bolezen dojke
Teta (stara 73 let) je pred dnevi opazila oteklino leve dojke, ki je boleča na otip, zatrdlin ne opaža. Imamo pa zelo obremenilno družinsko anamnezo rakavih obolenj, stara mama (Ca črevesa), teta (levkemijo), moja mami (maligni melanom), pred letom dni pa je bila za benignim tumorjem leve dojke operirana tudi moja sestra (37 let).
Teta zelo nerada obišče zdravnika, zato jo bom verjetno težko prepričala. Prosim, če mi lahko kdo odgovori: Kaj pomeni oteklina dojke ? Kakšni so simptomi vnetnega raka na dojki ?
Mojca pozdravljena,
teto boš morala prepričati, da bo obiskala zdravnika. Saj zdravniki niso ” bav- bav “,ampak zato, da pomagajo.Veliko energije vzame človeku dvom. To govorim iz lastnih izkušenj. Pred letom dni sem si sama zatipala tumor. Leto je mimo in moje zdravljenje je končano.
Srečno in vse dobro – antonija
Draga Mojca!
Zagotovo se vsi strinjamo, da bo treba mamo peljati k zdravniku. Tukaj ji lahko postavimo vrsto diagnoz, kar pa bo brez pomena, če je ne boste prepričali, da naj se pusti pregledati. Zakaj so starejši ljudje včasih tako nemogoči? Zato, ker se včasih premalo postavimo v njihove čevlje. Vaša teta se boji. Vprašajte jo, česa se boji. Se boji, da bi ostala v bolnišnici? Se boji diagnoze? Se boji izvedeti, kaj je narobe z njo? Zagotovite ji, da boste ves čas z njo. Da je ne bo nihče spravil v bolnišnico, če ne bo želela. In da je nenazadnje možnost, da ne gre za nič resnega, če pa gre za kaj resnega, pa je tudi možnost, da se to pozdravi ali da se njene težave omilijo z zdravljenjem. Svetujem vam, da jo pri zdravniku kar naročite. Izvedite prijazno in nepopustljivo akcijo in jo tedaj odpeljite k zdravniku. Navadno se, ko je že vse tako lepo načrtovano, z malce prigovarjanja da spraviti na pregled še take trmoglavce in trmoglavke. Ne pozabite ji zagotoviti, da jo imate radi in da je ne boste zapustili, lahko ste ob njej tudi med pregledom, če želi. Vsaj kar se pregleda tiče, bodite nepopustljivi, zagotovite pa ji popolno svobodo, da odloča o nadaljnih posegih in preiskavah. To ji bo dalo občutek varnosti in vam bo zaupala.
Veliko uspeha,
Irena
Teto le prepričaj, da bo šla k zdravniku!. Tudi, če je oteklina benigna, nikjer ne piše, da se ne more spremeniti.
Sama imam tako izkušnjo, da sem šla na mamografijo in bil je rak, ampak ne tam kot sem nekaj tipala. Ker je bilo pravočasno, so mi samo odstranili tumor, ki pa se je ponovil in potem je šla dojka preč itd.
Spoštovana Mojca!!!!!
Predvsem naj vaša sorodnica ne bo sama sebi zdravnik. Pregled, strokovno mnenje…. Sama sem izmed veliko njih, ki mi je življenje postavil na glavo prav rak dojke. Kljub rednim obiskom pri ginekologu, mamografijam. Pa vendarle pravi čas. Ker sem imela ginekologinjo, ki me je naučila, da se kontroliram ob vsakem tuširanju… enostavno, kot bi si nanesel milo na telo. To me je rešilo. Živim. Težko je, z vsemi travmami, ko si navzven spremenjen, zdravljenje s kemoterapijo dela svoje, psiha gre svojo grdo pot. Morda nekega dne….. ko se pogledam v ogledalo, tudi jaz rečem…. ma ja, to sem vendar jaz, ne spaka, kot jo vidim sedaj.
Korajžno dekletom in ženam, ki jih je to na žalost doletelo!!!!
Vaša Metka