Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Bolezenski znaki

Bolezenski znaki

Pozdravljeni!

Bolj ustreznega foruma nisem našel, zato bom vprašanje zastavil tukaj. Zanima me kakšni bolezenski znaki se pojavljajo za raka na črevesju?
Star sem 28 let. Občasno čutim bolečine v črevesju. Podobne so nekakšnim krčem ali ščipanju. Ker so bolečine blage in občasne, se s tem ne obremenjujem preveč. Vendar me ne pusti pri miru misel, da je imel stric v mladih letih raka na črevesju oziroma danki…
Ali je mogoče z analizo blata preveriti, če je s črevesjem vse v redu?

LP!

Pri raku debelega črevesa in danke se lahko zgodi, da do zadnjega stadija sploh ni nobenih znakov. Analiza blata NI ZANESLJIVA! V nasi druzini je bil rak danke v zadnjem stadiju (z ze zelo razsirjenimi metastazami) pa so bili ti testi negativni. Edina zanesljiva metoda je kolonskopija. Ker je zadeva precej povezana z dednostjo in je bil ta rak v druzini, ti osebno svetujem ta pregled. Ce ne drugace pa samoplacnisko. In potem preglede na 5 let. Kolikor sem govoril z zdravniki, je v primeru, da ti na takem pregledu odkrijejo polip, bolj priporocljivo odtsraniti tisti koscek crevesa kot pa polip zgolj odrezati. Tudi v primeru, ko ne gre za maligno tvorbo. Tudi sam sem tvoje starosti in nacrtujem, da grem v prihodnjih mesecih na kolonskopijo. Cisto iz preventive.

Bom prvo izvedel analizo blata, saj zadnje analize sploh ne pomnim, morda kdaj v otroštvu. Glede kolonskopije bom še razmislil in prebral teme, pisane na opravljanje kolonskopije. Hvala za nasvet.

New Report

Close