Bolj podrobno prosim!
Najprej lep pozdrav!
Vprašala bi vas kaj ste pravzaprav mislili s tem, ko ste v enem od odgovorov zapisaji:”Bulimija je pogosto povezana tudi s policistično boleznijo jajčnikov, čeprav mehanizma povezave še ne poznamo, kar lahko ocenimo na UZ pregledu jajčnikov.”?
Sama imam bulimijo že kakih 9 let, nihanja teže in nobene opore…ampak o tem bi se raje razpisala kdaj drugič. V decembru je bila odkrita cista na levem jajčniku 3 x 4 cm. Prejšnja ginekologinja je zdravljenje zaključila p eni dozi Origametrila (zredila sem se v 14ih dneh 5kg!!!), češ da je vse v redu, težave so ostale. Odšla sem v samoplačniško ambulanto k drugi ginekologinji, ki je odkrila na istem mestu cisto, ki je večja 3,5 x 5 cm. Zdaj sem pojedla neke druge tablete in zdaj čakam na ponovni pregled.
Zanima me, ali je bulimija kot taka vzrok nastanka ciste, ali mogoče ponavljanja le teh. Ali sem “obsojena” na neprestano uživanje teh tablet zaradi ponavljanja, kar po mojem je katastrofalno, ker vsebujejo ogromne količine hormonov. Tako se zrediš, kar spet ni dobro za potek bulimije.
Povem naj, da me vsako povečanje teže zamori in poveča pogostost bruganja. No, to je nekako tako, da ko sem zadovoljna s svojim telesom ne brugam dnevno, ampak so zelo dolga obdobja, ko mi uspe živeti dokaj normalno. Če se zredim, pa je hudo in potem MORAM shujšat, ker drugače mi je zelo hudo, ogromno bruham, padem v prenajedanje…skratka, to tako ali tako poznate.
Osebno mislim, da ne bi smeli biti tako kritični do hujšanja, če je to pomoč, da se lažje sprejmeš. Kaj vi mislite?
Draga Tamara,
pri osebah z bulimijo so v zadnjih letih ugotavljali pogostejše ciste na jajčnikih, pogosto tudi v obliki policistične bolezni jajčnikov. Pred kratkim pa je bila objavljena raziskava, ki je potrdila tesno povezanost bulimičnega vedenja in sprememb na jajčnikih. Devet let pa prvi postavitvi obeh diagnoz so ponovno pregledovli osebe in ugotovili, da pri tistih, pri katerih je bulimično vedenje še prisotno, ostaja tudi cistično obolenje jajčnikov, pri tistih, ki so brez težav s hranjenjem pa tudi sprememb na jajčnikih ni več. Torej – rešiti se bulimije predstavlja najboljše zdravljenje teh ginekoloških težav.
Rada bi vas vzpodbudila, da si najdete oporo in pomoč. Bulimično vedenje je mogoče premagati in najti bolj zdrave načine za obvladovanje in umiritev čustvenih težav in neviht, ki pogosto poganjajo cikel bulimije leta dolgo.
Marija Anderluh