Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečine,spahovanje,slabost

Bolečine,spahovanje,slabost

Pozdrav!

Že nekaj mesecev se mi občasno pojavlja slabost. Zadnje čase pa je ta bolj pogosta, kot je bila prej. Največkrat se mi močno spahuje in me sili na bruhanje. Vendar ne bruham. Prav tako me občasno boli v želodcu, kot da bi bil ta popolnoma napet in poln, ali pa čutim kako se mi po njem in po črevesju vse premika, včasih boli, včasih pa je občutek le neprijeten. Težav pri izločanju nimam, drisko imam redko, večinoma odvajam blato enkrat dnevno. Ti simptomi pa se pojavijo ali po jedi ali pa tudi več ur kasneje. Pred meseci sem ugotovila, da se mi vedno spahuje, če pijem sirupe in sem zato nehala. Vendar pa zdaj ne najdem vzroka. Jem različno hrano, mislim, da kar uravnoteženo. Noseča nisem, saj jemljem kontracepcijske tablete in imam redno menstruacijo.
Ne vem ali bi bil problem mogoče le v preobčutljivosti želodca ali pa je težava lahko kje drugje in naj obiščem zdravnika?

Lp

Amadea

Pozdravljena!

Spahovanje je največkrat posledica ohlapne spodnje požiralnikove požiralke, ki pogosto zaradi tega prepušča tudi želodčno vsebino, kar lahko povzroči vnetje sluznice požiralnika in posledično refluksno bolezen(GERB). Za GERB sta sicer značilna zgaga ali regurgitacija želodčne vsebine nazaj v požiralnik in celo usta. Včasih pa se težave kažejo le kot bolečina v žlički, občutek cmoka v žrelu, spahovanje, težje požiranje. V vašem primeru bi se izogibala pijači, ki vsebuje mehurčke, kavi, cigaretom in alkoholu. Tudi čokolada, paradižnik, paprika imajo slab učinek na zapiralko. Priporočljivo je tudi uživati več manjših obrokov na dan in to počasi, da ne pride ob hranjenju do požiranja zraka. za začetek bi lahko poskusili zdravljenje z ranitidinom, ki je v prosti prodaji. Če se težave ne bodo umirile, je potreben obisk pri zdravniku in uvedba zaviralca protonske črpalke.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close