ni več.Za raznoliko prehrano je poskrbljeno, in njegova radovednost mu ne da miru, tudi kadar se gre za novo obliko in okus hrane. Pred približno enim mesecem, so prenehali prodajati semensko hrano, katero je vedno jedel (Premium pet), zato sem izbrala drugo (na naravni bazi), katera pa se mi zdi, da mu škoduje. Ne vem, postal je brez energije in iztrebek ima zelo suh, trd in črno bele barve. Sedaj sem mu zopet zamenjala semena, dodala še dodatek za energijo, mu pa ne upam dati nobene druge hrane….kot je recimo jabolko, katerega obožuje.
Prosim, priporočajte mi s čim mu lahko pomagam, da bi dobil bolj mehke iztrebke, ker mislim, kot da ima že vse notri zapackano.

Hvala

Pozdravljeni!

Vzrokov za zmanjšano aktivnost je zelo veliko, od zimskega časa s kratkim dnevom, starosti (skobčevke živijo tam od 5 pa do 10 let, seveda so tudi izjeme), sprememb v njeni okolici, do slabega počutja in resnejših zdravstvenih težav. Prav tako suhi iztebki lahko kažejo na neustrezno prehrano ali na dosti resnejše težave, kot so bolezni črevesja, kloake itd. Samo sadje in zelenjava lahko zmehčata iztrebke, vendar dajte majhno količino le nekajkrat na teden, da ne povzročite driske. Vsekakor bi svetovala obisk pri veterinarju, da izključi druge možne vzroke.

Barbara Pleteršek Šuvak, dr.vet.med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

doma imai 2 skopčevki samca in samičko.samec je včasih več časa v klopčiču z zaprtimi očmi.videti je čisto vredu ko se pogovarja s samičko ali leta.zanima me če je znjim kaj narobe? hvala za vaš odgovor

Vprašanje sem posredoval naprej.
LP,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Pozdravljeni!

Kar ste opisali je spanec oziroma dremanje, ki je lahko bolj izraženo ob spremembi vremena (nizek pritisk), pomanjkanju določenih snovi v prehrani (predvsem vitaminov) ali pa je znak slabega počutja oz. bolezni. Bodite pozorni, koliko ptica je in pije v primerjavi z drugo, kakšne ima iztrebke, če ima nasršeno perje, opazujte njeno dihanje. Kakršnakoli odstopanja lahko kažejo na bolezen in v tem primeru bo najbolj prav, da se s ptico oglasite pri veterinarju.

Lep pozdrav!

Barbara Pleteršek Šuvak, dr.vet.med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Spoštovani,

imam samčka skobčevko, ki sem jo v začetku februarja kupil pri rejcu. Že v začetku je bil ptiček zelo miren, star je bil nekaj več kot mesec dni. Po nekaj tednih smo ga spustili in se je 2x zaletel naravnost v steno iz neznanega razloga, od takrat dalje pa pa si vedno pogosteje uničuje letalno perje na krilih tako da ga grizlja po dolžini in zaradi tega perja sedaj ne more leteti. Poskusil sem že s sprejem proti pršicam, zamenjal sem hrano z zelo kakovostno in dodajanjem vitaminom ter jabolka, vendar se v zadnjih nekaj tednih stanje ni niti malo izboljšalo, temveč se zgolj stopnjuje. S ptičkom se poskušam veliko pogovarjati, tudi gre lepo na prst, pleza po kletki, blato ima normalno, vendar tudi veliko je.

Ker se bojim, da gre za neko stanje stresa ali depresije, me zanima kako lahko ptičku pomagam, da si ne bo več “movsal” perja na krilih.

V upanju na kakšno idejo se najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Andrej

Pozdravljeni!
Opisano je lahko posledica stresa, bolezenskih vzrokov ali nepravilne prehrane. Svetujem vam, da se obrnete na veterinarja specialista, pri nas je to dr. Pleteršek Šuvak Barbara. Pokličete jo lahko na tel.št. klinike 012005180.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Spoštovani,

imamo skobčevko (samčka), ki je star 8 let. En teden nazaj smo opazili, da ima desno nogico negibno in da jo stegnjeno drži vstran (s stegnjenimi prstki). Posledično ni mogel hoditi, vseeno pa veliko leta naokoli. 3 dni nazaj smo opazili poslabšanje tudi na drugi nogi, ki jo sicer še lahko uporablja ampak vsak dan manj (bolj se vleče kot hodi). Tudi iztrebkov si ne more več čistiti in se mu kopičijo na perju pri zadnjični odprtini (predvidevamo, da zato ker težko stoji na nogi). Ima pa še vedno izreden apetit in tudi išče našo družbo ter veliko “čeblja”.

Zanima me če je sploh kakšna možnost okrevanja in kaj bi lahko bil vzrok za nenadno odpoved delovanja noge.

V upanju na pozitiven odgovor Vas lepo pozdravljam

Špela

Pozdravljeni!
Možni so nevrološki ali ortopedski vzroki. Vsekakor je očitno, da se stanje sčabša, zato vam svetujem, da skobčevko peljete na pregled. Pri nas se s to problematiko ukvarja dr. Pleteršek Šuvak Barbara, naročite se lahko na recepciji klinike,tel. št. 012005180.
Lep pozdrav,
Vice Zaninović, dr. vet. med.

Vice Zaninović,dr.vet.med.

Spoštovana ga Pleteršek,

pri nas doma imamo skobčevko, staro 5 let. Že 4-5 mesecev ima drisko, v zadnjem času je vse slabše, saj gre od njega kar voda, iztrebki so podolgovati in zeleni, tudi neprijetnega vonja. Bili smo pri veterinarju, dobil je antibiotike in vitamine, vendar ni nič boljše. Je zelo prestrašen, tako, da ga tudi v roke ne moremo prijeti, zato smo mu tudi zdravila dajali na košček banane in ne v kljunček, ker bi ga morali prijeti v roke. Drugače je kar živahen, tudi čivka, je pa res, da tudi veliko spi in na palčki včasih stoji bolj narazen. Se pa zgodi, da sploh ne more stati na palčki, da je tako nemočen, da ga lahko tudi pobožam, čeprav to res nikoli ne pusti. Imam občutek kot, da bi imel nek napad, ki čez nekaj minut mine. Najkepše se vam zahvaljujem za kakršno koli informacijo.

Eva

New Report

Close