Bolezensko ljubosumje
Spoštovana, imam vprašanje;
Je posledica rojstva v zaporu ter življenja v njem z materjo do prvega leta starosti, ter preselitev v sirotišnico do 4. leta lahko razlog bolezenske navezanosti in hudo bolanega in močnega ljubosumja do ljubljene osebe ali simpatije? Ne zdržim več, je tudi meni zares preveč vse to. Traja že mesece.
Ker dvomim, da sem se takšen rodil; tudi v preteklosti sem imel iste težave, le da se je prej ali slej stvar ohladila, to pa traja zdaj predolgo (4. mesesc). Hvala.
Lepo pozdravljeni!
Prav gotovo vaš razvoj ni potekal enako kot pri otrocih v normalnih družinskih zadevah. Motene so bile vse faze psihoseksualnega razvoja (po Freudu), od oralne naprej. Ljudi, ki vam veliko pomenijo se oklepate, ker niste razvili zdravega odnosa navezanosti z mamo, saj ga niste mogli (oz. drugo pomembno osebo). Zapor, sirotišnica…kaj v praksi to pomeni za nemočnega otroka, ki potrebuje varnost, ljubezen in zaščito svojih staršev?
Polagam vam na dušo, da poiščete psihoterapevtsko pomoč in predelujete vse svoje pridobljene vzorce vedenja in čustvovanja. Če želite, vam dam lahko svoj kontakt.
Lep pozdrav in držite se,
Barbara Sarić, psihoterapevtka