bolestno ljubosumna
Pozdravljeni!
Nisem vedela na koga naj se obrnem, pa sem se odločila, da za nasvet vprašam kar na forumu. Imam namreč veliko težavo z ljubosumnostjo. Kljub temu, da nimam razloga in da fantu v resnici zaupam, se bojim, da mu bo katera druga všeč in da se bo v katero zaljubil. Najhuje je kadar dobi novo sodelavko, še posebno če ona dobro zgleda.
Vem, da mi je zvest, nobene realne osnove nimam za ljubosumnost, pa si vseeno ne morem pomagati.
Problem je v meni in bojim se, da bom naredila veliko škodo najinemu odnosu, če ne bom začela delati na sebi in se spremenila. Ne vem pa kako, saj ko si samo dopovedujem, da nimam razloga za ljubosumje, nič ne pomaga. Ko že mislim, da sem na boljšem, spet izbruhne v meni kot vulkan in prav sovražim se zaradi tega, pomagati pa si ne znam.
Zanima me, če ima še kdo podobne težave in kako jih rešuje. Nočem, da fant zaradi mene trpi, pa tudi jaz si kvarim zdravje zaradi tega, zato vas lepo prosim za kak nasvet. Že vnaprej se vsem lepo zahvaljujem in vas pozdravljam.
nisi edina. te popolnoma razumem. sam, da ti si zaenkrat na boljšem. mene je pustil. a veš kaj pomeni bit noro ljubosumna in plus tega, da te še zapusti?! dvakrat bolj noro ljubosumna, obupana.. grozno :(. trpim kot še nikoli. bojim se dneva, ko bom slišala, vidla, zvedla, da je z drugo. bojim se ga videt, da sploh govori s kakšno.. obup. jaz si ne znam pomagat oz. si nisem znala. upam, da si boš ti znala pomagat. srečno.
Na vsa svoja vprašanja si že odgovorila, le še vztrajati moraš pri realizaciji.
Tvoje ljubosumje izvira iz tvoje nesamozavesti in ljubezni do sebe, morda pa celo še iz preteklih izkušenj. Morda si imela fanta, ki te je varal pa imaš zato tudi pri tem tako negativen občutek, ne vem a vsekakor problem je v tebi in v tvojem zaupanju.
Rekla si da fantu v resnici zaupaš? Kaj mu res, če trepetaš ob vsaki novi sodelavki? Ali morda obnašanje tvojega fanta na nek način spodbuja tvojo ljubosumnost?
Vsekakor veš kje je problem in poznaš odgovor, drugega zdravila ni kot ta, da si pomagaš sama z vztrajnim ponavljanjem sama pri sebi, da je vajin odnos čist, da se imata rada, da sta si zvesta in, da mu popolnoma zaupaš. Sodelavke gor ali dol, rad ima le tebe.
Bistvo zdrave veze je v zaupanju. Razumem pa te, da se bojiš zanj saj ga imaš rada, a pomisli samo na eno stvar! Če bi rada še naprej bila z njim in se lepo imela v vajini vezi, začni danes, začni zdajle odpravljati svojo težavo, vse se da, če se hoče.
Želim ti vso srečo.
Pozdravljeni!
Sebe opisujete, kot zelo ljubosumno žensko, ki jo zmoti vsaka, ki je malo bolj urejena. Vsaj v vaših očeh. Pišete, da fantu zaupate, hkrati pa se zelo bojite, da vas bo zamenjal. Kaj je tisto, česar vas je resnično strah? Kako to, da vas lahko ogroža vsaka ženska, ki se pojavi ob vašem partnerju? Od kje ti strahovi? Te bolečine so zelo globoke in najverjetneje prihajajo iz vašega otroštva.
Ko boste našli sebe, vas nobena ženska več ne bo ogrožala. Saj, ko najdeš sebe, veš, da si O.K. in da partner, ki je ob tebi, je tam resnično zaradi sebe, ker te ljubi. Tudi vi ste vredna, da vas moški ljubi in spoštuje. Dovolite si to. V takšnem odnosu ni strahu, da boš zamenjan in zavržen.
Vedno se bodo pojavljale ženske, ki bodo bolj lepe, bolj urejene, bolj samozavestne. Vi pa morate zaupati sebi in verjeti vase.
Včasih se dogaja, da partner nagaja s pogledi in dotiki drugih žensk ter s tem vzbuja v partnerju ljubosumje. Zelo malo ste napisali o vajinem odnosu, zato težko napišem, kaj dejansko se dogaja med vama. Čutiti je le veliko starhu in krivde, z vaše strani. Bojite se, da boste naredili veliko škodo vajinemu odnosu, če se ne boste spremenili. Od kje ta krivda? Kod, da vi niste dovolj dobri zanj. On si je izbral vas, ne sodelavke. Takšni kot ste, ste mu všeč. Vi ste njegova punca. Morda ga ženske, kot jih opisujete sploh ne privlačijo. Toliko ene nevrednosti in nezaupanja vase je čutiti. Če se je partner odločil za vas in če vas ljubi, čemu potem toliko ljubosumja?
Pogovorite se z njim, o tem, kaj doživljate in kaj čutite. Predvsem pa, ni vam potrebno spreminjati sebe, ker vi ste že sedaj vredu in O.K. Samo dovolite si začutiti, da ste vredni moškega, ki vas ljubi in spoštuje. Moškega, ki bo ostal ob vas in bo ob njem varno.
Imejte se lepo.
Sabina Stanovnik
spec. Zakonske in družinske terapije