bolerioza in povečane bezgavke
Spoštovani,
sedemletni hčeri sem prejšnji petek našla klopa, in sicer pod lasmi na vratu. Verjetno je bil prisesan več kot en dan. Takoj je bila poleg zelo povečana bezgavka – vsaj 2x1cm; skrbno sem opazovala, če bi se pojavil kolobar, vendar se ni, so se pa povečale tudi druge bezgavke na vratu (vendar ne toliko), počutje je bilo normalno. Zaradi vsega smo v četrtek obiskali zdravnico, opazila je kolobar, vendar na mestu vboda komarja, ne klopa, pa še ta je bil zelo naznačilen oz. bled, težko opazen. Odločila se je za zdravljenje borelioze (Sumamed, 250) in naročila skrbno opazovanje otroka. Do danes ni bilo kakšnih posebnosti, kolobar je izginil, bezgavke so približno iste velikosti, na mestu ugriza klopa je zatrdlina. Danes (nedelja) je deklica deluje nekoliko bolj utrujeno kot sicer, toži da jo boli glava (ne zna opredeliti, kje, pravi, da kar cela) in da ji je malo slabo, vročine nima. Zajtrk in tudi kosilo je jedla normalno. V tem času sem opravila tudi klic na urgenco – med drugim so podvomili, da bi se borelioza pokazala tako hitro, svetovali skrbno opazovanje … Bi lahko bil tudi meningitis? Kljub branju forumov, ne najdem pravega odgovora.
Za vsak meningitis je značilen hud glavobol. Otroka lahko tudi moti svetloba, hrup. Če se slabo stanje stopnjuje, se pridruži hud glavobol, greste k zdravniku.