bolezni iz macka na cloveka
Zivjo,
rabim nekaj informacij.
Doma imamo macka, ki sicer zivi zunaj, vendar sem ga uspela “prepricat” ;), da ponoci spi na moji postelji.
Zanima me, glede na to, da je vecino dneva zunaj in nimam nadzora nad njim, ce lahko kaj staknem od njega?
(Najrajsi spi seveda na moji blazini ali na moji glavi..)
Je dovolj, ce ima preventivo proti notranjim in zunanjim zajedalcem?
Za mikrosporijo vem, ampak nekako racunam, da bi dovolj zgodaj na njem opazila spremembe, da bi ga peljala k veterinarju.
Da bi bil muc samo v hisi zal ni mozno, ker so starsi zelo konzervativni, kar se tega tice. Poleg tega je tudi navajen bit zunaj in ce ga ne spustim ven, ko hoce, postane precej tecen.
Aja, je kastriran.
Hvala za odgovore!
Ker ne podpiram življenja muc zunaj zaradi več razlogov, eden od njih je tudi ta, ki ga omenjaš, se pravi izpostavljenost okužbam, se bom temu delu posta izognila.
Opozorila bi te le, da npr. mikrosporijo maček lahko prenaša tudi če sam še ne kaže znakov okužbe ali pa jih morda sploh nikoli ne bo. Ko opaziš tipična gola mesta npr., je bolezen že napredovala!
Lp, Yo
Če se vsak dan voziš v službo z avtom imaš več možnosti, da te kaj doleli kot, da bi kaj nalezla od mucka, ki je delno zunaj. Cepljenje in sredstvo proti zajedalcem, za to že moraš poskrbet. Ker ga imaš vsak dan na očeh boš takoj tudi opazila, če bo kakšna sprememba in lahko hitro ukrepala. Jaz lahko iz svojih izkušenj povem, da smo dolgo imeli mucke, ki so se tako sprehajali pa nisem niti jaz, niti kdo od mojih družinskih članov dobili nobene bolezni od muckov. Jasno, da so mucki hodili spat tudi k nam v posteljo.
(Najrajsi spi seveda na moji blazini ali na moji glavi..) ha ha ha, bodi vesela, imaš brezplačne frizerske usluge!
Lep pozdrav!
Tudi domače negovane mačke prenašajo garje. Nahajajo se v ušesih (sluhovodih), kjer je ravno prav toplo in vlažno. Opazi se jih šele, ko iz uhlja priteče izcedek. Ne bit preveč prepričani o tem, da se ne da kaj dobit od muce.
Moj sin je pobožal muco, potem pa je nesel roko k obrazu. Čez kakšen dan je dobil izpuščaj, ki se je razširil čez polovico obraza. Dermatolog je ugotovil, da je šlo za prenos mačjih garij na človeka. Ker to zelo srbi, se s praskanjem raznaša.
Torej, nikoli ni odveč opazovanje mačjega vedenja. Če se muca praska več kot ponavadi okoli ušes, jo je najbolje peljati k veterinarju.