Bolezni grmovnic?
Če bi mi znal kdo pomagat oziroma bi imel kako idejo, kaj se dogaja z mojimi rastlinami, bi bila zelo hvaležna!
Stvar je taka: na zelo sončni terasi mi že tretje leto zapored propadajo rastline. Znaki bolezni izgledajo vedno enako: listi začnejo rjaveti od roba lista proti sredini in to rjavenje se širi od vrha lista proti bazi lista. Čez nekaj dni listi odpadejo, rastline ostane praktično brez vseh listov, čez kakšna dva meseca se popolnoma obraste (zrastejo novi zdravi listi), vendar se rjavenje kar hitro spet ponovi.
Popolnoma identičen potek je bil do sedaj na številnih različnih grmovnicah, ki sem jih izprobala – aukuba, rdeči javor, dajcija, veigelia (se mi zdi, da se tako imenuje), trdoleska… razen aukube je bilo vse kupljeno v “renomirani” drevesnici, kjer sem jim opisala pogoje na terasi (predvsem veliko direktnega popoldanskega sonca) in so mi svetovali, katere rastline naj bi bile primerne za veliko sonca. Letos sem kupila lovorikovec (madonca, na morju na žgočem soncu nam odlično uspeva) – pa evo, zadeva se spet ponavlja – tako da dvomim, da bi bilo to posledica preveč sonca (pa tudi letos se je začelo še preden smo sploh imeli kaj pravega poletja).
ker sem posumila tudi na kako infekcjsko zadevo, sem nove rastline posadila v čisto nove lonce in v čisto frišno (v drevesnici kupljeno) zemljo, pa vseeno enak potek dogodkov.
Počasi že obupavam in če zadevi ne pridem do dna, bom zaključila s svojimi vrtnarskimi poskusi, saj se mi rastline (pa končno tudi moja denarnica) čisto preveč smilijo, da vsako leto znova “umorim” na novo kupljene žrtve :((((
Na pomoč?!?!
Moje mnenje bi bilo, da imaš grmovnice posajene v premajhne lonce. To so rastline za vrt in korenine potrebujejo veliko prostora, da se lepo razrastejo. Vprašaj g. Zgonca, on ti bo znal najbolje svetovati.