bolezen “šen”
Spoštovani!
Imam vprašanje, če mi lahko razložite kaj pomeni bolezen šen. Tašči je zelo natekla in pordela noga. Zdravnik ji je povedal da ima šen.
Dobila je Ospen 1500.
Pravi da že nekaj dni nič ne je, ima vročino in noga je zelo boli, da ne more hodit.
Kaj ji lahko svetujem oz. ali mi lahko razložite kako nevarna bolezen je to?
Že v naprej najlepša hvala in lep pozdrav.
No se še enkrat oglašam na to temo;
Tašča je šla včeraj zopet k zdravniku. Tokrat k njenemu osebnemu ker je bil nekaj časa odsoten. Zdravnik se je čisto zgrozil, kako je lahko njegov kolega sploh postavil napačno diagnozo. Najprej je mislil da je to le alergija.
V bistvi pa ima šen na nogi. Stanje se nič kaj ne izboljšuje. tek ima še vedno slab, ter vročina tu pa tam.
Zelo sem zaskrbljena.
Potem je včeraj šla še na odvzem krvi in ima levkocite 44, sedimentacijo pa 51. Vse to se mi zdi zelo slabo.
Danes gre z izvidom ponovno k zdravniku.
Kaj lahko pričakuje?
A, naj insistira da gre na infekcijsko kliniko, al kako?
Meni osebno noga že na pogled deluje grozno, čeprav ona pravi da je sedaj bolje kakor je bilo. Toda to traja že dolgo. Pa še vedno večinoma leži, spremlja jo močna bolečina.
Prosim za nasvet in kaj pravite na omenjen izvid krvi?
Lep dan in hvala.
Spoštovani!
Ne razumem, zakaj bi postavil napačno diagnozo, saj se ves čas pogovarjamo o šenu. Visoki levkociti kažejo na hudo okužbo, kar potrjuje tudi pospešena sedimentacija. Če penicilin ni bil uspešen, bo treba zamenjati antibiotik, ali pa taščo zaradi salbega splšnega stanja napotiti na infekcijsko kliniko.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani,
tudi jaz sem dobil močno in zelo bolečo oteklino tik pod levim kolenom. Najprej sem mislil, da gre za preobremenjevanje kolena saj je mesto bolečine točno pod pogačico, kjer je narastišče vezi, vendar se je pojavila tudi vročina in oteklina se je večala. Zdravnik mi je predpisal Anaclosil in oteklina je začela pojenjati. Krvi nisem dal. Tega je sedaj že 2 tedna, jaz pa imam še vedno za približno kavno žličko morda malo več veliko trdo bulo, za katero emnim, da ni tik pod kožo ampak globlje. Ko nogo popolnoma pokrčim me ta bula boli in veže, prav tako ni mogoče počepniti na to koleno, saj počepnem ravno na bulo, kar je zelo boleče,
Ali bo ta bula sama izzvenela, bopotreben poseg ali kakšno drugačno zdravljenje? Na drugi nogi sem imel šen pred cca 15 leti ki so mi ga operativno odstranili, a takrat sem imel bistveno večjo buo in tudi višjo vročino. Šen sem takrat dobil ob poškodbi na bazenu, tokrat pa ne vem kje, niti ne vem, če gre za tipičen šen.
Spoštovani!
Kar se šena tiče, to ne bo šen, čeprav tisto, je bilo tisto, kar vi opisujete kot šen pred 15 leti, verjetno nekaj drugega – absec ali kaj takega. Šena nmareč ne operirajo.
Pri vas bi sedaj lahko šlo za kakšno vnetje burze – burzitis. Ker se zmanjšuje in koža ni pordela, lahko počakate še 3-6 tednov. Manjaš zatrdlina in bolečina lahko trajajo tudi dlje. Drugo bi bilo, da se ponovno poveča oteklina. Potem se ponovno napotite k zdravniku.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik